TDC er klar til bachelorer: Vil give dem samme løn som kandidater

Danske Studerende Fællesråd frygter et A- og B-hold med ansættelse af bachelorer.

TDC er klar til at give batchelorer med kun tre års uddannelsen en løn på kandidat-niveau - hvis de er dygtige nok. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

TDC er en af de flere end 100 danske virksomheder, der i dag har skrevet under på det såkaldte bachelorløfte, som er en hensigtserklæring fra virksomheder om, at de fremover vil ansætte bachelorstuderende.

Det giver studerende mulighed for at få en pause fra studierne og i stedet prøve kræfter med arbejdsmarkedet.

Bachelorløftet er en del af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers' (V) plan for at gøre uddannelsessystemet mere fleksibelt og forberede de studerende bedre på det arbejdsmarked, der venter dem.

TDC's koncerndirektør, Jens Aaløse, er glad for, at danske virksomheder nu tager ansvar for at tiltrække dygtige studerende til arbejdsmarkedet.

- Det er rigtig positivt, at vi er så mange virksomheder, der har skrevet under på bachelorløftet. Hvis vi skal lykkes med at ændre kulturen og skabe et egentlig bachelor-arbejdsmarked, må vi også tage ansvar i erhvervslivet. Nu er det vores tur til at levere, siger Jens Aaløse.

Også Danske Studerendes Fællesråd er optimistiske overfor bachelorløftet, der giver de studerende mulighed for at få prøvet deres uddannelse af i virkeligheden.

- Det er jo rigtig fint, hvis man kan bruge det til at få testet sine kompetencer af og finde ud af, om man er landet på den rigtige hylde, siger formand Johan Hedegaard Jørgensen.

TDC er klar til at give høj løn til bachelorer

TDC vil ifølge koncerndirektøren gå langt for at få de dygtigste studerende ansat.

- Der er ingen barrierer for, at bachelorer kan få job hos os. Hos os kan en bachelor blive ansat med præcis samme løn- og arbejdsvilkår, som en ansøger med en kandidatgrad i bagagen. Det er vigtigt, hvis vi skal tiltrække de dygtigste bachelorer, og et vigtigt signal at sende til de studerende, siger Jens Aaløse.

- Men vi er samtidig også nødt til at sige til de studerende, at vi er klar til at give slip på dem igen, hvis de ønsker at vende tilbage til universitet og tage en kandidatgrad. Flere bachelorer på arbejdsmarkedet må nemlig aldrig føre til, at vi som samfund uddanner os mindre, tilføjer Jens Aaløse.

Hos Danske Studerendes Fællesråd er man dog bekymrede over, at der mangler incitamenter til at få de studerende til at vende tilbage til en tilværelse på SU efter nogle år med et rigtigt job og tilhørende løn i en virksomhed.

- Udfordringen er jo, hvis man ikke kommer tilbage igen. Det er vigtigt, at det her ikke ender med, at for mange studerende stopper på bachelor-niveau, siger Johan Hedegaard Jørgensen.

Han mener, at der på den baggrund kan opstå en ublance på arbejdsmarkedet mellem kandidater og bachelorer.

- Vi er skeptiske overfor, om det kun er udpræget godt at have sådan et stort bachelor-arbejdsmarked. Det har nogle udfordringer - både i forhold til de arbejdsforhold, der er, og i forhold til om man på den måde får skabt et A- og et B-hold.