Topforhandler for USA: Dansk sikkerhed har fejlet med Slimane

- Et sted i forløbet må systemet havde fejlet, siger Pierre-Richard Prosper, der på vegne af USA lavede en aftale med Danmark om, at Slimane Hadj Abderahmane ikke ville komme til at udgøre en trussel.

Den danske Guantanamo-fange, Slimane Hadj Abderrahmane blev for tre uger siden meldt dræbt under kampe i Syrien. (© DR)

For tre uger siden kom det frem, at den danske Guantanamo-fange, Slimane Hadj Abderahmane højst sandsynligt var død i kamp i Syrien. Ifølge Pierre-Richard Prosper betyder det, at der er sket en fejl i den danske overvågning af den tidligere fange.

Pierre-Richard Prosper var chefforhandler i det amerikanske udenrigsministerium under præsident George G. Bush. Han forhandlede med Danmark om frigivelsen af Slimane Hadj Abderahmane fra Guantanamo-lejren i 2004.

Den danske regering ville ikke lade en dansk statsborger sidde i en fangelejr på den anden side af kloden, uden at han var dømt for noget som helst.

Havde ikke overtrådt dansk lovMen USA mente, at Slimane Hadj Abderrahmane udgjorde en trussel for USA og dets allierede. Derfor forhandlede Pierre-Richard Prosper i næsten et år med Danmark om, hvilke forholdsregler man skulle tage for at lade ham gå.

Problemet for USA var, at fangen havde været i en militærtræningslejr til jihad i Afghanistan, og at USA kunne sætte ham i forbindelse med en række højtstående terrorister.

Men Slimane Hadj Abderahmane havde ikke overtrådt nogen lov. De danske myndigheder ville derfor ikke fængsle ham og holdt på, at fangen skulle beholde samme rettigheder som enhver anden dansker. Efter lang tid nåede USA og Danmark frem til en aftale.

- Formålet med aftalen var, at Danmark skulle sørge for, fangen ikke vendte tilbage til slagmarken, erindrer Prosper.

"Systemet har fejlet"

Pierre-Richard Prosper fortæller til 21Søndag, at aftalen mellem de to lande blandt andet bestod i, at Danmark skulle overvåge Slimane Hadj Abderahmane gennem det offentlige sundhedsvæsen, at politiet skulle være opmærksomt på ham, og at PET skulle følge med i hvad han lavede.

Målet var, at fangen ikke skulle vende tilbage til slagmarken. Derfor var en af betingelserne, at danske myndigheder skulle holde Hadj Abderrahmane i landet, mener Prosper,

- Et sted i forløbet må systemet havde fejlet, siger han nu.

Da det blev rapporteret af flere medier, at Slimane Hadj Abderahmane var i Syrien konkluderer den tidligere chefforhandler, at det danske efterretningsvæsen må have slappet af.

Et problem at han vendte tilbage

- Så vidt vi ved, er der ikke uskyldige, der er blevet dræbt. Men det vi ved, er, at han vendte tilbage til Jihad - og det er et problem, udtaler Pierre-Richard Prosper.

21Søndag har forsøgtt få bekræftet, hvem Slimane Hadj Adberahmane kæmpede for i Syrien. Men det er ikke endeligt lykkes.

Politiets efterretningstjeneste skrev i en udtalelse om Slimane Hadj Abderrahmanes formodede død, at flere danskere er rejst til Syrien for at kæmpe for al Nusra.

Ifølge den amerikanske hjemmeside, "The long war journal" er det sandsynligt, at han har kæmpet med Al Nusra. Det skyldes de kontakter, som amerikanerne mener, han havde.

En svensk blog har oplyst 21søndag om, at der i Syrisk TV har været et indslag om den danske Guantanamo fange. Her vises der billeder, som flere syriske hjemmesider mener, er liget af Slimane Hadj Adberahmane.

Pierre-Richard Prosper tror, at det danske system har slappet af i forhold til den trussel, som USA mener, at Slimane Hadj Abderahmane udgjorde.

- Man må undre sig over hvordan han er kommet ud af landet, når man kendte til hans fortid og vidste, hvem han var. Nogle må jo vide, hvem han talte med, og hvem han var i forbindelse med i Syrien.

Kunne bevæge sig frit

21Søndag har forelagt PET kritikken. I en mail skriver PET blandt andet, at "Slimane Hadj Abderahmane har ikke på baggrund af overførslen været undergivet særlige indskrænkninger i sin bevægelsesfrihed".

Derudover skriver de, at USA er informeret om hans rejse til Syrien men at:

- Oplysningerne har ikke givet anledning til bemærkninger fra amerikansk side for så vidt angår den tidligere overførsel af Slimane Hadj Abderahmane fra Guantanamo-lejren til Danmark.