Tiltale: Svindlede for 28 millioner for næsen af Kriminalforsorgen

En tidligere terrordømt mand har ifølge politiet været i stand til at svindle flere end hundrede danskere, mens han var prøveløsladt.

Her ses den nu 28-årige dansk-somalier på et overvågningsbillede fra Bolbro Bibliotek fra 2017, hvor han og hans storebror installerede to keyloggere til brug for NemID-svindel.

I dag sidder otte mænd bænket i Retten i Aarhus. De er tiltalt for tilsammen at have begået NemID-svindel for 46 millioner kroner mod 169 danskere.

En af de otte mænd stikker i særlig grad ud.

Dels er han tiltalt for at have begået en del af svindlen, mens han sad i fængsel.

Men han er også tiltalt for at begå en stor del af svindlen, mens han ifølge DR’s oplysninger var prøveløsladt fra en dom for tidligere NemID-svindel.

Ifølge DR’s oplysninger blev manden - en 28-årig dansk-somalier med en terrordom i bagagen - prøveløsladt den 25. februar 2020. Knap fire måneder senere blev han anholdt sammen med resten af grupperingen i en stor politiaktion.

Under prøveløsladelsen har han ifølge tiltalen begået NemID-svindel for 28,6 millioner kroner mod 113 forskellige ofre sammen med de øvrige tiltalte.

Det første af de 113 ofre blev ifølge anklageskriftet svindlet, allerede fire dage efter at manden ifølge DR's oplysninger blev prøveløsladt.

Kriminalforsorgen: Dybt, dybt alvorligt

Det er Kriminalforsorgen, der har ansvaret for at føre tilsyn med prøveløsladte.

- Vi vurderer hver eneste sag nøje. Kan vi prøveløslade ham eller hende, eller vurderer vi, der er en risiko ved at prøveløsladelse. Hvis vi ikke gør, så prøveløslader vi. Samtidig har vi løbende kontakt med den prøveløsladte for at vurdere, om han stadig er på rette spor, forklarer Ina Eliasen, der er direktør i Kriminalforsorgen.

Hun vil ikke kommentere på den konkrete sag og kan derfor ikke forklare, hvordan det kan gå til, at en terror- og svindeldømt mand ifølge politiet har kunnet begå NemID-svindel for over 28 millioner kroner mod 113 forskellige ofre under sin prøveløsladelse. Men hun understreger, at man generelt tager den slags sager alvorligt.

- Det tager jeg dybt, dybt alvorligt. Vi er her for at forhindre, at der bliver begået ny kriminalitet. Selvfølgelig også mens man er prøveløsladt. Det må ikke ske. Hvis det sker, så tager jeg det meget alvorligt, siger Ina Eliasen.

Også tiltalt for at svindle inde fra fængslet

DR’s research har også vist, at den 28-årige, som vi kalder N, er tiltalt for at medvirke til NemID-svindel for millioner af kroner, mens han har siddet i fængsel.

Den 28-åriges forsvarer oplyser, at han nægter sig skyldig i en stribe af forholdene, herunder dem der er sket, mens han har siddet i fængsel.

Terrordom i bagagen

I 2014 blev den nu 28-årige dansk-somalier og hans storebror dømt for forsøg på terrortræning.

I dommen lagde retten vægt på, at brødrene havde ”et radikaliseret forhold til islam og jihad” og en ”betydelig vilje” til at støtte Al Shabaab økonomisk.

Efter brødrene havde afsonet deres terrordomme, begik de i 2016 og 2017 omfattende svindel med NemID for otte millioner kroner.

Og det var den svindel, som N sad i fængsel for, da han ifølge anklagemyndigheden igen begyndte at svindle sammen med en gruppe medgerningsmænd, der ikke sad i fængsel.

I overvågningsvideoen her fra Horsens Bibliotek er den nu 28-årige dansk-somalier i gang med at installere en keylogger på en bibliotekscomputer i 2016.

Politiet og PET er tidligere blevet kritiseret for ikke at have holdt godt nok øje med den terrordømte mand og gribe ind over for NemID-svindlen, som PET vurderer er et højrisikoområde for terrorfinansiering.

To svindlere har allerede tilstået

Ifølge DR’s oplysninger er stort set alle pengene fra svindlen forsvundet.

Den tiltalte mands forsvarer ønsker ikke at stille op til interview, men oplyser, at hans klient nægter sig skyldig i en stribe af forholdene, herunder den del af svindlen, der er sket, mens han sad i fængsel.

To mænd fra grupperingen har tidligere i år tilstået en stor del af svindelforholdene og blev straffet med fængsel i henholdsvis 2,5 år og 3 år.

Underrubrikken er opdateret klokken 16:00 med en præcisering af, at den tiltalte er tidligere terrordømt.