Når Sundhedsplatformen natten til lørdag indføres på Rigshospitalet og Glostrup Hospital, sker det i kølvandet på massiv kritik fra flere fronter.
Flere medarbejdere på Herlev og Gentofte Hospital har blandt andet fortalt, at de undgår det nye system, fordi det er problematisk og i stedet løser opgaver i de gamle systemer. Blot to uger efter Sundhedsplatformen blev indført på Herlev og Gentofte Hospital, var der registreret 9.000 fejl, hvor bestillinger og henvisninger ikke var slået igennem i it-systemet.
Men på hjertemedicinsk sengeafsnit på Herlev Hospital er sygeplejerskerne begejstret for Sundhedsplatformen, som blev taget i brug i maj 2016. Det fortæller afdelingssygeplejerske, Marie Baastrup:
- Vi har nu et system, der samler data. Det er en enormt stor styrke, da patienterne har komplekse forløb, og systemet giver mulighed for at kunne manøvrere rundt i dem, siger hun til DR Nyheder.
Nye redskaber til dokumentation
Ifølge Marie Baastrup har Sundhedsplatformen medført redskaber, der gør det lettere for sygeplejerskerne at dokumentere patienternes forløb. Helt konkret drejer det sig om en såkaldt Rover, der er en slags smartphone, som sygeplejerskerne benytter ved besøg hos patienterne. Derudover er der vognen WOW (Workstation on Wheels), som sygeplejerskerne ligeledes kan tage med ind til patienterne.
Her kan de registrere oplysninger, som de før skulle skrive ned på papir og efterfølgende skrive ind på computer. Dermed sparer sygeplejerskerne ifølge Marie Baastrup tid, blandt andet fordi de har mindre tekst og flere afkrydsningsmuligheder.
- Patienten involveres i sin egen journal, så det stiller krav til den måde, vi formulerer og dokumenterer os på, siger hun med henvisning til, at sygeplejerskerne nu registrerer data, mens de står ved siden af patienten.
Derudover giver Sundhedsplatformen mulighed for at visualisere data ved at lave dem om til kurver i stedet for at se en masse tal i en række, hvor det kan være svært at spotte udsving, fortæller Marie Baastrup.
- Det giver os mulighed for at se patientens journal på en anden måde. Ved at omsætte data til kurver kan vi se udviklingen hos patienterne tidligere – hvis det for eksempel er en faldende kurve, siger hun.
Tryghed hos patienterne
Patienterne er ifølge Marie Baastrup glade for de nye redskaber, som Sundhedsplatformen har medført.
- Når der er stuegang med WOW-vognen, kan de se med og se, at sygeplejersken dokumenterer data med det samme, frem for at det bliver en krøllet seddel i lommen. Det giver en forskel i patienternes tryghedsgrad, siger hun.
Ifølge Marie Baastrup har hjertemedicinsk sengeafsnit på Herlev Hospital haft succes med Sundhedsplatformen, fordi de har gjort en fælles indsats og set positivt og nysgerrigt på it-systemets nye muligheder.