I over et år og fire måneder har den amerikanske transport-app Uber givet danskere et alternativ til almindelige taxier.
Allerede den 19. november 2014 blev Uber ellers politianmeldt af den daværende transportminister Magnus Heunicke (S). Men sagen er trukket ud, og først om en måneds tid vil Københavns Byret tage stilling til, om Uber-chauffører overtræder taxiloven. Få et overblik over forløbet her:
19. november 2014
Uber introduceres på det danske marked. Samme dag politianmelder Trafikstyrelsen og Bygningsstyrelsen det amerikanske teknologiselskab for at overtræde taxiloven.
29. januar 2015
Københavns Politi henvender sig til Uber og orienterer om, at der foregår en efterforskning mod virksomheden, og at politiet i gang med at afhøre flere Uber-chauffører.
17. marts 2015
Politiet sigter Uber for overtrædelse af taxiloven.
28. september 2015
Uber forklarer sit forretningskoncept over for Københavns Politi. Her oplyser den amerikanske virksomhed, at den alene er en teknologiplatform, som stiller en samkørselsmulighed til rådighed. Derfor mener Uber ikke, den er omfattet af den danske taxilovgivning.
Den 1. oktober 2015
Københavns Lufthavn politianmelder Uber for brug af lufthavnens parkeringsplads til at optage passagerer. Politiet begynder at sigte Uber-chauffører og udarbejder en vejledning til betjentene.
Den 8. oktober 2015
Justitsminister Søren Pind (V) henviser i et svar til Folketinget til, "at der mangler en nærmere afklaring" ved EU-domstolen. Derfor trækker sagen ud.
Februar 2016
Rigsadvokaten vurderer nu, at de EU-retlige spørgsmål ikke hindrer, at der kan rejses tiltale mod Uber.
29. marts 2016
Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF er gået sammen om en vedtagelsestekst, der kan tvinge regeringen til at nedsætte en task force, som skal gå mere direkte efter Uber-chauffører. Alternativet og Socialdemokraterne stiller alternativt forslag til vedtagelse. Venstre afventer dommen i byretten i København.
31. marts 2016
Vedtagelsesteksten skal til afstemning. DF, SF og Enhedslistens tekst er skrappere i ordlyden.
26. april 2016
Seks chauffører skal for retten. I en prøvesag har anklagemyndigheden tiltalt seks Uber-chauffører for overtrædelse af taxiloven. En overtrædelse straffes med bøde på 5.000 kroner. I alt er 37 chauffører sigtet for overtrædelse af taxilovgivningen. Sagen kan ankes til landsretten. Søren Pind oplyser, at dommen også vil danne grundlag for, hvorvidt der også vil blive rejst tiltale mod Uber som sådan.