Samtlige nordjyske sygehuse skal nu undersøge, om der er læger ansat med manglende kvalifikationer.
Sådan lyder det fra regionrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman (S), efter at DR Nyheder har fortalt historien om en læge, der er blevet sat til at operere patienter på Sygehus Thy-Mors i Thisted trods advarsler om, at han manglende kvalifikationer.
- Jeg har allerede bedt Sygehus Thy-Mors og de andre sygehuse i regionen om at gå det hele efter med en tættekam. Vi kan naturligvis ikke have, hvis der kan sættes spørgsmålstegn ved patientsikkerheden og kvaliteten i behandlingen, siger Ulla Astman.
- Patientsikkerhed vejer tungestI sagen fra Sygehus Thy-Mors er flere patienter blevet fejlbehandlet og skadet af den pågældende læge på sygehuset. Det fremgår blandt andet af tre sager, der er afgjort ved Patientombuddet.
Fejlbehandlingerne på Sygehus Thy-Mors skete, efter at lægen havde gennemgået et uddannelsesforløb på Aalborg Universitetshospital i 2008 for at blive anerkendt som speciallæge i kirurgi.
Men universitetshospitalet kunne ikke godkende forløbet, fordi lægen manglede kompetencer - både inden for kirurgisk teknik, patientkontakt og erkendelse af egne kvalifikationer.
Sagen kommer bag på Ulla Astman, der har bedt Sygehus Thy-Mors om en redegørelse.
- Jeg forventer naturligvis, at patientsikkerheden og kvaliteten bliver prioriteret allerhøjest på vores sygehuse. Er der en usikkerhed om, at der kan være ukvalificerede læger, skal der handles på det, siger hun.
Bedre kommunikation
Regionsformanden er overrasket over, at Videreuddannelsesregion Nord, der hører under Region Nordjylland, var orienteret om lægens manglende kvalifikationer via Sundhedsstyrelsen.
Informationerne nåede nemlig aldrig frem til toppen i Region Nordjylland, siger Ulla Astman:
- Det får os jo meget kraftigt til at sige, at vi må have opgraderet kommunikationen.
Tror du, at vi kan gå ud og finde andre læger i Region Nordjylland, der ikke bør være der?
- Det håber jeg bestemt ikke, men nu går vi det hele igennem i forhold til at sikre os, at vi ikke har ukvalificerede læger, og hvis der findes ukvalificerede læger i regionen, skal der handles. Den er sådan set ikke meget længere.
Udfordring med lægemangel
Sagen her kan jo ses som udtryk for lægemangel, hvad skal der gøres ved det?
- Lægemangel er en udfordring på mange leder, og den arbejder vi med på mange leder, men i rekruttering må der overhovedet ikke gås på kompromis med patientsikkerhed og kvalitet i patientbehandlingen. Den skal bare være i orden.
Det kan være lidt let at sige, hvis ikke lægerne er der?
- Jamen så må vi gå ind og lave nogle andre løsninger, som ikke er optimale for patienterne, og som kan betyde øget transport for nogle patienter. Men vi kan simpelthen ikke gå på kompromis med patientsikkerheden og kvaliteten i behandlingen. Altså lægerekruttering på ikke ske på bekostning af det.
Den pågældende læge er fortsat ansat på Sygehus Thy-Mors, men efter at DR gik ind i sagen, har sygehusets ledelse suspenderet ham og yderligere to kollegaer fra den kliniske funktion - det vil sige, at de ikke har patientkontakt. Det blev offentliggjort fredag 8. maj.
Region Nordjylland får i dag redegørelsen fra Sygehus Thy-Mors og vil derefter tage stilling til, om sagen får ansættelsesmæssige konsekvenser.
Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har været behandlet på et sygehus af en læge, som, du mener, ikke var kvalificeret til sit arbejde. Skriv til os på johm@dr.dk og afh@dr.dk