Den tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen kritiserer politiet for at holde informationerne for tæt ind til kroppen i den såkaldte Kundby-sag.
Her sidder en 15-årig pige allerede varetægtsfængslet i isolation, mens en 24-årig mand og tidligere syrienkriger nu også er blevet varetægtsfængslet i isolation.
Det hele er sket bag dobbeltlukkede døre, så sagens detaljer om blandt andet sigtelserne ikke er kommet frem, og det undrer den tidligere chef hos Politiets Efterretningstjeneste (PET), Hans Jørgen Bonnichsen.
- Det helt forunderlige i sagen er, at vi ikke har hørt en eneste kommentar fra Politiets Efterretningstjeneste, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
- Der er ikke meldt noget som helst ud om sigtelserne, og det synes jeg faktisk i det mindste, man burde have gjort, så offentligheden kan forholde sig til realiteterne i sagen.
Forunderligt at PET tier stille
Den lukkethed adskiller sagen fra tidligere sager, som er blevet kædet sammen med terror.
- Hvis vi ser på PET's pressepolitik i forhold til tidligere terrorsager, så er de gået ud med brask og bram og har fortalt om, hvordan man har forholdt sig til situationen. At man har styr på situationen. Man har fortalt om sigtelserne for at berolige os borgere om, at man har fuldstændig styr på situationen. Det er ikke sket i den her sag. Vi har ikke hørt noget som helst fra PET, og det i sig selv er forunderligt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
De manglende informationer fører ifølge den tidligere PET-chef til for mange spekulationer, som kunne undgås, hvis politiet blot havde meldt sigtelserne ud.
Sjældent at 15-årige sidder i isolation
Men der er også andre elementer ved sagen, som får Hans Jørgen Bonnichsen til at betegne sagen som "overordentlig mærkværdig". Nemlig det faktum at en kun 15-årig pige nu sidder varetægtsfængslet i isolation.
- Jeg synes, sagen er overordentlig mærkværdig. Det er dybt tragisk, at en 15-årig pige er blevet varetægtsfængslet i isolation. Vi skal helt syv år tilbage i tiden for overhovedet at finde fortilfælde, og det var i en drabssag, siger han.
At det er en hjemvendt syrienkriger, der nu er anholdt, gør også sagen speciel.
- Helt tilbage fra 2013 har man intensivt beskæftiget sig med problemet syrienkrigere. For første gang ser man nu en anholdelse til trods for, at vi har haft 50 syrienkrigere, som ifølge PET er vendt tilbage til Danmark, så det i sig selv er ganske bemærkelsesværdigt, siger han.
Han fortæller, at syrienkrigere vender tilbage til Danmark med erfaring i at deltage i uhyrligheder og bruge våben og sprængstoffer, og derfor får denne gruppe meget opmærksomhed.
- Det knowhow kan bruges i det øjeblik, de vender hjem. Bruges i forhold til danske interesser, siger han.
- •
Fakta om sagen:
- •
Den 13. januar var politi og bomberyddere på en adresse i Kundby ved Holbæk på Sjælland.
- •
Den 14. januar blev en 15-årig dansk pige fra Kundby fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre ved Retten i Holbæk.
- •
Hun blev efterfølgende varetægtsfænglset frem til 9. februar – i isolation frem til 26. januar.
- •
Politiet har ikke fortalt, hvad hun er sigtet for, men ifølge TV2 blev hun anholdt og sigtet for besiddelse af sprængstoffer, prøvesprængning af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.
- •
Den 14. januar om eftermiddagen blev en mand ifølge politiet anholdt i Østjylland.
- •
Den 15. januar blev han fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Holbæk – også bag dobbeltlukkede døre.
- •
Efterfølgende blev han varetægtsfængslet frem til den 9. februar - i isolation frem til den 26. januar. Hvad han er sigtet for vides ikke.
- •
Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om en 24-årig tidligere syrienkriger, som har haft kontakt med den 15-årige over sociale medier.