Tour-arrangør vil sende familie-cykler over Storebælt

Foreslår Storebæltsbroen åbnet for helt almindelige hverdagscyklister i forbindelse med Tour de France om to år.

Arrangørerne bag den danske grand départ arbejder på et familie-Tour de France, hvor ruten blandt andet går over Storebæltsbroen. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Når Tour de France kommer til Danmark, kan du køre over Storebæltsbroen på din helt almindelige cykel.

Det er i hvert fald planen hos arrangørerne bag den danske grand départ, der arbejder på at lave et motionscykelløb på den samme asfalt, som Tour de France-etaperne skal køres på.

Det omfatter blandt andet de godt 17 kilometer hen over Storebæltsforbindelsens højbro, Sprogø og lavbroen.

- Tiden vil vise, om det bliver til noget. Men det er oplagt at tænke i den retning. Der bliver arbejdet på livet løs, og vi har en god dialog. Der er stadig noget, der skal cleares med franskmændene, men det er vores ambition at skabe et stort, nationalt motionsløb, siger Alex Pedersen, der er administrerende direktør for interessentskabet Grand Départ Copenhagen Denmark, der står bag cykelløbets start i 2021.

Tre etaper på dansk grund

Sidst i februar blev det offentliggjort, at Tour de France i 2021 indledes med en enkeltstart i København samt to efterfølgende etaper, hvor feltet blandt andet skal køre over Storebæltsbroen. Bag den danske grand départ står Erhvervsministeriet samt en række kommuner, regioner og organisationer.

Den franske virksomhed Amaury Sports Organisation (A.S.O.) ejer cykelløbet Tour de France og den har givet tilladelse til, at løbsstarten - den såkaldte ‘grand départ’ - kan foregå i Danmark.

- Vi ved endnu ikke, hvor meget vi får lov til af A.S.O., men vi kunne godt tænke os at lave et løb, der matcher etapen fra Roskilde til Nyborg. Med mulighed for at variere længden, så der både er noget for dem, der kører hurtigt på carboncykler samt helt almindelige familier på cykler, siger Jens-Erik Majlund, der er administrationschef hos Danmarks Cykle Union.

I 2017 lukkede daværende transportminister Ole Birk Olesen (LA) for motionsløb på Storebæltsbroen. Det betød blandt andet, at to motionsarrangementer måtte lukke og det professionelle Danmark Rundt-cykelløb måtte droppe broen i sin ruteplanlægning.

I juli meddelte den nye transportminister, Benny Engelbrecht (S), at det igen skal være muligt at arrangere motionsløb på Storebæltsbroen.

Håber på nyt Royal Run

Hos folkene bag Grand Départ Copenhagen Denmark er håbet at skabe et populært, folkeligt arrangement i lighed med kronprins Frederiks ‘Royal Run’, der i maj for andet år i træk måtte melde udsolgt på flere ruter og fik tusindvis til at snøre løbeskoene.

- Når jeg siger motionsløb, så skal det være for alle med streg under alle. Det er bestemt ikke kun for dem, der kører hurtigt, men også helt almindelige cyklister. Det er ambitionen nu, men der er stadig lang vej igen, siger Alex Pedersen.

Det er planen, at motionisternes Tour de France i lighed med Royal Run skal arrangeres som en del af ‘Bevæg dig for livet’-partnerskabet mellem Tryg Fonden, Nordea Fonden, Danmarks Idrætsforbund samt DGI.