Tidligere drabschef: Ubådssag giver politiet flere udfordringer

Ubådsejeren er fængslet for uagtsomt manddrab, men der er intet lig, og et større arbejde venter nu politiet.

Ubådens ejer Peter Madsen er sigtet for uagtsomt manddrab og varetægtsfængslet i 24 dage. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Da politiets efterforskere i dag nåede ind i den bjærgede ubåd Nautilus, fandt man ikke den savnede svenske kvinde, Kim Wall.

Hun blev sidst set om bord på ubåden torsdag, og opfinderen og ubådsejeren, Peter Madsen, er nu fængslet for uagtsomt manddrab.

Politiet eftersøger stadig Kim Wall, men samtidig har man igangsat en undersøgelse af Køge Bugt-området og den sydlige del af Øresund for at se, om der kan bjærges en død person.

Den slags eftersøgninger byder på flere udfordringer for politiet, siger Kurt Kragh, der er tidligere kriminalkommissær og drabschef ved Rejseholdet.

- Det bliver i hvert fald svært, for det kommer fuldstændig an på, om liget ligger i overfladen eller på bunden. Ligger det på bunden på lavt vand, kan det i stille vejr være rimeligt let at se fra luften, men hvis det ligger på bunden på dybt vand, er det rigtigt svært, især hvis der er bundet noget tungt om liget, siger han.

Strøm kan føre lig helt til Polen

Kurt Kragh forklarer, at der er faste procedurer, når man leder efter en død person i vandet. Han har selv gjort brug af Frømandskorpset i mange sager, der koordinerer med politiet og afsøger et område helt systematisk. Søgeområdet afhænger blandt andet af, hvor politiet mener, at et lig kan være kastet i vandet eller faldet i.

Men forholdene kan gøre det vanskeligt at finde et lig på grund af strøm.

- Vi har set selvmord fra Storebæltsbroen, hvor liget findes i det nordlige Tyskland eller helt i Polen. Men der er også mange, der aldrig bliver fundet, siger Kurt Kragh.

Saltvand kan ødelægge spor

Kim Wall stod om bord på ubåden torsdag klokken 19 sammen med ejeren Peter Madsen. Hun er journalist og skulle skrive om opfinderen og Nautilus. Da hun ikke vendte tilbage, slog kæresten alarm.

Efter længere tids eftersøgning blev Peter Madsen reddet om bord på en motorbåd, hvorefter ubåden sank på kun 30 sekunder. Leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi, Jens Møller Jensen, sagde tidligere i dag ved en pressekonference, at det ligner en bevidst handling. Samme teori har Kurt Kragh.

- Sagkyndige, som jeg har talt med, siger, at der er så mange sikkerhedsmekanismer, at det ikke kan lade sig gøre, at den synker på den måde ved et uheld. Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at han har sænket den bevidst.

Ubåden blev i går bjærget, flyttet på land og tømt. For kriminalteknikerne er det en krævende opgave.

- Der er ingen diskussion om, at hun har været der. Så spyt eller sved behøver man ikke at lede efter. Men det er klart, at findes der blod, er det en udfordring, for saltvand har en ødelæggende effekt på DNA-spor, siger Kurt Kragh.

Det vides endnu ikke, om kvinden er dræbt, og Peter Madsen nægter sig skyldig. Men i sager, hvor der ikke findes et lig, kan en person stadig blive dømt for drab ved en domstol. I 2013 blev to mænd dømt for drabet på Henrik Haugberg Madsen. Der var hverken lig, gerningssted, tekniske spor eller øjenvidner.

- Men der er langt imellem sagerne, og det er svært, siger Kurt Kragh.