En stigning på 185 procent på tandlægeregningen. Det kan man se frem til, hvis man er mellem 18 og 25 år og går til tandundersøgelse mere en én gang om året.
Er man fyldt 26 år, lyder prisstigningen på 67 procent.
De nye priser trådte i kraft i dag, og selv om det lyder af meget, er beløbene faktisk ikke ret store. Et tandtjek for de unge kostede før 71,44 kroner - og fra i dag skal de betale 204,12 kroner for sådan en undersøgelse, hvis de sætter sig tilrette i tandlægestolen mere en én gang om året.
De voksne over 26 år skal også betale 204 kroner fra i dag - før lød deres regning på 122,47 kroner.
En af dem, der går til tandlæge en enkelt gang om året er Christine Lønager Boesen. Hun er studerende og 22 år - og så er hun temmelig overbevist om, at hun med den nye prisstigning ikke kommer til at frekventere tandlægen mere i fremtiden.
Synes det for meget- Jeg synes, det er en stor prisstigning. Når man er på SU betyder det noget, at det bliver så meget dyrere, siger hun til DR Nyheder.
Men vi taler om, at det bliver 132 kroner dyrere for dig… hvordan kan det være mange penge?
- Det betyder noget i SU-budgettet. Man skal jo også betale husleje og for at leve. Så jeg synes ikke, det er rimeligt. I forvejen betaler vi for at gå til tandlæge - og det burde være nok. Så længe min tandlæge vejleder mig til at gå til tandlægen en gang om året, vil jeg fortsætte med det, men hvis hun råder mig til at komme to gange om året, vil jeg nok spørge, om vi ikke kan holde det nede på en enkelt gang. Jeg vil i hvert fald sætte spørgsmålstegn ved, om det nødvendigt at komme mere end én gang om året.
Gælder ikke dem med særlige behovGår man kun til undersøgelse hos sin tandlæge en enkelt gang om året, bliver man ikke ramt af prisstigningen, for man får stadigvæk tilskud til et årligt tandtjek. Men hvis man for eksempel skal have boret i en tand og til en opfølgende kontrol bagefter, får man ikke tilskud til den opfølgende kontrol længere. Det er det, som på fagsprog hedder diagnostisk fund ved diagnostisk undersøgelse.
De nye regler gælder heller ikke folk, der som har et særligt tandbehov. De vil fortsat kunne få tilskud til hyppigere kontrol, hvis tandlægen vurderer, at det er det rigtige.
Alligevel er Christine Lønager Boesen sikker på, at mange andre tænker som hende og holder tandlægekontrollerne på et minimum - for et besøg hos tandlægen er for de fleste af os noget, vi bare glæder os til at få overstået.
- Tandlægebesøg er i forvejen noget, folk nedprioriterer, fordi det er dyrt. Så hvis man regulerer yderligere på taksterne, så kan det gøre, at endnu flere nedprioriterer tandlægen, siger hun.
Kan få tilskud til flere kontroller
Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen mener, at flere vil spare penge med de nye regler.
- Der er unødvendige kontroller i dag, og dermed er der også unødvendige udgifter for den ældre og den unge borger, hvis ikke de har behov for at gå til tandkontrol mere end en gang om året, siger han.
Flemming Møller Mortensen mener at en årlig tandkontrol passer til de flestes behov.
- Det er faktisk sådan, at rigtig mange patienter kan nøjes med at gå til tandlægekontrol én gang om året, og det kommer til at ligge i de nye retningslinjer på området, siger ordføreren.
- Hvis tandlægen vurderer, at en patient har behov for at gå til tandlæge og få tænderne kontrolleret mere end en gang om året, så er det tandlægen, der vurderer det, og så får patienter også tilskud til mere end en behandling om året, siger Flemming Møller Mortensen.