Da Rigsadvokaten i går gav grønt lys til at prøve ved en domstol om banden Loyal to Familia kan forbydes, rystede flere kendere af bandemiljøet på hovedet.
En af dem er forsvarsadvokaten Thorkild Høyer, som var mægler mellem parterne i den store nordiske bandekrig i 1990'erne. Han giver ikke meget for et forbud.
- Om det overhovedet kan lade sig gøre er også tvivlsom, men effekten af det vil være nul og niks, siger han og kaldet det "et slag i dynen", der ikke har andre formål end at demonstrere de desperate politikeres handlekraft.
Glorieskabende
Thorkild Høyer mener endda, at forbuddet vil gøre tingenes tilstand værre.
- Hvis man forbyder en gruppe, sker der det, at de kryber ned i deres huller, forsvinder fra radaren, og så bliver det vanskeligere at gennemføre en overvågning, en efterforskning og en retsforfølgelse, siger han.
Han frygter også, at et forbud vil bidrage til bandemedlemmernes selvfølelse af at være nogle farlige lovløse fyre.
- Måske vil det være med at skabe en glorie omkring dem. Et martyrium for personer, der for manges vedkommende i forvejen ikke føler sig som en del af samfundet, som ikke føler nogen forpligtelse eller ansvar over for samfundet, så bliver det bare et point mere i den selvfølelse, de måtte have for at være udstødte.
Vil I skrælle huden af dem?
Det tidligere bandemedlem Sune Nørgaard, der blandt andet har været med i gruppen AK81, giver Thorkild Høyer ret.
- Det er lidt som om lovgiverne skyder i blinde med den der. Det er falsk tryghed, siger han og nævner, at bandemedlemmer ikke vil blive skræmt at, at de risikerer en fængselsstraf for at bære rygmærker.
- Lige nu render de rundt og skyder på gaderne med risiko for at ryge flere år i fængsel, og det skræmmer dem tilsyneladende ikke, siger han.
- Og desuden har mange af dem tatoveringer med samme navn, hvad skal man gøre ved det? Skrælle huden af dem?, spørger han.
Begge mener, at mægling og forebyggende arbejde er den eneste vej frem.
- I forhold til det umiddelbare må det handle om at få skabt dialog mellem parterne og så konstant have politi på gaderne. Ikke i deres biler, men gående på gaden, så beboerne kan føle sig trygge, siger Thorkild Høyer.
- Og så er det den langsigtede indsats som er forebyggende, som skal styrkes. Der sker allerede en masse på det område, men det skal styrkes endnu mere.
På spørgsmålet om, hvad Sune Nørgaard ville gøre, hvis han en dag blev justitsminister siger han, at han først og fremmest ville lægge dobbelt så mange penge til side til den forebyggende indsats som til politiet.
- Så ville jeg arbejde på at skabe dialog mellem de her boligkvarterer. Det kunne være ved at de opsøgende gademedarbejdere lavede nogle fællesarrangementer helt fra børnene er små, så der ikke er den der 'dem og os'-følelse.