Tilfælde af coronavirus i Danmark: Er der symptomer, så ring hjemmefra

Patienter opfordres til at ringe hjemmefra i stedet for at tage til lægen.

Sådan ser skiltet ud, de praktiserende bliver opfordret til at sætte op. (Foto: © (DR), (c) DR)

Hvis du har været i et land, hvor coronavirusset spredes og har symptomer på virusset, så kunne du måske være tilbøjelig til at styrte hen til lægen for at blive tjekket.

Men det skal du lade være med.

Sådan lyder opfordringen for Dansk Selskab for Almen Medicin.

De har sendt et brev til de praktiserende læger, hvor de har vedhæftet et skilt, lægerne kan printe ud og hænge op på dørene til deres klinikker.

På skiltet står der 'STOP', og patienter opfordres til at tage hjem og ringe, hvis de har symptomer på virusset og har været i et af de lande, hvor der er smittespredning.

Det er et forsøg på at begrænse en eventuel smittefare, siger Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Hvis man tager direkte til lægen og sætter sig ind i venteværelset, så er man jo i fare for at smitte et stort antal mennesker.

- Det vil jo være det mest uhensigtsmæssige, der kunne ske, at lægens venteværelse bliver til et smittested, siger han.

Hvornår skal du lade være at troppe op?

På skiltet opfordres patienter til at holde sig væk fra venteværelset, hvis de har symptomerne på coronavirus og har opholdt sig i enten Norditalien, Kina, Singapore, Hongkong, Japan, Sydkorea eller Iran inden for de seneste 14 dage.

Symptomerne tæller blandt andet feber, hoste, synkesmerter og vejrtrækningsproblemer. Har man været i kontakt med en, der mistænkes for at være smittet, bør man også kontakte lægen telefonisk frem for fysisk.

I brevet fra Dansk Selskab for Almen Medicin er der også råd om, hvad lægerne skal gøre, hvis der alligevel kommer en patient ind ad døren, der muligvis har coronavirus.

Men det er ikke i alle lægepraksisser, der er i stand til at håndtere en smittet patient, fortæller Anders Beich.

- Det er Danske Regioner, som skal sende det ud til os, og der har været leveranceproblemer og omdelingsproblemer, således at alle praksis ikke har det nødvendige udstyr, siger han.

Det gælder blandt andet hans egen praksis.

- Vi har ikke fået det endnu her hos os, så vi er sådan set på den, hvis der kommer en patient, som kunne være smittet.

Ring og bliv rådgivet

I dag er den første dansker blevet konstateret smittet med coronavirus. Han er sammen med familien sat i hjemmekarantæne.

Hvis du selv mistænker, at du er smittet med virusset, skal du kontakte din egen læge, vagtlægen eller Region Hovedstadens akuttelefon 1813.

- Så er det udfra den rådgivning, at man finder ud af, hvad der skal ske i det givne tilfælde, siger Anders Beich.

Coronavirusset har globalt set kostet flere end 2.800 personer livet - langt de fleste i Kina. Desuden er over 82.000 smittet.

Efter udbredelsen af virusset i Norditalien, hvor mange danskere tager på skiferie, har sygehusene testet flere og oplevet et stigende antal henvendelser fra bekymrede læger.

Artiklen er opdateret, da det tidligere fremgik, at ingen danskere var smittet.