Systemfejl sår tvivl om årtiers hjerneforskning

Der er fejl i de softwaresystemer, som hjerneforskere bruger til at analysere data, viser nye fund.

De røde og gule farver indikerer hjerneaktivitet, blå og grøn tyder på inaktive dele af hjernen, der undersøges i en MRI-scanner. (Foto: © handout, Scanpix)

Tusindvis af de seneste års resultater inden for hjerneforskning kan være lige til skraldespanden.

Årsagen er, at der er fejl i de computersystemer, forskere bruger til at analysere skanningsbilleder af hjernen, skriver Videnskab.dk.

Helt konkret er der tale om resultater, der er baseret på såkaldte fMRI-skanninger, som forskere bruger til at finde områder i hjernen, der er aktive, når forsøgspersoner tænker på noget bestemt eller ser på billeder.

Opsigtsvækkende resultater

- Det er en sag, som ryster hjerneforskerverdenen, for man har en enorm mængde litteratur, som er baseret på fMRI-skanninger, siger Albert Gjedde, der er professor på Københavns Universitets Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, til Videnskab.dk.

Han forklarer, at mange forskere har publiceret artikler, som ikke har taget højde for softwarefejlene, og derfor lever forskernes analysemetoder ikke op til kravene.

De såkaldte fMRI-skanninger er i de seneste årtier blevet brugt i over 40.000 studier, og en lang række opsigtsvækkende resultater er kommet ud af det, skriver Videnskab.dk.

Men nu viser en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS, at de computersystemer, forskerne bruger til at analysere skanningerne af hjernen med, laver alvorlige fejl.

/ritzau/