På en lav, sort lædersofa i en ellers meget tom lejlighed tager 25-årige MC imod os.
Han kommer lige fra frisøren med en ven og er klædt i en grå sportsjakke, løse bukser og et par Nike-sko.
Det er knap to måneder siden, at MC blev løsladt efter at have været sigtet og varetægtsfængslet 13 måneder i en af de mest spektakulære sager herhjemme, hvor en dengang kun 15-årig pige fra Kundby ifølge anklagerne forsøgte at fremstille sprængstof til at bombe både sin tidligere folkeskole og den jødiske skole i København, Carolineskolen.
I dag er sigtelsen mod MC droppet, og han stiller op til et interview for at fortælle sin version af, hvad der skete i månederne op til den 14. januar sidste år, hvor han blev anholdt i sagen og sigtet for at have hjulpet den nu 17-årige pige.
- Jeg troede bare, jeg skulle afhøres
Vi er i en lejlighed i Viby lidt uden for Aarhus. Det er her i bydelen, 25-årige MC er vokset op, og det er her, han har brugt det meste af sin tid, efter han kom ud af fængslet den 10. februar i år.
Det var også her, han fik nys om, at politiet eftersøgte ham i januar sidste år.
- Jeg havde lejet en lejlighed i centrum af Aarhus, som politiet pludselig stormede. Udlejeren ringede så til min søster og sagde, at de ledte efter mig, og derfor ringede jeg til politiet og spurgte, hvorfor jeg var eftersøgt. Og så fortalte de bare, at det var vigtigt, at jeg kom til en afhøring.
Det var ikke uvant, at politiet gerne ville snakke med MC. Han har tilknytning til bandemiljøet og har før været i fængsel. Efter telefonsamtalen fik han en ven til at køre ham til politistationen i Aarhus.
Herfra blev han kørt til Holbæk, hvor Midt- og Vestsjællands Politi efterforskede sagen mod den dengang 15-årige pige fra Kundby.
- Kom det bag på dig?
- Ja, for jeg forstår ikke, hvad det handler om på det tidspunkt. Men så får jeg så at vide, at de gerne vil snakke med mig om noget sprængstof og en pige, jeg har haft kontakt med.
Sigtet efter terrorloven
MC var overbevist om, at det ville blive en kort afhøring, for han følte ikke, at han kendte Kundby-pigen særlig godt.
- Da jeg er til afhøring første gang, er det også klart mit indtryk, at politiet tror, at jeg bliver løsladt inden et grundlovsforhør. Men så røg jeg jo op i retten og fik fire uger i varetægt og to uger i isolation. Og så startede det jo bare derfra.
Til at begynde med fik offentligheden ikke at vide, hvad politiet mistænkte MC og den dengang 15-årige pige for. I starten var sagen nemlig hermetisk lukket, og sigtelsen mod MC kom ikke frem før to måneder efter hans anholdelse.
Han blev sigtet for at have hjulpet Kundby-pigen med planerne mod de to skoler.
- Hvad tænkte du, da du hørte sigtelsen?
- Jeg tænkte, hvad fanden snakker de om. Jeg sagde til dommeren ”hallo er de helt væk eller hvad?” Jeg har sgu ikke noget med terror at gøre. Det største, jeg har lavet, er max at have haft kanonslag. Jeg har sgu ikke noget med bomber at gøre.
Hør MC fortælle om sin kontakt til pigen i lydklippet herunder:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:58f657b8a11f9f0fecfbfb33
Kontakt via sociale medier
MC og Kundby-pigens venskab startede ifølge ham selv på nettet. En dag fik han en besked på sin Facebook-profil:
- Hun hilste meget pænt "Assalamu alaikum, bror." Jeg har et par spørgsmål, hvis det er i orden med dig”. Og det sagde jeg selvfølgelig ja til, fordi hun søgte viden om islam. Efter noget tid begyndte hun så at vise interesse for, hvad der sker i Mellemøsten og de krige, der bliver ført mod muslimer og af muslimer.
MC havde samme interesse. Han konverterede til Islam under et fængselsophold som helt ung og har selv brugt andre konvertitter til at snakke med. Og som muslim har han følt sig uden for det danske samfund.
Men han oplevede også, at nogle af pigens holdninger blev mere ekstreme. Hun skrev blandt andet om sin holdninger til konflikten i Mellemøsten og om sit syn på dem, der ikke tror på Islam.
