Tidligere borgmester i Haderslev Jens Christian Gjesing (S) husker præcis det øjeblik, hvor han som borgmester stoppede op og spurgte sig selv: Er det presset værd?
Det var i 2012, da borgmesterkollega og formand for KL Jan Trøjborg, faldt om og døde.
- Dér blev jeg bange. Det påvirkede mig meget, meget stærkt, siger Jens Christian Gjesing.
- Jeg arbejdede næsten i døgndrift, og jeg kunne mærke et tryk fra omgivelserne. Det var voldsomt, og det var stærkt, siger han.
Han er dermed på linje med flere nuværende borgmestre, som i en DR rundspørge fortæller om et massivt arbejdspres. I alt 56 borgmestre har besvaret rundspørgen, og her svarer hver tredje, at de har oplevet symptomer på stress, mens hver fjerde har overvejet, om borgmesterposten er presset værd.
- Ofte var jeg træt og havde en kort lunte. Jeg blev bekymret for, om mit helbred kunne klare presset i længden, fortæller Jens Christian Gjesing.
Jens Christian Gjesing var på det tidspunkt både borgmester i Haderslev og bestyrelsesmedlem i KL. Efter Jan Trøjborgs død gik han en lang tur i skoven med sin kone, hvor de talte frem og tilbage om deres værdier, og hvad der rent faktisk var vigtigt for dem.
Resultatet blev, at Jens Christian Gjesing kort efter trak sig fra KL’s bestyrelse og udelukkende fokuserede på borgmesterjobbet frem til 2013.
- Jeg har aldrig haft et stressnedbrud eller et sygdomsmæssigt nedbrud, ligesom andre kolleger har haft, men jeg har kunnet mærke et tryk. Og så er det vigtigt, at man lytter til sig selv. Eller sin kloge kone, siger Jens Christian Gjesing.
Fik hjerteanfald på cykel i Paris
I DR’s rundspørge fortæller flere borgmestre, at både Jan Trøjborgs og senest borgmester i Tønder Laurids Rudebecks alt for tidlige død har gjort stort indtryk. Begge borgmestre blev 56 år.
Vordingborgs tidligere borgmester Henrik Holmer (S) valgte at stoppe sin politiske karriere i 2013. Han fik en alvorlig advarsel, da han i 2010 i forbindelse med sin deltagelse i Team Rynkebys cykelløb fra Danmark til Frankrig fik et hjerteanfald kort før målstregen i Paris.
Der var tale om en hjertearytmi, hvor hjertet slår for hurtigt, og det kostede Henrik Holmer fem dage på hospitalet i Paris. En hjertearytmi kan have flere årsager, blandt andet længerevarende stress. Tilstanden er i langt de fleste tilfælde ikke livsfarlig, men for Henrik Holmer blev det et vendepunkt.
- Jeg havde været udsat for langvarig stress, blandt andet med en hård valgkamp og lange dage på kontoret, hvor jeg ofte sprang frokosten over. Det var et meget uregelmæssigt liv, og jeg passede slet ikke på mig selv, siger Henrik Holmer.
Efter oplevelsen i Paris traf han sammen med sin kone valget om at stoppe som borgmester, når valgperioden udløb. Og selv om han på trods af arbejdspresset var meget glad for sit job, så var beslutningen ikke svær at fastholde.
- Jan Trøjborgs død året efter gjorde det meget nemt. For mig var borgmesterjobbet ikke livet værd. Jeg har to piger, og jeg vil gerne opleve at blive bedstefar og have noget pension sammen med min kone, siger Henrik Holmer.
I DR’s rundspørge svarer hver fjerde borgmester, at de på grund af helbredsmæssige årsager har overvejet, om det er tiden og presset værd at være borgmester. Jens Christian Gjesing og Henrik Holmer er blandt dem, der har taget konsekvensen og har droslet ned eller er stoppet helt i politik.
- Jeg har set kollegaer dø. Og det gør, at man meget præcist må forholde sig til, om det er livet værd at være politiker, siger Henrik Holmer.
Bekymrende for demokratiet og fællesskabet
Henrik Holmer henviser til eksempler, hvor partier har været ude at spørge deres medlemmer, om de ville stille op til borgmesterposten. Svaret var nej. I Skanderborg har partiet Venstre decideret haft annoncer i avisen for at forsøge at finde en borgmesterkandidat.
- Jeg synes, det er bekymrende for demokratiet og for fællesskabet, når de folk, vi gerne vil have som borgmestre, siger nej. De gider ikke. De kan ikke, siger Henrik Holmer.
Begge de to tidligere borgmestre forklarer det øgede pres på borgmestergerningen dels med de store kommuner, som efter kommunesammenlægningerne i 2007 har øget arbejdsmængden betragteligt, og dels et øget pres fra både medier og borgere.
- Der er en forventning om, at man altid er med i et eller andet som borgmester. At man altid deltager i møder og arrangementer, og at der altid er fuld adgang til at tale med borgmesteren, siger Jens Christian Gjesing.
At blive hængt ud går ud over nattesøvnen
Jens Christian Gjesing oplever, at tonen både i de gamle medier og på sociale netværk er blevet mere rå. Og den opfattelse deler Henrik Holmer.
- Når man bliver hængt ud på forkerte præmisser, så gør det ondt. Det er noget af det, der går i maven og nager én. Noget af det som gør, at man vågner op og ikke har sovet ret meget om natten. Så er det, man tænker, om man gider mere, siger Henrik Holmer.
De to tidligere borgmestre fra henholdsvis Vordingborg og Haderslev gør meget ud af at fortælle, at man ikke skal have ondt af dem.
- Vi har selv valgt jobbet, fordi vi kan lide det. Vi har nogle værdier, vi kæmper for, og vi vil gerne have magt og indflydelse til at påvirke udviklingen, siger Jens Christian Gjesing.
- Men vi skal være opmærksomme på, hvor stort et pres vi kan bære. Vi kan ikke det hele, og vi skal engang imellem turde sige: Det her holder jeg simpelthen ikke til.
I dag er Jens Christian Gjesing anden viceborgmester i Haderslev. Henrik Holmer er ikke længere aktiv i politik.