Det var de unge selv, der bad om at få en lussing, når de "ville videre".
De bad også selv om, at de ansatte tog deres tøj og sko fra dem, så de ikke kunne stikke af.
Og det var også børnene selv, der bad de ansatte om at tage en urinprøve, så de kunne komme ud af deres misbrug.
Sådan lød det fra den tidligere forstander på opholdsstedet Solhaven, da han i dag, mandag blev afhørt i retssagen mod ham og 11 andre tidligere ansatte på Solhaven.
I mørkegrå jeans, sorte slippers uden hælestykke og en løs sort poloshirt sad den 60-årige mand tilbagelænet i stolen og svarede på anklagerens spørgsmål i Aalborg byret, da retssagen mod ham og hans kolleger gik i gang mandag morgen.
Han havde briller, og hans hår var gråt og kortklippet.
Tiltalt for vold mod 21 børn
De 12 tiltalte var alle til stede i retssalen i Aalborg Byret. På række sad de 11 andre ved siden af hinanden bag deres forsvarsadvokater, mens den 60-årige tidligere forstander afgav forklaring.
Flere af dem var bredskuldrede.
De er alle tiltalt for grov vold og mishandling mod i alt 21 anbragte børn i perioden 2005 til 2011. Flere af dem er også tiltalt for ulovlig tvang, mens en er tiltalt for at have ødelagt en af de unges mobiltelefoner, og to er tiltalt for vidnetrusler.
Nægter sig skyldige
Af anklageskriftet fremgår det, at de unge både er blevet slået og fået taget tøjet fra sig mod deres vilje.
Men alle nægter de sig skyldige i anklagerne. Den tidligere forstander fortalte under afhøringen, at magtanvendelser på Solhaven er tilladt, men at der ikke har været tale om ulovlig vold i den forbindelse.
- Der er altid blevet lavet en indberetning om de magtanvendelser, jeg kender til, sagde han.
Han understregede også, at de ansatte på Solhaven blot forsøgte at skabe trygge rammer for de anbragte børn, og at magtanvendelserne var en del af pædagogikken på stedet.
- Jeg kan ikke afvise, at nogen syntes, det var grænseoverskridende, når der kom flere mænd ind til dem på en gang, men oftest endte det med, at vi sad og hyggede og i køkkenet, forklarede han om det, der er blevet kaldt "når de ansatte kalder til kaffe" eller et "tæskehold".
- Det sker, hvis der er optræk til ballade, tilføjede han og understregede, at det var for at hjælpe de unge.
Kræver robuste medarbejdere
Derfor forklarede han også i retten, at det kræver, at de ansatte er robuste, hvis de skal arbejde med den type unge, som Solhaven huser.
Det er typisk unge med en kriminel eller voldelig baggrund eller med psykiske problemer.
- Det skal være robuste folk, der arbejder på Solhaven, fordi man kommer til at stå over for en magtanvendelse på et tidspunkt, sagde den tidligere forstander, mens hans hænder hvilede på vidneskranken foran ham.
- Man skal gøre op med sig selv, om man tør have med den her type unge at gøre. Det er det, jeg mener med robuste folk. Det er en psykisk styrke, forklarede han, da anklageren spurgte ind til, hvorfor de ansatte skal være robuste.
I sidste uge gik Solhaven konkurs, men indtil for nylig var det kun tre ud af 75 ansatte, der var uddannet pædagoger. Flere af de ansatte har for eksempel været håndværkere.
Har forsøgt at skabe en dagligdag
Den tidligere forstander forklarede i retten, at det har været givende for mange af børnene, at de ansatte havde håndværkerbaggrund, fordi de på den måde har kunnet lære et håndværk som for eksempel mekaniker.
Solhavens hverdag fungerer ved, at de unge "arbejder" på værksteder rundt omkring i byen.
- Vi har forsøgt at skabe en dagligdag for dem, hvor de går på arbejde og kommer hjem igen, forklarede den tidligere forstander i retten.
Efter Solhavens konkurs er det den nystiftede fond Himmelbo, der skal overtage driften af Solhaven, og det er kun nogle få af de nuværende medarbejdere, der ifølge DR Nyheders oplysninger skal fortsætte med at arbejde der.
Retssagen mod de 12 tidligere ansatte varer frem til 31. marts 2014, hvor der tidligst falder dom. Inden da skal i alt 110 vidner afhøres i sagen. Heriblandt flere af de tidligere ansatte og anbragte børn.