- På et tidspunkt skriver hun ”bror, hvad ville du sige, hvis jeg overvejer at tage til Syrien?” Og så sagde jeg til hende, hvorfor dog det søster? Hvorfor vil du ikke passe din skole, du er stadig ung, og du kan hjælpe på alle andre måder, hvis du vil hjælpe dine brødre og søstre i islam.
MC er bandemedlem, men han er også kendt af myndighederne, fordi han i 2013 rejste til Syrien for at deltage i borgerkrigen.
På flere billeder på nettet poserer han med våben, og det var via en Google-søgning, at pigen fra Kundby ifølge MC havde fundet frem til ham.
- Der er jo diverse medier, der har udstillet mig som en IS-kriger. Det er jeg ikke. Jeg har holdt våben, jeg har prøvet at skyde, men jeg har ikke været i kamphandlinger og skudt mod en anden person, siger han.
Chat danner mistankegrundlag
De to chattede i en periode regelmæssigt og sendte billeder til hinanden via det sociale medie Snapchat. Og det var de korrespondancer, der dannede grundlag for en del af politiets mistanke mod MC.
- Politiet regnede med, at når de fik åbnet mine korrespondancer med hende, så ville de finde nogle bombemanualer eller snak om kemikalier, der kunne bruges. Men det fandt de ikke.
Ifølge DR's oplysninger søgte pigen nemlig på kemikalier, der kunne bruges til sprængstof i samme periode, som hun og MC chattede med hinanden via Snapchat, hvor billederne forsvinder efter maksimalt 10 sekunder.
- Jeg ved godt, at jeg har min baggrund og har været i Syrien tidligere, og politiet mener også, at jeg har været radikaliseret og går meget op i min tro. Så jeg kunne vel være et perfekt billede på, hvem der kunne have radikaliseret eller hjernevasket pigen.
Men MC står fast på, at han ikke har kendt til pigens planer.
Og der var ikke på noget tidspunkt, hvor du tænkte, at hun kunne have planer om at ville gøre noget ondt herhjemme?
- Nej, det gav hun ikke udtryk for, og så havde jeg nok heller ikke siddet her i dag. Og jeg har aldrig forestillet mig det, ellers havde jeg jo ikke skrevet med hende, siger MC.
- Selv om jeg også føler et ”os” og ”jer”, vil det ikke sige, jeg vil jer noget dårligt. Vi skal begge være her, og hvis en af mine vil jer noget dårligt, og jeg kan stoppe det, så vil jeg da gøre alt for det. Det håber jeg også omvendt.
Frustrerende at sidde så længe
De to kommunikerede kun over nettet, og derfor har MC aldrig mødt pigen, som gjorde, at han i næsten 13 måneder var sigtet for medvirken til forsøg på terror.
- Selv om vi har været i retten, har jeg aldrig mødt hende. Vi er blevet adskilt fra hinanden i retten hver gang. Så til den dag i dag har jeg aldrig set pigen. Det er jo lidt sjovt at tænke på.
Efter 13 måneder fik MC et opkald fra sin advokat. Han havde en god nyhed. Der var rejst tiltale mod pigen for forsøg på terror, men sigtelsen mod MC var frafaldet, og han blev løsladt fra fængslet samme dag.
- Man har gennemgået en række beviser og fundet, at der ikke er grundlag for at føre en sag mod ham, så reelt set har han siddet uskyldigt varetægtsfængslet, lød det dengang fra forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen.
MC forstår godt, at alle beviser skulle gennemgås, men han er frustreret over, at det tog så lang tid:
- Jeg sad under skærpede vilkår, fordi jeg sad inde sigtet for terror. Jeg skulle visiteres og vise mine private dele hver dag til vagterne. Jeg kunne ikke have fællesskab uden for min celle og fik at vide, at ”selvfølgelig må du ikke det, når du ikke vil vores samfund”.
- Det mest frustrerende var, at jeg sad og tænkte på hver evig eneste dag, at måske er det i dag, min dør bliver lukket op. Det var kun det, jeg ventede på. Og det har da skabt noget mistillid til systemet fra min side.
MC kan se frem til en erstatning på omkring én million kroner. I dag ærgrer han sig mest på den nu 17-årige piges vegne. Hun er den første kvinde, der er blevet tiltalt for forsøg på terror herhjemme.