Terrordømte Ahmed Samsam blev tilbudt tre millioner af efterretningstjenesterne

Ifølge ekspert kan samtaler om forlig blive et stærkt kort for Ahmed Samsam i historisk sagsanlæg mod staten.

Ifølge DR's oplysninger var Ahmed Samsam i Syrien for at give informationer til PET og FE om andre danske syrienkrigere. (Arkivfoto)

Omkring tre millioner kroner over 15 år.

Så meget er den terrordømte tidligere syrienkriger, Ahmed Samsam, der ifølge DR's oplysninger har arbejdet for de danske efterretningstjenester, blevet tilbudt i kompensation fra myndighederne.

Det fortæller Ahmed Samsam i et interview med DR, og flere kilder tæt på forløbet bekræfter oplysningen over for DR.

Tilbuddet blev fremsat sidste år af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), da to personer besøgte Ahmed Samsam i fængslet.

- De vil bare gøre det på den måde, at jeg vil få en udbetaling på cirka 200.000-300.000 kroner. Og så en månedlig ydelse på 15.000 i 15 år. Det vil svare til en kompensation på cirka tre millioner kroner, fortæller han fra Storstrøm Fængsel på Falster, hvor han sidder som indsat.

Ifølge ham selv og DR's kilder arbejdede han for de danske efterretningstjenester på sine rejser til Syrien i 2013 og 2014. Opgaven var ifølge Ahmed Samsam at give informationer til PET og FE om andre danske syrienkrigere.

Men Ahmed Samsam mener ikke, at han fik hjælp fra de danske efterretningstjenester, da han nogle år senere blev tiltalt og dømt i Spanien for at have tilsluttet sig Islamisk Stat, da han var i Syrien. Efterretningstjenesterne har aldrig officielt bekræftet, at de har haft et samarbejde med ham. En sag, som avisen Berlingske var de første til at afdække.

Ahmed Samsam blev siden forflyttet til et dansk fængsel, hvor han nu afsoner det femte af i alt seks års fængsel.

Flere kilder bekræfter over for DR, at der efter hans ankomst til Danmark i mere end et år er dialog med efterretningstjenesterne om en kompensation. Kompensationen bliver diskuteret som led i drøftelser om et forlig, der kan afslutte sagen i mindelighed. Og her er pakken på de tre millioner på bordet, oplyser kilderne.

Men der kom aldrig nogen aftale, for i september sidste år hørte Ahmed Samsam pludselig ikke mere fra efterretningstjenesterne, fortæller han.

- Det sker ikke. Endnu et svigt. Endnu en måde at skyde mine forhåbninger hele vejen ned.

Ekspert: 'Sagen er uden for kategori'

Forløbet har fået Ahmed Samsam til sammen med sin advokat at stævne PET og FE for at få dem til at anerkende, at han har arbejdet for dem.

Ifølge Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, kan oplysningerne om, at der har været dialog mellem Ahmed Samsam og efterretningstjenesterne kunne bruges i den kommende civile retssag.

- Det er normalt sådan, at man i civile sager ikke kan fremlægge forligsforhandlinger. Men i den her sag er det noget andet. Samsam gør gældende, at han har været agent. Det har betydning for hans straffesag, for om han kan blive renset for et muligt justitsmord. I den situation må man gå ud fra, at retten vil give tilladelse til en bevisførelse.

Hør Frederik Waage her:

Frederik Waage vurderer, at Ahmed Samsam og hans advokat "godt vil kunne bruge det som bevis".

- Det her kan medvirke til at bevise, at efterretningstjenesterne har haft en meget indgående kontakt med ham. Det kan være afgørende for, om retten giver ham medhold i, at han har været agent.

Ahmed Samsam er ikke i besiddelse af nogen fysiske dokumenter, der direkte beviser, at han har samarbejdet med tjenester eller er blevet tilbudt en kompensation af dem.

Både staten og Ahmed Samsams advokat, Erbil Kaya, kommer til at kigge langt væk for at finde præcedens fra lignende sager, lyder det fra Frederik Waage.

- Den her sag er helt uden for kategori. Det er næsten som taget ud af en spionroman. Det er meget svært at lede noget ud fra andre retssager. Jeg kender ikke til andre civile sager, hvor man på den her måde behandler et spørgsmål om, hvorvidt efterretningsvæsenet har haft en person engageret som agent.

Ud over at få efterretningstjenesterne til at anerkende samarbejdet, kræver Ahmed Samsam, at både både FE og PET bliver dømt til at betale hver 5.000 kroner i 'godtgørelse for tort'. Et beløb, der ifølge stævningen kan blive højere.

Det er uvist, hvornår den civile sag kommer for retten.

Hverken FE eller PET ønsker at kommentere sagen eller oplysningerne om, at de har tilbudt en kompensation på tre millioner til Ahmed Samsam. Heller ikke justitsminister Mattias Tesfaye (S), Justitsministeriet eller Forsvarsministeriet ønsker at udtale sig.