Teologiprofessor efter massakre på homobar: Koranen fordømmer homoseksuelle

Ordet 'homoseksualitet' er ifølge professoren ikke nævnt direkte i koranen. Men hellige fortællinger siger, at 'vederstyggeligheder' skal straffes.

Både jødedommen og kristendommen lægger også en fordømmende linje over for homoseksualitet, men der er en væsentlig forskel mellem de tre religioner, siger professor. (Foto: © STEFANIE LOOS, Scanpix)

Homoseksualitet er haram - forbudt - i islam. Men det står ikke skrevet direkte i koranen, for den har ikke et ord for homoseksualitet.

Det forklarer Thomas Hoffmann, der er professor på teologisk Institut i København og kyndig kender af både islam og koranen.

Dermed ikke sagt, at forhold mellem mennesker af samme køn er straffrit ifølge religionen.

- Som udgangspunkt har koranen ikke noget begreb for homoseksualitet Men den rummer passager som traditionelt tænkes at referere til homoseksuel aktivitet. Og de passager er grundlæggende fordømmende, siger Thomas Hoffmann tirsdag i P1 Debat.

- Der er juridiske passager, som angiver, at de folk, som begår vederstyggeligheder af seksuel karakter, skal straffes. Men hvad der specifikt er på spil er svært at finde i koranen, siger han.

Efter masseskyderiet, udført af en mand med muslimsk baggrund på en bøssebar i Orlando i weekenden, er debatten om synet på homoseksualitet i islamiske kredse blusset op.

Thomas Hoffmann forklarer, at koranen indeholder et par fortællinger om folk fra byerne Gomorra og Sodoma. Byerne bliver brugt som metaforer for homoseksualitet - som en seksuel afvigelse, en forbrydelse mod naturen, der skal straffes.

Ifølge en anden koranfortælling havde homoseksualitet ('fahesha', som betyder skændig) spredt sig i samfundet på Profeten Lots tid, og han blev sendt for at retlede folket, men uden held. Gud straffede dem derfor på mange måder, blandt andet med ødelæggende jordskælv.

- Så der er altid et tekstligt belæg for en fordømmende holdning til homoseksuelle, siger professoren.

Kristendommen og jødedommen fordømmer også homoseksualitet

Både jødedommen og kristendommen lægger også en fordømmende linje over for homoseksualitet, men der er en væsentlig forskel mellem de tre religioner.

- Den store forskel er, at islam er en juridisk religion med love, og vi har lærde, som støtter det, og et lag af lægmuslimer, som synes, det er ok, forklarer han.

Teologiprofessoren henviser til en nylig, europæisk undersøgelse, hvor muslimske grupperinger var stærkt overrepræsenteret, når det kom til homofobi.

- En stor europæisk undersøgelse viste, at 50 procent af muslimer ikke ville være venner med folk, der var homoseksuelle. Og en britisk undersøgelse viste, at 50 procent af britiske muslimer gik ind for, at homoseksualitet skulle forbydes ved lov, siger Thomas Hoffmann.

Regnbuefarver, der symboliserer mangfoldighed, har præget mindehøjtideligheder og optog efter massakren i Orlando. Her er det belgiske borger, der viser deres sympati for ofrene og deres pårørende. (Foto: © NICOLAS MAETERLINCK, Scanpix)

Der er endnu ikke endegyldige beviser for, at det var homofobi, der fik den 29-årige Omar Mateen til at skyde løs på festende homoseksuelle på en bar i weekenden. Men udtalelser fra hans far om, at sønnen tidligere er blevet forarget over kyssende mænd, indikerer had til homoseksuelle.

- Hvis massakren bevidst er tiltænkt mod homoseksuelle, er det et forsøg på at ramme noget, der er meget centralt i den vestlige selvforståelse, siger Thomas Hoffmann.

Angrebet i weekenden vil dermed ligge direkte i tråd med terrorangrebet på Paris, hvor Islamisk Stat bagefter forklarede valget af terrormål med, at Paris er 'vederstyggeligheden hovedstad', 'perversitetens hovedstad' og 'skøgernes fest'.

Fahad Saeed, der selv er både homoseksuel og muslim, var også inviteret i P1-studiet for at tale om islam og homoseksualitet. For nu er tiden helt oplagt, mener han:

- Efter tragedien i Orlando er det et rigtig godt tidspunkt at adressere de problemer, vi har med homofobi, stigmatisering og konservative normer i vores bagland, siger Fahad Saeed, der er talsmand for Sabaah, en forening for etniske LGBT-personer.

- Vi vil vi enormt gerne i dialog med vores bagland. Der er nogle særlige meningsdannere, vi ved kan være med til at skabe til forandringer, siger Fahad Saeed, der savner, at imamer går ud og siger, at koranen ikke skal læses så bogstaveligt.