Først var der sagen om den nordjyske psykiater, Arne Mejlhede, der fejlbehandlede patienter i årevis. Så oprullede DR Nyheder, tidligere i år, sagen om en psykiater i Vestjylland, som fik lov at praktisere i ni år med en svær hjerneskade, selvom Sundhedsstyrelsen modtog stribevis af kraftige advarsler.
Nu viser det sig, at også en psykiater på Fyn har fejlbehandlet i årevis uden at blive stoppet. Og i modsætning til de andre to psykiatere, har den fynske psykiater stadig patienter.
Også denne psykiater har pådraget sig et hovedtraume ved en ulykke. Sundhedsstyrelsen har mistænkt hovedtraumet for at være årsag til den fynske psykiaters problemer med bl.a. at stille diagnoser og med at give medicin i meget store doser eller forkerte blandinger.
I tidslinjen herunder kan du få et overblik over sagen fra 2002 og frem til i dag.
Oplysningerne i sagen har DR Nyheder fået gennem aktindsigt i Sundhedsstyrelsens dokumenter om psykiateren.
Der er også oplysninger, vi ikke har fået aktindsigt i. Derfor er tidslinjen ikke et fyldestgørende billede, men den giver et indblik i psykiaterens virke og en viden om, hvordan Sundhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsens embedslæger var orienteret og har handlet.
Passager i anførselstegn er citeret direkte fra dokumenterne.
1995
Den fynske psykiater bliver færdig som speciallæge i psykiatri.
2002
Psykiateren pådrager sig et hovedtraume efter fald ned af et stillads.
2003
Psykiateren overtager en psykiatrisk praksis på Fyn. Han har på daværende tidspunkt været overlæge i psykiatri i flere år.
2004
De første klagesager, hvor psykiateren er involveret, begynder.
2005
Psykiateren får kritik i Patientklagenævnet (nu Patientombuddet red.) for hans udfærdigelse af en erklæring.
2006
Sundhedsstyrelsen skriver til psykiateren, at de har registreret kritikken fra Patientklagenævnet og skriver videre, at Sundhedsstyrelsen "foretager sig herefter ikke yderligere i anledning af den aktuelle afgørelse fra Patientklagenævnet".
2008
Marts: En 32-årig patient dør. Sundhedsstyrelsen vurderer i november 2009, at psykiateren ikke har udvist manglende omhu og samvittighedsfuldhed i sin behandling af patienten. Knap to år senere når Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn til den modsatte konklusion og udtaler kritik af psykiateren for behandling af den 32-årige mand.
November: Psykiateren får igen kritik i Patientklagenævnet i forbindelse med udfærdigelse af erklæring.
2009
19. januar 2009: I lighed med 2006 skriver Sundhedsstyrelsen til psykiateren, at de har registreret Patientklagenævnets kritik fra 2008 og skriver videre, at Sundhedsstyrelsen "foretager sig herefter ikke yderligere i anledning af den aktuelle afgørelse fra Patientklagenævnet".
17. februar 2009: En embedslæge skriver til psykiateren, at rutinemæssig overvågning har vist "vekslende store doser" udskrivning af ADHD-medicinen Ritalin, som ifølge embedslægen ikke umiddelbart ser ud til at være i fuld overensstemmelse med gældende retningslinjer.
18. maj 2009: En embedslæge skriver til psykiateren, at en række af hans patienter både har psykiske lidelser og misbrugsproblematikker. Embedslægen indskærper, at psykiateren ikke må varetage misbrugsbehandling, og at patienter entydigt kun må varetages af misbrugsbehandlere i kommunalt regi.
4. juni 2009: Et behandlingscenter laver en række aftaler med psykiateren. Blandt andet må han ikke ordinere afhængighedsskabende medicin alene.
2. september 2009: Læge på omtalte behandlingscenter laver indberetning til embedslægerne om, at en patient gennem flere år har fået ordineret medicinen Alprazolam af psykiateren, men i strid med aftalen er patient ikke blevet aftrappet.
5. november 2009: Odense Kommune giver Embedslægerne Syddanmark besked om, at der "kan rejses tvivl om kvaliteten af (psykiaterens red.) faglige virke".
2010
19. februar 2010: Embedslægerne Syddanmark skriver til psykiateren, at hans ordinationer af Ritalin igen er trukket ud af deres kontrolsystem. Psykiateren bliver bedt om at redegøre for ordinationer med Ritalin, Metadon og Oxynorm samt behandlingsplaner.
