Thomas bor få kilometer fra Nordic Waste: 'Jeg er glad for, at de er væk nu'

Han er én af 183 lodsejere, der skal acceptere "forureningsafværgende aktiviteter” på deres grund.

Thomas Schmidt Friis har planer om at renoveret sit hus, men jordskredet ved Nordic Waste kan ændre på det.

Thomas Schmidt Friis er lettet. Men samtidig frustreret og usikker.

Han bor med sin familie kun 2,5 kilometer væk fra det område, hvor Nordic Waste har håndteret forurenet jord.

Virksomheden har nu indgivet konkursbegæring og dermed hænger al oprydningsarbejdet efter et alvorligt jordskred formentlig på Randers Kommune og Miljøstyrelsen.

- Jeg er glad for, at det ikke er Nordic Waste, der skal afgøre tingene og bestemme, hvad der skal ske. Der har jeg alligevel mere tillid til Miljøstyrelsen og Randers Kommune, siger Thomas Schmidt Friis:

- Nordic Waste har bare vist, at de ikke er deres ansvar bevidst. Den måde, de har håndteret det på, viser alt om, hvordan den virksomhed er strikket sammen, siger han.

I tirsdags var han én af de 183 lodsejere i området, der ud af det blå modtog et såkaldt "tålepåbud" fra Miljøstyrelsen. Her står der, at lodsejere som ham skal kunne tåle, at Nordic Waste kommer og laver det, der kaldes ” forureningsafværgende aktiviteter” på deres grund.

Det gjorde han, fordi hans ejendom ligger lige ned til Alling Å, som risikerer at blive ramt af forureningen fra det enorme jordskred ved Nordic Waste.

Savner stadig information

Konkursbegæringen fra Nordic Waste ændrer ikke på, at Thomas Schmidt Friis muligvis skal lade entreprenører arbejde på sin grund. Og det skaber fortsat usikkerhed.

- Vi er i et tomrum, så vi egentlig føler, vi har været i hele tiden. Vi får ingenting at vide. Den usikkerhed er meget frustrerende. Man føler sig meget magtesløs. Ingen ved, hvor det ender, men vi ved heller ikke, hvad der foregår, siger han.

Thomas Schmidt Friis vil have en dialog med Miljøstyrelsen eller Randers Kommune, men det har ikke været muligt. Derfor er han gået nye veje for at få information.

- Jeg har måttet tage kontakt til min egen kommune, Favrskov, og de kan sige, hvad der foregår. Men jeg hører ikke noget officielt fra Randers Kommune. Vi hører ingenting, siger han.

Også Niels Friis, der samme sammen med sin hustru driver den store, økologiske ægproduktion 'Niels & Grete', er tilfreds med, at Nordic Waste er ude af den del, der handler om det konkrete oprydningsarbejde.

Han fik - lige som Thomas Schmidt Friis - et "tålepåbud" forleden.

- Så bliver der jo slået en streg i sandet i forhold til, hvem vi skal lave et samarbejde med for at få løst det her miljøproblem:

- Vi er jo blevet stillet udsigt at skulle samarbejde med en lidt utroværdig partner, fordi Miljøstyrelsen overdrog rådigheden over vores ejendom til Nordic Waste, siger Niels Friis.

- Det er usmageligt

I Ølst, der ligger få hundrede meter fra Nordic Waste, er Jens Schou-Andersen rystet over virksomhedens konkursbegæring.

- Det er usmageligt, at en af Danmarks rigeste personer bare træder ud af det, siger han med henvisning til hovedejer Torben Østergaard-Nielsen.

Med Nordic Wastes frasigelse af det økonomiske ansvar i oprydningsarbejdet efter jordskredet, ender regningen formentlig hos skatteborgerne.

Torben Østergaard-Nielsen udtaler i en pressemeddelelse, at han er "dybt berørt" over konsekvenserne ved jordskredet, men det giver Jens Schou-Andersen ikke meget for.

- Det klinger jo noget hult, når man bare lader skatteborgerne betale regningen, siger han.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Nordic Waste, men selskabet oplyser, at de ikke har nogen yderligere kommentarer.