De lollandske alper.
Navnet kan bringe et smil frem. Men der er intet morsomt over den uro, som nu raser om naturområdet, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Adgangen til en storslået naturarv står stejlt over for hensynet til udvinding af naturressourcer og lokale lodsejeres interesser.
Nu beskylder naturfredningsforeningen viceborgmester i Lolland kommune Henrik Høegh (V) for at bære to kasketter i spørgsmålet om fredningen af området.
- Vi mener, han er inhabil, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.
Natursag skaber strid
Diskussionen bunder i alpernes unikke mosehuller, blandt andet Lyngmosen og Uglemosen.
Den 17. december afgjorde Fredningsnævnet, at et område på 380 hektar med tilknytning til de lollandske alper skal fredes på grund af dets særlige natur.
Men uglerne i mosen spøger i kulissen.
Lokale lodsejere kræver 27 mio. kr. i erstatning af myndighederne for blandt andet tabt handels- og jagtværdi, og nu skal sagen vurderes af Natur- og Miljøklagenævnet. Her kommer beskyldningerne om Henrik Høeghs dobbeltrolle ind i billedet.
For mange kasketter
Som formand for klima- teknik- og miljøudvalget i Lolland kommune har Venstre-politikeren udtalt sig kritisk om fredningen, samtidig med at han fra i dag er politisk upeget medlem af Natur- og Miljøklagenævnet, der skal afgøre striden om Lollands alper.
Men Henrik Høegh kan ikke både være varm fortaler for at begrænse fredningen af området og samtidig holde hovedet koldt, når sagen skal behandles i nævnet. Det mener Danmarks Naturfredningsforening.
- Vi mener, det er uacceptabelt, at Henrik Høegh sidder ved begge sider af bordet i den her sag, siger foreningen præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.
Udtalte sig kritisk
2. januar 2015 udtalte Henrik Høegh til Politiken:
- Efter at vi havde fået rigtig mange protester fra lodsejere, er vi i kommunen nået frem til, at fredningen arealmæssigt bør begrænses.
Med sådanne udtalelser har den tidligere fødevareminister afskåret sig fra at sidde med ved bordet, når sagen behandles i Natur- og Miljøklagenævnet.
Det mener professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, der også beskæftiger sig med forvaltningsmæssige problemstillinger såsom inhabilitet.
- Det er et problem, at Henrik Høegh deltager i nævnsbehandlingen af en sag, hvor han på forhånd offentligt har tilkendegivet sit synspunkt. Så kan der rejses tvivl om, hvorvidt hans bedømmelse af sagen i nævnet er uvildig, siger Peter Pagh.
Henrik Høegh afviser over for DR Nyheder, at han på forhånd vil erklære sig inhabil. Men forelagt kritikken siger han dog:
- Jeg forventer, at juristerne i Natur- og Miljøklagenævnet vil komme frem til, at jeg er inhabil på grund af min dobbeltrolle.
Ifølge Politiken forventes Natur- og Miljøklagenævnet at træffe endelig afgørelse om fredningen af Lollands alper inden udgangen af 2016.