Syv gode råd: Sådan vælger du uddannelse

Studievejleder giver gode råd til, hvad du skal overveje, når du vælger uddannelse.

Den 5. juli er der ansøgningsfrist til universiteter og professionshøjskolerne. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Om lidt skal en ny årgang af unge vælge deres uddannelse, men hvad gør man, hvis man ikke ved, hvad man vil være?

Uddannelsesvejleder Gitte Wissing fra e-vejledningen giver her syv gode råd til, hvordan du kan finde ud af, hvad du skal læse. Og hvad du skal være opmærksom på, når du vælger.

Hvor og hvordan passer bedst til dig?

Overvej, hvad der betyder noget for dig under selve uddannelsen. Hvordan tænker du, at fordelingen mellem teori og praksis skal være? Hvordan skal undervisningen være, for at du trives bedst? Kan du lide klasseundervisning eller forelæsninger, eller skal det være som på Roskilde Universitet, hvor der er meget gruppearbejde.

Overvej, om du har lyst til en universitetsuddannelse, hvor det kræver, at du er god til at strukturere din egen tid, og hvor det er meget teoretisk. Eller om du hellere vil have en professionsbachelor eller en erhvervsakademiuddannelse, hvor der er mere praktik og mere almindelig klasseundervisning.

Du skal også overveje, hvad der ellers betyder noget for, at du har en god hverdag. For nogen betyder det alt, at de kan blive i deres by, mens det for andre er lige meget, hvor uddannelsen ligger. Så find ud af, hvad du kan gå på kompromis med, og hvad du ikke kan gå på kompromis med.

Hvad opfylder dine interesser?

Det er godt at finde en uddannelse, som interesserer dig. Du kan se dig om blandt familie og venner og se, om nogen af dem er i gang med en uddannelse eller har et arbejde, du synes er interessant. Du kan også tale med nogen, der kender dig godt og høre, hvad de tænker, ville passe godt til dig. Du kan også se dig om i samfundet og se på, hvor du synes der findes noget arbejde, der virker spændende, og så bagefter finde ud af, hvordan du kommer derhen. Så i stedet for at sidde og læse om en masse uddannelser, så kig lidt ud, og prøv at få nogle andre vinkler på tingene.

Lav en liste og undersøg den

Lav en liste med de uddannelser, du synes er interessant. Bagefter kan du gå i gang med at undersøge, hvad uddannelsesstedet skriver om uddannelsen. Du kan også tjekke de sociale medier. Mange uddannelser har deres egne sider, og her får du mere de studerendes bud på, hvordan det er at gå på uddannelsen.

Undersøg adgangskravene

Bagefter skal du finde ud af, om det overhovedet er realistisk at blive optaget på uddannelsen. Mangler du fag eller andet? I den proces, hvor du undersøger det grundigt, kan du ofte mærke om det stadig føles rigtigt.

Tænk langsigtet

Tænk over, hvad din uddannelse skal føre til. Mange er fokuseret på selve uddannelsen, men det er også godt at tænke over, hvad der skal ske bagefter. Hvilke job er der bagefter? Hvilke konkrete arbejdsopgaver indeholder de job, og er det noget man har lyst til.

Lav en Plan B

Hvis plan A glipper, så spørg dig selv, hvad det er ved uddannelsen, der tiltaler dig, for måske kan du finde det andre steder. Hvis du for eksempel drømmer om at læse psykologi, så er der mange andre uddannelser, hvor psykologi fylder en stor del af uddannelsen - for eksempel uddannelserne til socialrådgiver eller ergoterapeut, pædagog og lærer.

Husk valget ikke er endegyldigt

Husk at dit uddannelsesvalg ikke er endegyldigt. Du kan for eksempel tone din uddannelse i mange retninger, når du først går der. Og efterfølgende er der mulighed for efteruddannelse, hvor du kan bygge ovenpå eller specialisere dig i bestemte retninger.