Syrien har nu i flere år været plaget af en borgerkrig, hvor regeringsstyrker, forskellige oprørsgrupper og Islamisk Stat har bekriget hinanden, men nu er en våbenhvile måske rykket lidt tættere på.
17 lande har underskrevet en aftale om at arbejde for en våbenhvile med planer for en militær nedtrapning.
12 millioner er internt fordrevne eller drevet på flugt ud af landet. Flere tusinde af dem har taget turen til Danmark. DR har talt med tre af dem om deres tanker om fredsforhandlingerne.
Amer Biro, 25 år fra Damaskus.
Amer Biro har boet i Danmark i snart to år. Han tager en 9. klasse på VUC og arbejder ved siden af på en kaffebar.
- Jeg talte med min far om det. Han har ikke troet på det før, men denne gang tror han, at der kommer en løsning, fordi det er mange forskellige lande, der nu taler frem og tilbage.
Selv er Amer Biro noget mere skeptisk.
- På den ene side er der jo mange lande, der lige nu diskuterer situationen, men krigen har været der i fem år, og jeg tror ikke meget på det.
- Nogle vil gerne have kontrol over kysten, andre vil gerne have olien eller andre ting, og det er svært at blive enige om. Jeg tror ikke, at man kan blive enig om, hvem der skal have den største bid.
Hvis der virkelig blev fred, ville Amer Biro gerne tilbage til hjemlandet.
- Ja selvfølgelig, meget gerne. Man kan ikke føle sig hjemme, hvis man ikke er hjemme. Hvis du rejser fra dit land, kommer du til at savne dit hjem, din pude, dine venner, luften og alt muligt.
Amer Biro rejste til Italien fra Libyen med gummibåd og rejste videre til Danmark. Han havde en computerforretning i hjemlandet og forsøgte først at arbejde i Libanon.
- Libanesere udnytter syrere og giver dem halv løn og udnytter dem med husleje og alt andet. Det er forfærdeligt at bo og leve i nærområderne omkring Syrien. Jeg havde en forretning og et godt job, da krigen startede. På den anden side af min butik lå der en politistation, der blev bombet, og en masse mennesker døde. Der er ikke tryghed mere.
Ahmad Saleh, 25 år, fra Latakia.
Ahmad Saleh har været i Danmark i 18 måneder. Han flygtede sammen med sin familie til Egypten, og herefter sejlede han fra Egypten mod Europa.
- Jeg håber, at der kommer fred, men jeg tror det ikke. Først skal alle de forskellige lande som Iran og Rusland ud af landet. Bagefter kan man måske finde en løsning.
- Hvis der bliver fred nu, vil jeg gerne tilbage, men det er en drøm.
- Vi taler måske om fem år mere, og så har jeg boet i Danmark i syv år og har fået gode venner og et job. Hvis man får sig en familie her, så er det ikke nemt at sige farvel eller tage tilbage til Syrien. Men hvis freden kommer nu, så er jeg klar.
Ahmad Saleh flygtede sammen med sin familie fra Latakia, fordi han ikke ønskede at blive hevet i militæret.
- Du kan ikke bo der, hvis du ikke vil i militæret. Så kommer politiet, og de spørger, hvor deres drenge er, for mig og mine brødre vil ikke i militæret. Så kommer de og laver dårlige ting med min far eller mor.
Til daglig bor Ahmed Saleh i Hundested. Efter at have været ansat på et lager, leder han nu efter nyt arbejde. Desuden træner han drenge i basketball 12 timer om måneden.
Abdul Rahman Arafh, 28 år, fra Hama
Abdul Rahman Arafh flygtede i 2014 til Danmark. Han har fem års opholdstilladelse og arbejder som udvikler hos KMD i Ballerup.
- Det her er lige meget. Det betyder ikke noget for Assad, han vil bare have magten, og han har lige sagt i et interview, at han vil have hele Syrien tilbage. Det er kun, fordi han vil have mere tid og mangler flere soldater.
- Den mand kan aldrig blive en fordel for sit eget folk.
Da revolutionen begyndte i 2011, var Abdul Rahman Arafh ved at tage en mastergrad i Algeriet.
- Jeg har altid drømt om frihed og demokrati i Syrien, så jeg tog tilbage til Damaskus og videre til Hama. Her var jeg med til organisere nogle demonstrationer mod regeringen, men jeg blev kidnappet af militæret og tortureret. Min familie måtte betale bestikkelse for at få mig fri, og bagefter blev jeg efterlyst.
Abdul Rahman Arafh rejste tilbage til Algeriet, men mistede sin opholdstilladelse. Herefter satte han kursen mod Europa fra Libyen og endte til sidst i Danmark.
Ville du rejse tilbage, hvis der blev fred?
- Med det samme, lyder svaret.
Men hvis konflikten trækker ud, tror Abdul Rahman Arafh, at det kan blive svært at forlade Danmark.
- Det kommer an på min situation. Hvis jeg er gift eller har en dansk kæreste, bliver det jo en fælles beslutning.
Fakta om aftalen
- •
"Fjendtligheder" mellem alle parter, der bekriger hinanden, skal indstilles. Det gælder dog ikke i forhold til Islamisk Stat, Jabhat al-Nusra eller andre grupper, der af FN's Sikkerhedsråd er betegnet som en terrororganisation
- •
Det skal ske om en uge, når Syriens regering og opposition har godkendt aftalen
- •
Foruden aftalen om at stoppe fjendtlighederne vil der blive nedsat en såkaldt våbenhvile-arbejdsgruppe i FN-regi og med Rusland og USA som tovholdere.
- •
Netop udtrykket våbenhvile bliver ikke brugt i forbindelse med det "ophør af fjendtligheder", som man ønsker fra om en uge.
- •
Kilde: Ritzau