- Hvorfor siger du ikke stop?
- Hvorfor griber du ikke ind?
- Hvorfor siger du ikke noget?
Sådan lød nogle af spørgsmålene til topdirektør Keld Demant, da han blev afhørt i dag i Retten i Odense. Keld Demant er tiltalt i sagen mod Dan-Bunkering om brud på EU's sanktioner, og anklagemyndigheden kræver ham idømt fængselsstraf.
Senioranklager Andreas Laursen fokuserede under afhøringen på en række oplysninger, som var nået frem til topdirektøren. Det var oplysninger, som anklageren mente advarede direktøren om, at Dan-Bunkering var involveret i - eller kunne være involveret i - ulovlige leverancer af jetbrændstof til Syrien.
Herunder kan du læse tre vigtige ting, der kom frem på retssagens dag syv.
Keld Demant undersøgte ikke selv henvendelse, men stolede på de ansatte
I julen 2016 fik Dan-Bunkering en henvendelse fra Erhvervsstyrelsen. Styrelsen holder øje med, om danske virksomheder overholder sanktioner, og den spurgte direkte Dan-Bunkering, om firmaet var i gang med at levere jetbrændstof, der i strid med EU-sanktioner endte i Syrien.
Henvendelsen gik videre til Bunker Holdings administrerende direktør, Keld Demant. Og han mener, han gjorde præcis det, han skulle. Det forklarede han i retten i dag.
- Jeg har bedt mine folk om at undersøge sagen og svare myndighederne til den aftalte tid korrekt og præcist, lød det fra Keld Demant.
Den interne undersøgelse i Dan-Bunkering viste, at firmaet leverede jetbrændstof til to russiske selskaber, og at det blev leveret i havne i Middelhavet. På det tidspunkt foretog russiske bombefly angreb i Syrien, fremførte anklageren under afhøringen.
- Forholder du dig ikke til indholdet af sagen? spurgte anklageren.
Men det gjorde Keld Demant ikke.
- Jeg har 100 procent tillid til de mennesker, der arbejder med det. Tillid kan ikke gradbøjes. Det er 100 procent, lød svaret.
Ifølge Keld Demant var ingen i virksomheden i tvivl om, at lovgivningen altid skal følges. Og det var han overbevist om, at hans ansatte sørgede for, også i sagen om jetbrændstof.
- Det var en alvorlig sag, og den blev også taget alvorligt, sagde Demant i retten.
Mail om jetbrændstof til Syrien 'skulle vi ikke tænke på'
I slutningen af januar 2017 skrev Dan-Bunkering i et svar til Erhvervstyrelsen, at intet tydede på, at firmaet leverede jetbrændstof, der endte i Syrien.
Kort efter ville Dan-Bunkering genoptage leverancerne med jetbrændstof til den russiske kunde.
Men det advarede en juridisk rådgiver i koncernen, Casper Dybdal, om i en mail, som anklagerne igen og igen vender tilbage til i retssagen.
I mailen til Keld Demant og tre andre direktører skrev rådgiveren, at "vi er jo nu blevet gjort opmærksom på, at produktet med overvejende sandsynlighed ender i Syrien. Hvad er jeres take på det?"
I retten spurgte anklageren Keld Demant, hvordan han reagerede på mailen. Svaret fra topdirektøren lød, at han gentagne gange forinden havde fået at vide af sine folk, at de havde undersøgt sagen, og at der intet var galt. Derfor spurgte han juristen Casper Dybdal til den nye mail.
- Han sagde, at han ikke vidste, hvorfor han skrev sådan, og det skulle vi ikke tænke på. Der var ikke kommet nye oplysninger, forklarede Keld Demant i retten.
Leverancerne af jetbrændstof fortsatte i de følgende måneder, efter at Dan-Bunkering havde indført en klausul i aftalerne med den russiske kunde om, at der ikke måtte ske brud på sanktioner. Men beslutningen om at fortsætte leverancerne var Bunker Holdings direktør Keld Demant ikke med til at tage, sagde han i retten.
- Når man tænker på konsekvensen af, at man træffer en forkert beslutning og overtræder sanktioner, skal den beslutning så ikke omkring dig? lød spørgsmålet fra anklageren.
- På basis af alle de informationer, der er kommet, og at sagen er grundigt undersøgt, og der er brugt meget energi for at finde ud af, hvad der er op og ned, så nej, svarede Keld Demant.
Han understregede også, at han leder en meget stor koncern med over 50 datterselskaber, at alle medarbejdere skulle gennemgå et modul om at overholde sanktioner, og at han som koncerndirektør aldrig har været involveret i enkelte handler.
Mail med advarsel udeladt af intern undersøgelse
De to senioranklagere i sagen havde på forhånd sagt, at de under afhøringen af topdirektøren ville afspille lydklip fra hemmelige aflytninger, som Bagmandspolitiet havde lavet af blandt andre Keld Demant.
Aflytningerne fandt sted i efteråret 2019 omkring det tidspunkt, hvor Bagmandspolitiet - også kaldet SØIK - foretog ransagning af Dan-Bunkerings hovedkvarter.
I retten afspillede anklagerne et kort klip fra en telefonsamtale mellem Keld Demant og hans daværende personlige assistent, som samtidig er datter af koncernens ejer, Torben Østergaard-Nielsen. I samtalen fortæller Keld Demant om nogle mails, som han har gennemgået med koncernens juridiske rådgiver, Casper Dybdal, og at de blev enige om, at de mails "skulle blive der".
Anklageren ville vide, hvad det handlede om. Og Keld Demant forklarede, at det drejede sig om den mail, som tidligere var blevet fremvist i retten.
I mailen skriver Casper Dybdal, at Dan-Bunkering er blevet gjort opmærksom på, at jetbrændstoffet "med overvejende sandsynlighed" ender i Syrien.
Og den mail skulle ikke indgå i en intern undersøgelse, der var sat i gang af sagen, sagde Keld Demant i retten. Det var dét, han i den aflyttede telefonsamtale fortalte til sin assistent, fordi hun var nervøs for, at den juridiske rådgiver var personligt fornærmet over noget i mailen, lød forklaringen.
- Mailen har ingen betydning for sagen, så den skal ikke indgå i undersøgelsen, sagde Keld Demant i retten
Hvor skulle mailen blive? spurgte anklageren.
- Nu svarer jeg på samme måde. Den skulle ikke indgå i undersøgelsen, lød det fra Demant.
Anklageren forklarede ikke, hvad formålet med at afspille aflytningen var.
Den tiltalte direktør forklarede, at den interne undersøgelse blev sat i gang, efter at Bagmandspolitiet i september 2019 sigtede virksomheden.
- Resultatet af den interne undersøgelse er, at Dan-Bunkering og Bunker Holding ikke har foretaget sig noget forkert, sagde Keld Demant.
Retssagen fortsætter i næste uge, og der ventes dom inden jul.