- Det er virkelig positivt, at SØIK rejser tiltale i sagen om muligt salg af jetbrændstof til de krigsførende parter i Syrien. Sanktioner i krigstid er afgørende for at få en væbnet konflikt til at stoppe, og derfor er det en afgørende og principiel sag at få belyst.
Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, efter at Bagmandspolitiet (SØIK) nu har rejst tiltale mod Dan-Bunkering og moderselskabet Bunker Holding for ulovligt at have solgt jetbrændstof til russiske virksomheder, der sendte brændstoffet videre til Syrien.
Handlerne fandt ifølge tiltalen sted mellem 2015 og 2017, hvor der var indført EU-sanktioner, der forbød salg af jetbrændstof til Syrien for at beskytte civilbefolkningen i landet.
Sagen har ligget hos de danske myndigheder i fire år, og først efter at DR bragte sagen frem i april 2019, begyndte en egentlig efterforskning.
- Hvis ikke DR havde afdækket denne sag, var den måske aldrig nået i retten, siger SF's retsordfører Karina Lorentzen og tilføjer:
- Det er en alvorlig og meget principiel sag, fordi en dansk virksomhed kan have bidraget til krigen i Syrien. Jeg ser frem til retssagen.
Sag uden fortilfælde
I april 2019 afslørede DR, at Dan-Bunkering havde været involveret i seks leverancer af i alt 30.000 ton jetbrændstof til brug i Syrien. Afsløringen skerte på baggrund af amerikanske retsdokumenter, fortrolige oplysninger og centrale kilder hos myndighederne.
Men tiltalen fra Bagmandspolitiet viser, at Bagmandspolitiet vurderer sagen til at være langt mere omfattende. Dan-Bunkering er tiltalt for gennem 33 handler at have solgt 172.000 ton jetbrændstof til en værdi af omkring 647 millioner kroner i strid med EU’s sanktioner.
Der har aldrig været en lignende sag herhjemme om brud på internationale sanktioner. Det siger Per Fiig, fungerende statsadvokat hos Bagmandspolitiet.
- Det er den største sag, vi har haft i Danmark inden for den her kategori, altså med en overtrædelse af straffelovens §110c (om sanktionsbrud, red.), siger Per Fiig til DR.
- Når vi griber i den bestemmelse i straffeloven, så er vi i den alvorlige del af spektret. Det er en meget omfattende sag med store værdier og omfattende mængder af brændstof og handler, fortsætter han.
- Fejl at sag lå stille
DR fortalte i 2019, at USA i oktober 2016 advarede Danmark om det mulige sanktionsbrud. Kort efter blev sagen anmeldt til Bagmandspolitiet. I december samme år advarede USA igen Danmark, men alligevel besluttede Bagmandspolitiet et par måneder senere at sætte Fyns Politi til at stå for efterforskningen. Her lå sagen stille i over et år.
Efter DR's afsløringer tog Bagmandspolitiet (SØIK) i juli 2019 efterforskningen tilbage fra Fyns Politi.
Retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti kalder forløbet, som DR afdækkede sidste år, for grotesk.
- Dét at SØIK nu har rejst tiltale med Dan-Bunkering beviser, at det var en fejl, at man fra SØIK's side lod være med at kigge seriøst på sagen i starten. Det er virkelig tiltrængt, at sagen nu bliver prøvet ved domstolene, mener Dansk Folkepartis retsordfører.
Også Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vurderer, at der er behov for afklaring.
- Jeg er tilfreds med, at der nu langt om længe foreligger et anklageskrift, så retssagen kan komme i gang. Det er en stor og dybt alvorlig sag, og såvel firmaet som samfundet har krav på en afklaring, siger han.
Justitsminister: Sanktioner skal overholdes
Justitsminister Nick Hækkerup (S) skriver i en mail til DR, at der i sager om overtrædelse af internationale sanktioner kun kan rejses tiltale efter justitsministerens påbud.
- Jeg har på den baggrund tiltrådt en indstilling fra Rigsadvokaten, og nu er resten op til domstolene, skriver ministeren og tilføjer:
- Mere generelt synes jeg, at det er vigtigt at sige, at det selvfølgelig er helt afgørende, at danske virksomheder overholder de sanktioner, som det internationale samfund har vedtaget bl.a. for at beskytte civilbefolkningen i verdens brændpunkter.
Virksomheder overraskede over tiltale
Dan-Bunkering og moderselskabet Bunker Holding har ikke ønsket at udtale sig om tiltalen i et interview. Men i en fælles pressemeddelelse skriver virksomhederne, at de "tager tiltalerne til efterretning og ser frem til nu at få sagen fuldt belyst og afsluttet i den videre efterforskning og ved en eventuel retssag."
Dan-Bunkering og Bunker Holding er dog overraskede over, at Bagmandspolitiet har valgt at rejse tiltale, skriver de i pressemeddelelsen. Tiltalen omfatter de to selskaber og en direktør for et af selskaberne.
- Der er intet i vores egne grundige interne undersøgelser, der har afdækket, at der skulle være personer i Dan-Bunkering eller Bunker Holding, som var vidende om eventuelle brud på EU’s sanktioner over for Syrien. Vi er overbevist om, at vi ikke har leveret brændstof til firmaer, der var omfattet af EU-sanktioner på handelstidspunktet, lyder det fra Dan-Bunkering og Bunker Holding.
Det er endnu ikke fastsat, hvornår sagen kommer for retten. Sagen skal føres ved Retten i Odense.