I et forsøg på at få oplysninger om sin datter skrev en indisk mor i efteråret 1995 et brev til den daværende danske statsminister, Poul Nyrup Rasmussen.
Brevet er skrevet på en skrivemaskine på sort farvebånd. Ordet "hjælp" står med store bogstaver.
DR har fået aktindsigt i brevet, hvor moren beder om at få at vide, hvordan hendes datter, der var adopteret af en familie i Danmark, har det og få tilsendt billeder. Hun vedhæfter adskillige dokumenter og sender 19 bilag i alt.
"For din venlighed vil jeg være evig taknemmelig," slutter brevet.
Men moren får ikke det svar, hun håber på.
Brevet blev sendt videre til Civilretsdirektoratet, der dengang førte tilsyn med adoptionsområdet. Og det er dem, der svarer moren, oplyser Ankestyrelsen i dag til DR:
"Civilretsdirektoratet konstaterede, at adoptivforældrene ikke havde givet afkald på anonymitet, hvorfor de svarede den biologiske mor, at hun efter de danske regler desværre ikke kunne få oplysninger om barnet."
Og så blev brevet journaliseret.
Tilsynsmyndighedens håndtering af brevet møder massiv kritik fra flere juridiske eksperter.
- Det er et svigt over for den adopterede og den biologiske mor, lyder det fra lektor i velfærdsret på Aarhus Universitet Caroline Adolphsen.
Kan man ikke argumentere for, at myndighederne har ageret på bedste vis?
- Jo, i forhold til ikke at ville give oplysninger om barnet. Der har de ageret, som de skulle på tidspunktet, siger Caroline Adolphsen.
Men det er ikke problemet, forklarer hun.
- Problemet er, at de får nogle oplysninger fra en kvinde, der indikerer, at hun ikke har afgivet sit barn frivilligt. Det er de nødt til at handle på. Det har ikke noget at gøre med anonymitet i en adoption.
Blev advaret om berygtet børnehjemsleder
Brevet fra den indiske mor skriver sig direkte ind i historierne fra Indien, hvor børnehjemslederen Pastor George franarrede mindst 10 børn fra deres biologiske forældre. Børnene blev bortadopteret til Danmark mod forældrenes viden og vilje. Det er kommet frem i DR's dokumentarserie 'Det store adoptionstyveri'.
Det er nemlig den konkrete børnehjemsleder, som dele af brevet handler om, viser en aktindsigt.
Statsministeriet har overstreget flere passager i brevet fra den indiske mor til statsministeren i 1995, inden DR fik det udleveret det i en aktindsigt. Og det har ikke været muligt for DR at få aktindsigt i brevets 19 bilag.
Men i en intern mail fra Ankestyrelsen, som DR også har fået aktindsigt i, omtaler en medarbejder hos styrelsen sagen om brevet fra den biologiske mor. Det skete i juli sidste år.
Ankestyrelsen er den myndighed i Danmark, der i dag fører tilsyn med adoptionsområdet.
Medarbejderen gør i mailen kolleger opmærksom på, at både statsministeren, Udenrigsministeriet og Civilretsdirektoratet er blevet gjort opmærksomme på en indisk børnehjemsleder ved navn Pastor George og hans "metoder":
"... navnlig at Pastor George opnåede samtykke til bortadoption fra biologiske forældre ved at give forkerte oplysninger om konsekvenserne af samtykket", skriver medarbejderen.
I går stod den medarbejder så frem. I et interview med DR og mediet Danwatch, fortæller hun om, hvordan hun i sit arbejde har set, at danske myndigheder i årevis har ignoreret alvorlige og gentagne advarsler på adoptionsområdet.
Den tidligere centraltplacerede fuldmægtige hedder Freja Bøggild, og selvom hun fortæller, at hun i sit arbejde i Ankestyrelsen har set mange breve fra biologiske forældre til Danmark, var brevet fra den indiske mor noget særligt.
- Det her er ikke et brev til adopterede fra den biologiske familie. Det er et brev fra en mor, der er så desperat, at hun skriver til statsministeren, siger Freja Bøggild.
- Det står rimeligt klart ud fra brevet, at afsender af brevet er blevet snydt til at give samtykke til bortadoption. Er blevet vildledt, siger Freja Bøggild i dag til DR.
Eksperter: En virkelig alvorlig sag
Da brevet fra den indiske mor landede hos Civilretsdirektoratet i 1995, havde tilsynsmyndigheden allerede kendskab til andre breve fra indiske forældre.
Som DR tidligere har fortalt, fik Murugasan Nielsen i 1994 udleveret breve hos Civilretsdirektortat fra sine biologiske forældre i Indien.
Murugasan Nielsen kom til Danmark som adopteret i 1979. Men i brevene kunne han læse, at hans indiske forældre ledte efter ham og hans to søstre. Og han fandt siden ud af, at Pastor George var årsag til, at han og hans søstre var blevet franarret deres indiske forældre.
"Mine kære børn, svar mig nu, svar mig nu," står der blandt andet i brevene fra Murugasans Nielsens forældre.
Brevene var i sig selv nok til, at der også året forinden burde have været igangsat en undersøgelse. Det har eksperter tidligere fortalt DR.
Og at Civildirektoratet to gange inden for et år blev advaret om mulige ulovlige adoptioner understreger behovet for, at myndighederne skulle have sat gang i undersøgelse, vurderer en lektor i velfærdsret, Caroline Adolphsen:
- Det er de nødt til at handle på.
Både hun og lektor i børneret ved Aalborg Universitet Anne Mørch Pedersen mener, at brevene øger behovet for en undersøgelse af statens rolle i det skandaleramte adoptionsområde.
- Lige præcis på det her område er det så alvorlige beskyldninger, alvorlige sager, vi taler om, at der ikke skal meget til, før det giver anledning til, at man bør undersøge, i det mindste tager nogle skridt i forhold til at få belyst, hvad der er på spil, er der tale om ulovlig formidling af børn, siger hun.
I efteråret sidste år afsatte Folketinget 12,6 millioner til en uvildig undersøgelse af adoptioner fra 10 lande. Men den skal sikre de adopterede historie og ikke se på, hvilken rolle de danske myndigheder har spillet.
Men det er ikke nok, mener hun.
- Hvis man vil tage de nu voksne adopteredes historie alvorligt, skal det juridiske også med. Om de er blevet formidlet ulovligt til Danmark og også, hvem der har ansvaret for det, siger Anne Mørch Pedersen.
Statsminister og Udenrigsministerie handlede korrekt
DR har forelagt krikken for Ankestyrelsen, der henviser til, at undersøgelsen vil omfatte Indien. Samtidig oplyser styrelsen, at der fortsat ikke er foretaget en undersøgelse af adoptioner fra børnehjemmet i Indien, som Pastor George styrede.
DR har forelagt kritikken for Justitsministeriet, der henviser til Socialministeriet, som henviser tilbage til Ankestyrelsen.
Ifølge eksperter handlede Udenrigsministeriet og statsministeren korrekt ved at videresende sagen til det ansvarlige ministerie. DR har alligevel tilbudt både Statsministeriet og Udenrigsministeriet at give en kommentar, men det har de ikke ønsket.
DR har også kontaktet tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for at give ham mulighed for at kommentere historien, men han henviser til Statsministeriet.
Lederen af det omtalte børnehjem i Indien, Pastor George, er i dag død. Hans efterladte er blevet forelagt de oplysninger, DR bringer frem. De har ikke ønsket at kommentere sagen.