24. marts 2010: Embedslægerne Syddanmark har modtaget redegørelse fra psykiateren om medicinudskrivningen, og embedslægerne skriver på den baggrund tilbage til psykiateren, at vi "foretager os ikke yderligere i sagen".
2011
13. maj 2011: En læge på et rusmiddelcenter skriver en bekymringshenvendelse til Embedslægerne Syddanmark om psykiateren.
18. august 2011: Bekymringshenvendelsen får Embedslægerne Syddanmark til at indkalde psykiateren til en tilsynssamtale, der finder sted 18. august. Et notat bliver gennemgået, hvortil psykiateren udtrykker, "at han er meget ked af disse sager, og at han næsten ikke kan udholde at modtage flere konvolutter fra Sundhedsstyrelsen."
Psykiateren giver på mødet udtryk for, at han ikke selv mener, at "der er en sammenhæng mellem sagerne, der alle er fra 2004 og frem, og det hovedtraume, han pådrog sig i 2002."
I referatet fra mødet står der også, at "angående sine journalnotater, der er meget lidt konkrete og strukturerede, sagde (psykiateren red.), at han altid har kunnet lide at udtrykke sig i billeder. Det er sådan, han er. Ikke som alle andre."
På mødet bliver psykiateren konfronteret med, at han medicinerer med høje doser af benzodiazepiner. Til kritikken siger psykiateren "det var det, patienten ville have." og at han "nok har været for venlig over for misbrugerne."
Embedslægernes vurdering af mødet med psykiateren er, at han virkede "klar og orienteret og virkede på ingen måde hukommelsessvækket." De ord er i referatet efterfulgt af disse: "(Psykiateren red.) blev dog afledt og måtte flere gange bringes tilbage til samtaleemnet."
På mødet bliver der indgået en række aftaler om, hvordan psykiateren skal rette op. Og referatet slutter med, at "embedslægerne vil efterfølgende overveje, om sagen skal forelægges Sundhedsstyrelsens sagkyndige i psykiatri."
31. august 2011: Patientombuddet giver kritik af psykiaterens behandling af en patient.
1. november 2011: En overlæge ansat i Odense Kommune sender indberetning til Embedslægerne Syddanmark om to af psykiaterens patienter. Han giver udtryk for, "at der kan rejses tvivl om kvaliteten af (psykiaterens red.) faglige virke."
23. november 2011: Embedslægerne Syddanmark følger på et møde op på deres tilsynssamtale med psykiateren 18. august. I referatet kan man læse, at psykiateren har rettet op på flere punkter.
Det er dog embedslægernes vurdering, at "der flere steder manglede en klar dokumentation af information og samtykke" i patientjournalerne, og at psykiateren "ikke havde udvist tilstrækkelig omhu og samvittighedsfuldhed i forbindelse med sine udtalelser og sin dokumentation" i to socialmedicinske sager.
Embedslægerne vil se nærmere på journaludskrifter og finde ud af, om det er nødvendigt at få Sundhedsstyrelsens sagkyndige rådgiver i psykiatri ind over.
5. december 2011: Embedslægerne Syddanmark skriver til psykiateren, at de ikke finder grundlag for at forelægge sagen for Sundhedsstyrelsens sagkyndige rådgiver i psykiatri.
7. december 2011: Embedslægerne kommenterer nogle af psykiaterens journaludskrifter. Det bliver beskrevet, at der i samtlige journalnotater savnes oplysninger om henvisningsårsag, og at der er ikke er informeret om bivirkninger ved ordination af medicin.
2012
14. marts 2012: Embedslægerne er til møde i psykiaterens konsultation. Psykiateren har forbedret sig siden sidste møde i december 2011, men det er nødvendigt "med klar kontakt med praktiserende læger, så patienter ikke får medicin mod fx ADHD fra flere læger."
20. april 2012: Sundhedsstyrelsens centrale tilsynsenhed skriver til psykiateren, at Sundhedsstyrelsen har registreret Patientombuddets afgørelse fra 31. august 2011, hvor psykiateren bliver kritiseret for sin patientbehandling. Derudover skriver Sundhedsstyrelsen, at "Sundhedsstyrelsen foretager sig herefter ikke yderligere i anledning af den aktuelle afgørelse."
7. maj 2012: Embedslægerne Syddanmark vælger at inddrage Sundhedsstyrelsens sagkyndige i psykiatri til gennemgang af psykiaterens journaler. Det sker efter Patientombuddets kritik af psykiateren.
