Tikkende miljøbombe ved Randers: Nu rejses krav om at fjerne ansvar fra kommuner i store miljøsager

Nogle kommuner er simpelthen ikke opgaven voksen, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

Situationen ved Nordic Waste nær Randers kan udvikle sig katastrofalt for miljøet. (Foto: © Kristian Pedersen/DR Østjylland)

Det alvorlige jordskred ved virksomheden Nordic Waste nær Randers bør få regeringen til at fjerne ansvaret for behandlingen af store miljøsager fra kommunerne.

Det mener flere partier i Folketinget og Danmarks Naturfredsforening, efter at det er kommet frem, at Randers Kommune har afvist flere advarsler om problemer med jorden ved Nordic Waste.

Her er et gigantisk bjerg på mindst to millioner ton forurenet jord begyndt at skride ned mod den lokale å.

Men ifølge et notat blev Randers Kommune flere gange i 2023 spurgt til risikoen for lige præcis et jordskred – hver gang blev det afvist.

Det viser, at kommunerne ikke har kompetencer til at have ansvaret for den slags komplicerede miljøsager, mener Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det her understreger, at der ikke er gode nok kompetencer i Randers Kommune og givetvis også i andre kommuner i forhold til at vurdere så store og svære miljøsager. Nogle kommuner er ikke opgaven voksen, siger hun og opfordrer miljøminister Magnus Heunicke (S) til at få flyttet sagerne ind i staten.

- Giver ingen mening

På Christiansborg er der opbakning til forslaget – blandt andet fra formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Hans Kristian Skibby (DD), der også vil have samlet miljøekspertisen.

- Det giver ingen mening, at nogle kommuner sidder med mange års interval og skal gennemgå nogle meget komplicerede miljøsager, og også når der kommer nye virksomheder til. Det duer ikke, siger han.

Allerede i februar 2023 spurgte flere byrådspolitikere forvaltningen i Randers Kommune, om der i forbindelse med en ny miljøgodkendelse til jordrensningsvirksomheden Nordic Waste var lavet en geologisk risikovurdering med henblik på jordskred, hvortil svaret lød:

- Det er vurderingen, at der ikke er risiko for jordskred, der kan påvirke omgivelserne. Der stilles derfor ikke krav hertil.

Herunder kan du se en overflyvning af Alling Å, der løber tæt på Nordic Waste:

En måned senere, i marts 2023, spurgte politikerne, hvad der ville ske med jorden på grunden i tilfælde af skybrud, og her svarede forvaltningen, at der "ikke vil være risiko for, at vandet kan skylle jorden væk i væsentligt omfang".

I april fik samme politikere tip om et begyndende jordskred ved Nordic Waste og kontaktede straks forvaltningen, som bekræftede at have konstateret jordskredet ved et tilsyn, men at der ikke var grund til bekymring.

- Det skal understreges, at der ikke er tilknyttet nogen risiko for forurening i forbindelse med jordskredet, lød konklusionen fra forvaltningen i Randers Kommune.

I december eskalerede situationen ved Nordic Waste, som nu er en tikkende miljøbombe.

Undren over Nordic Waste

Forløbet får nu også Enhedslisten til at kræve ændringer, så kommunerne ikke længere sidder med store miljøsager.

Miljøordfører Søren Egge Rasmussen mener, at den nuværende konstruktion kan skabe nogle interessekonflikter.

- Vi kunne give regionerne flere kompetencer, for så ville der også være en armslængde i forhold til de byrådsmedlemmer, som sidder og skal forholde sig til en virksomhed, som vil etablere sig i deres kommune, siger miljøordfører Søren Egge Rasmussen.

Nordic Waste i Randers er lige nu omdrejningspunkt for en lurende miljøkatastrofe. (Foto: © Johnny Pedersen, Ritzau Scanpix)

Hos De Konservative har det også skabt undren, at Randers Kommune i 2023 ignorerede flere advarsler om mulige jordskred ved Nordic Waste. miljøordfører, Mette Abildgaard.

- Det her er en meget, meget alvorlig sag, og det bekymrer mig, at Randers Kommune har afvist det her så relativt blankt, som de har, og ikke har taget bekymringen mere alvorligt, siger miljøordfører Mette Abildgaard.

I en pressemeddelelse afviser Randers Kommune, at det er tilfældet.

- Vi har taget bekymringer om jordskred og risici for Alling Å meget alvorligt. Vi har lyttet og henvendt os til virksomheden for at høre, hvordan virksomheden ville håndtere situationen, udtaler Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

Kritik af Nordic Waste

Mette Abildgaard kritiserer også Nordic Waste i skarpe vendinger.

- Jeg undrer mig over, at virksomheden er gået så meget i flyverskjul, som den er. De er ikke blevet på pladsen for at bidrage til oprydning og stiller ikke op i medierne og melder klart ud, at de påtager sig det økonomiske ansvar. Det er ret kritisabelt, siger Mette Abildgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nordic Waste.

DR forsøger at få en kommentar fra Magnus Heunicke (S) til forslaget om at fjerne ansvaret i store miljøsager fra kommunerne.

På fredag har han indkaldt Folketingets Miljøudvalg til møde om Nordic Waste-sagen.

Randers Kommune oplyser, at Nordic Waste igen og igen har forsikret dem om, at der var styr på det, når bekymrede byrådspolitikere henvendte sig i løbet af 2023.

- Miljøgodkendelserne forudsætter, at der hverken kommer jord eller overfladevand fra Nordic Waste uden for virksomhedens område. Derfor afviser Randers Kommune at have et ansvar for den nuværende situation, lyder det i et skriftligt svar fra Randers Kommune.