Sygeplejerske på intensivafdeling: Vi er nødt til give nogle patienter mere beroligende medicin, så vi kan gå fra dem

Sygeplejerske på intensivafdelingen i Køge oplever ofte, at arbejdspresset går ud over patienterne.

Arbejdspresset på intensivafdelingen går ofte ud over patienter. (© (c) DR)

Lena Sommer arbejder på intensivafdelingen på Sjællands Universitetshospital Køge, som har fået et påbud fra Arbejdstilsynet på grund af for højt arbejdspres.

Et arbejdspres, der jævnligt går ud over de alvorligt syge patienter på afdelingen.

- Vi bliver nogle gange nødt til at gå fra patienterne, som er komplekse, og mange af dem ligger i respirator. Nogle af patienterne får noget sovemedicin for at holde sig i ro. Nogen gange er det nødvendigt at give dem mere, for at de skal sove, hvis vi ikke er på stuen. Det er for, at de ikke hiver tuben ud, når de ligger i respirator, eller en arteriekanyle, så de forbløder, siger sygeplejerske Lena Sommer.

Hun er godt klar over, at det ikke er hensigtsmæssigt at skrue op for den beroligende medicin til patienterne.

- Det er noget skidt, fordi det forlænger patienternes indlæggelsestid, og deres sygdomsperiode kan blive mere langstrakt, siger hun.

Intensivafdelingen på Køge Sygehus har plads til otte patienter. Om aftenen er der seks sygeplejersker, og om natten er der fem på vagt, fortæller Lena Sommer.

- Så der er nogle, der skal passe to patienter, og hvis der er nogle af patienterne, der er urolige, eller hvis man skal tage imod en ny patient, er man nødt til at være to om det og gå fra en patient.

For travlt til at indberette når noget går galt

Tidligere har sygeplejerskerne indberettet den øgede medicinering som en såkaldt utilsigtet hændelse. Et redskab, man bruger for at tage ved lære af fejl og kunne rette op på dem. Men det sker ifølge rapporten fra Arbejdstilsynet ikke længere, fordi den øgede brug af beroligende medicin sker dagligt.

- Vi har så travlt, at vi ikke får skrevet de utilsigtede hændelser, for så skal du egentlig sidde og gøre det på overarbejde, siger Lena Sommer.

Det ekstremt høje arbejdspres på intensivafdelingen har ifølge rapporten fra Arbejdstilsynet, som DR Sjælland har fået aktindsigt i, stået på i flere år, men er intensiveret i 2015 og frem til april 2016, hvor Arbejdstilsynet besøgte afdelingen.

En medarbejder peger ifølge rapporten på, at "det ville få konsekvenser for flere patienter, der fik forværret deres tilstand eller døde, hvis plejepersonalet ikke arbejdede i det omfang, de gør.

Lena Sommer er selv meget påvirket af, at hun ikke føler, hun yder sit bedste i dagligdagen.

- Det er frustrerende, at man ikke kan give den pleje og behandling, man er uddannet til at gøre, og man ved, det kan gøres bedre. Det forstyrrer både min faglige stolthed, og hvad jeg synes er rimeligt overfor både patienter og pårørende, siger hun.