25. september 2012: Psykiateren er til første møde i Sundhedsstyrelsens centrale tilsynsenhed. På baggrund af mødet vil Sundhedsstyrelsen vurdere, om der er belæg for at iværksætte faglige sanktioner over for psykiateren.
I referatet fra mødet kan man læse, at psykiateren oplyser, at "han ikke kan huske, hvor mange patienter han havde i sin praksis, men nok mellem 3-500."
Sundhedsstyrelsens sagkyndige i psykiatri gennemgår otte kritikpunkter. Han nævner for eksempel, at psykiateren:
- •
"ikke tager stilling til, om patienten er selvmordstruet ved alvorlige psykiske sygdomme.
- •
At "ordinationer af afhængighedsskabende lægemidler er upræcise".
- •
Og at "der ikke er tydelig og logisk sammenhæng mellem (psykiaterens red.) observationer, vurderinger og diagnose."
Der bliver på mødet indgået otte aftaler med psykiateren - blandt andet om, at han skal anvende det diagnosesystem, der bliver brugt i Danmark frem for sit eget.
13. november 2012: Sundhedsstyrelsen sætter psykiateren under skærpet tilsyn med den begrundelse, at "det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at Deres fremtidige faglige virke vil kunne udgøre forringet sikkerhed for patienterne."
2013
12. marts 2013: Embedslægerne Syddanmark beder psykiateren om at finde journaler frem, der kan belyse de aftaler, der blev indgået på mødet 25. september 2012.
29. august 2013: På et møde bliver der indgået en supervisionsaftale mellem Region Syddanmark, Embedslægerne Syddanmark og psykiateren. Det sker, fordi der er iværksat skærpet tilsyn.
Aftalen betyder, at psykiateren jævnligt får besøg i sin praksis af en speciallæge i psykiatri. "Aftalen skal hjælpe (psykiateren red.) i at yde speciallægehjælp svarende til den kvalitet man kan forvente".
30. september 2013: En embedslæge skriver efter en samtale med den superviserende læge, at lægen ikke har fundet manglende omhu hos psykiateren. Senere tilføjer hun:
- •
"Dog fik en patient diagnosen ADHD, fordi han gerne ville have den."
- •
"Der er tegn på, at (psykiateren red.) ikke er fagligt dygtig".
- •
"Han bruger PTSD-diagnosen for ofte".
- •
"Han bruger næsten udelukkende polyfarmaci og bruger derfor medicin i små mængder. Behandlingen er ikke i overensstemmelse med normal praksis."
- •
"Han er en dårlig kommunikator"
- •
"Han bruger "well-being" som psykoterapeutisk metode"
Det fremgår, at flere af psykiaterens patienter har misbrug og er fra lavere socialgrupper.
28. oktober 2013: En embedslæge refererer fra ny samtale med den superviserende læge. Skriver først "(psykiateren red.) laver ikke egentlige fejl, han vil gerne hjælpe sine patienter".
Skriver senere: "Psykiateren red.) anvender dog fortsat et behandlingsprincip med at starte med to slags antidepressiva herunder altid mirtazepini i lille dosis. Der er angiveligt tale om et princip, som anvendes af andre læger i udlandet, men ikke lever op til de danske retningslinjer."
"Desuden finder (den superviserende læge red.) ikke, at der bliver givet tilstrækkelig information om bivirkninger, idet der må være skærpet informationspligt, når vanlige retningslinjer ikke bliver overholdt."
Den superviserende læge "arbejder på at få (psykiateren red) til at acceptere supervisionen, som (psykiateren red.) fortsat kun anser som en del af kontrollen."
Den superviserende læge " har bl.a. anført, at vi her på Sydfyn ikke skal have en ny sag som den nordjyske!" med henvisning til sagen om den nordjyske psykiater, Arne Mejlhede.
Embedslægen konstaterer, at sagen skal drøftes internt.
2. december 2013: En embedslæge refererer fra endnu en samtale med den superviserende overlæge. Hun skriver, at den superviserende overlæge "anser ham ikke for direkte farlig, men (psykiateren red.) kører sine egne vegne, og (den superviserende læge red.) kommer ingen vegne med supervisionen".
Den superviserende læge "vil orientere Praksisafdelingen om, at (psykiateren red.) ikke driver psykoterapi, men udelukkende 'psykiatriske samtaler af støttende karakter'." og "vil anbefale, at supervisionsforløbet opgives, og at vi så må følge op."
3. december 2013: Møde i gruppen bag supervisionsaftalen med psykiateren. I referatet kan man læse, at den superviserende læge på mødet refererer om supervisionen med psykiateren.
