Vintrene i Danmark er i gennemsnit blevet varmere gennem de sidste 30 til 40 år.
Det betyder ikke blot færre dage med sne og is. De mildere vintre har også betydning for hvilke fugle, vi kan se i naturen i Danmark om vinteren.
En ny rapport om overvågning af fugle i Danmark fra natur- og miljøovervågningsprogrammet NOVANA viser, at flere forskellige arter af ænder i stigende grad tilbringer vinteren i Danmark fremfor at flyve sydpå.
Det gælder især pibeanden. I 2020 blev der talt 105.159 pibeænder i Danmark midt på vinteren, og i vinteren 2023 viste optællingen 169.481 pibeænder.
- Den stigning er ret markant, og det er formentlig også noget, specielt fuglekiggere har lagt mærke til, når de kommer i vådområder om vinteren, siger Rasmus Due Nielsen, som er specialkonsulent på Aarhus Universitet og har været med til at indsamle og koordinere data om trækfugle til rapporten.
Mange pibeænder plejede ellers at flyve til Nordfrankrig for vinteren, men nu tilbringer flere af dem altså vinteren i Danmark.
Det skyldes, ifølge Rasmus Due Nielsen, at her er blevet varmere.
- Det tyder på, at det er de milde vintre, der gør, at flere fugle overvintrer i Danmark. Det er også en tendens, man ser for nogle andre svømmeænder, siger han.
På den bevæger både pibeænderne og flere andre arter af ænder, gæs og svaner sig efter vejret, siger Rasmus Due Nielsen:
- Så bliver de simpelthen, indtil kulden kommer, og hvis kulden ikke rigtig kommer, så bliver de.
Svaner og gæs tilbringer vinteren i Sverige
Imens optællingerne fra rapporten tyder på, at man kan se flere pibeænder i Danmark her i de kolde måneder, så er der andre fugle, som tidligere kom til Danmark om vinteren, der nu i stedet overvintrer længere mod nord.
For også her er vintrene blevet lunere.
- I Sverige, hvor det historisk har været koldere, og der er mere sne og mere is, har de også set en fremgang i en række arter af overvintrede svaner og gæs, fortæller Rasmus Due Nielsen.
En af de fugle er tajgasædgåsen, som yngler længere nordpå, men overvintrer i blandt andet Danmark. Det ser dog også ud til at være i gang med at ændre sig.
- I så fald kulden kommer, kan de godt komme til Danmark, men de overvintrer i stigende grad i Sverige, siger Rasmus Due Nielsen.
’Store forandringer’
Bjerre Engsø syd for Horsens er et af de steder, hvor man kan se nogle af de mange pibeænder, der overvintrer i Danmark.
Her tager ornitolog Hans Pinstrup ofte ud og kigger på fugle. Han tæller dem også, og melder det ind til Dansk Ornitologisk Forening.
For tiden tæller han mange pibeænder:
- For en uge siden lå der 700. Og for en fire-fem dage siden lå der 450.
Hans Pinstrup har kigget på fugle siden han var barn.
- Det er jo fascinationen i at tælle dem. Så kan man følge lidt med i, hvor mange er der, hvad går der frem, hvad går der tilbage, siger han.
- Fuglene viser også noget om biodiversitet, og man kan bruge dem som en målestok for, om naturen har det godt eller skidt.
I løbet af de år Hans Pinstrup har talt fugle, har han set fuglelivet i Danmark forandre sig.
- Jeg synes, det er store forandringer. Der er jo arter nu, som er forholdsvis almindelige, som nærmest ikke fandtes, da jeg startede. Så er der andre arter, som går tilbage, siger han.
Han håber dog, at hans fugletællinger kan bruges til at sætte fokus på de danske fugle og vende den negative udvikling:
- Engang når jeg ikke er her mere, så kan det være, det hele begynder at vende, og de næste generationer får glæde af, at vi er nogle tosser, der har rendt rundt og talt fugle. Man har da lov at håbe.