Svinekontrollant fik nok og sagde op: Mit job havde ingen effekt

Astrid Ruegaard følte ikke længere, at hun kunne hjælpe de danske grise som dyrlægekontrollant.

Astrid mener ikke, at søerne har plads nok på grisefarmene. (Foto: © DR, DR)

En forårsdag i 2005 spurgte Astrid Ruegaards datter, om hun måtte komme med mor på arbejde som dyrlægekontrollant i en svinestald.

I det øjeblik gik det op for Astrid, at hun ikke kunne være sit arbejde bekendt.

- Hun troede nok, at når dyrlæger kom som kontrollanter, var der garanti for, at alting var i orden, siger Astrid Ruegaard, der i dag arbejder som dyrlæge på en klinik.

Ledelsen fulgte ikke op på anmeldelser

I fem år arbejdede Astrid Ruegaard som kontrollant for Fødevarestyrelsen. Det indebar blandt andet at føre tilsyn med de store svineproducenter.

Jobbet var ofte frustrerende, fordi hun ikke mente, at ledelsen gjorde nok for at følge op på hendes anmeldelser, når hun fandt fejl og mangler hos svineproducenterne.

- Der var manglende faglig opbakning fra ledelsen i Fødevarestyrelsen og dårlige muligheder for at lave kontrolarbejde, fortæller Astrid Ruegaard.

Skærer halerne af grisene selvom det er ulovligt

Problemerne kom blandt andet til udtryk i forhold til halekupering af svinene. Når svinene går tæt sammen, kan de finde på at bide hinandens haler i stykker. Derfor skærer næsten alle landmænd et stykke af halerne på grisene, så de ikke kan blive bidt i stykker.

Denne praksis har dog været ulovlig i Danmark siden 2003, men svineproducenterne kan slippe uden om reglerne, hvis de er i gang med at iværksætte initiativer, som kan forhindre halebid. For eksempel rode- og beskæftigelsesmateriale.

- Alle gør det alligevel, fordi der er den undtagelsesregel. Selvom jeg indskærpede over for dem, at de skulle stoppe med at kupere, kørte vi aldrig ud og tjekkede, om de rent faktisk gjorde det, siger Astrid Ruegaard.

Et andet stort problem var størrelserne på søernes bokse

- Der er mange dyr, som bare blevet skruet ind i de her systemer. Boksene gør, at soen kun kan stå eller ligge. Den kan ikke vende sig eller gå, og det er svært for den at lægge sig ned og rejse sig. Og de største bliver nødt til at ligge med hovedet på krybbekanten, siger Astrid Ruegaard.

En konstruktiv løsning for bedre grise

Efter at Astrid Ruegaard sagde op, vendte hun dog ikke svinene ryggen, men startede hjemmesiden grisensverden.dk, hvor folk kan læse om dyrevelfærd for grise.

- Jeg vil være konstruktiv og fortælle om de ting, jeg har set og lavet. Størstedelen af befolkningen kommer aldrig i en svinestald, men hvis folk får informationer og viden, så er de måske i stand til at danne sig en mening om tingene, siger Astrid Ruegaard.

Du kan se mere om dansk svineproduktion i DR Dokumentaren 'Det store svinerige'.

Vil du gerne dele dine erfaringer med at arbejde i svineindustrien, vil vi gerne høre fra dig. Skriv lidt om dine erfaringer, dit navn og telefonnummer til 1212@dr.dk og mærk emnet 'svin'.