En embedslæge giver herefter udtryk for, at han er meget foruroliget over tilbagemeldingen fra den superviserende læge. "Over for psykiateren anførte (embedslægen red.), at diagnosticeringen er upræcis, hvilket medfører, at der anvendes forkerte behandlingstiltag, hvilket i sidste ende går ud over patientsikkerheden."
Embedslægen giver også udtryk for, at psykiateren "er meget tæt på det 'røde' felt, og at der fra dags dato skulle være fokus på, hvad der blev produceret fra (psykiaterens red.) side."
Afslutningsvis anfører psykiateren, "at han ikke umiddelbart beherskede brugen af psykoterapi". Styregruppen lader supervisionen fortsætte, men der skal ske markante forbedringer.
2014
22. januar 2014: Der afholdes igen møde i styregruppen bag supervisionsaftalen. Konklusionen er, at der ikke sket fremskridt siden mødet 3. december 2013.
Psykiateren fortæller, at han vil sælge sin praksis, og at han fortsat gerne vil arbejde på konsulentbasis.
En embedslæge oplyser psykiateren om, at han må forvente, at sagen vil fortsætte i embedslægeinstitutionsregi, hvis han finder sig arbejde på konsulentbasis. Supervisionsaftalen bliver opsagt.
3. marts 2014: Embedslægerne Syddanmark modtager en datapakke om psykiaterens virke. Den viser blandt andet, at psykiateren har 297 patienter, at fire patienter har fået behandling med over 1.000 daglige doser på seks måneder, og at en patient har indløst 59 recepter på anxiolytika og herudover flere recepter på antipsykotika.
8. april 2014: Embedslæger udfører tilsyn hos psykiateren. I den endelige tilsynsrapport fra besøget, hvor man gennemgik nogle journaler, står der, at "behandlingsstedet opfyldte målepunkterne."
23. april 2014: Af et dokument fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at "Da lægen endelig har rettet op på sin praksis, kan han godt fortsætte som konsulent. Det har dog været et så langt og tungt forløb at få lægen til at forstå, hvorledes reglerne skal efterleves, at vi fortsat må følge hans praksis."
1. september 2014: Psykiateren har fortsat sin praksis, hvor han har 13-14 patienter om dagen og cirka to nye om ugen. Derudover arbejder han som konsulent på et bosted.
26. november 2014: I et dokument fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at psykiateren overdrager sin praksis 1. februar 2015. Psykiateren "ønsker formentlig at fortsætte sin funktion som psykiater på konsulentbasis på bosted. I den anledning er der indhentet sagkyndig vurdering af journaler." Indstillingen er, at psykiateren "kan fortsætte sit arbejde som konsulent."
9. december 2014: En embedslæge skriver til psykiateren på baggrund af en gennemgang af psykiaterens journaler, at der er sket en klar forbedring i forhold til tidligere, men at der på trods heraf er en række kritiske bemærkninger. Hun ridser fem kritiske punkter op som:
- •
"Du beskriver, at patienten fornemmer, at hun taber energi, og samtidig siger du, at der ikke decideret er kernesymptomer, hvilket ikke hænger sammen. Desuden er det påfaldende, at du uden en grundig redegørelse/ udspørgen ser væk fra den angivelig tidligere stilede skizofrenidiagnose".
- •
"Helt uklart, hvad du mener med 40% ADHD" og "der er både påført, at patienten er stemningsmæssig neutral og nogle få linjer længere nede, at patienten har let forsænket stemmeleje."
- •
"Du oplyser (3. april 2014), at (patient red.) hører stemmer, 'der siger, at han ikke må spise' - og senere (11. juni 2014) anfører du, at (patient red.) 'fint klarer samarbejdet med stemmehøregruppen', og at han aldrig på noget tidspunkt har været hallucineret. Dette hænger ikke sammen."
Embedslægen slutter med at skrive: "Sundhedsstyrelsen har imidlertid ophævet det skærpede tilsyn og vil med baggrund i forløbet og den klare forbedring ikke modsætte sig dit eventuelle fortsatte arbejde som konsulent på bostedet."
30. marts 2015: Efter DR Nyheders dækning af sagen fratager Sundhedsstyrelsen psykiaterens autorisation midlertidigt, mens hans sag undersøges nærmere.
Du kan læse mere om den fynske psykiater, den hjerneskadede psykiater og den nordjyske psykiater, Arne Mejlhede, på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk