Svinebønder lider under russisk importstop

Russisk importforbud rammer svineavlere, selvom de reelt ikke er en del af forbuddet.

Der bliver kortere mellem grisene. Ruslands stop for svinekød sætter en stopper for 1,6 millioner danske grise, der ikke er plads til på andre markeder. (© Colourbox)

I februar stoppede Rusland al import af svinekød fra EU på grund af fund af svinepest i Polen. I sidste måned lukkede de så for al import af andre fødevarer som et svar på sanktionerne mod Ruslands indblanden i Ukraine.

Og det beyder, at det europæiske marked nu oversvømmes af blandt andet fisk og oksekød, som danske svineavlerne skal konkurrere med.

I dag kommer så Landbrug og Fødevarer med prognosen for noteringen af svin. Altså den kilopris landmændene får på slagterierne. Og den viser, på grund af Ukraine-krisen, et fald på 1,62 kroner kiloet.

- Vi havde ellers regnet med at 2014, efter fem dårlige år, skulle blive god og endda med højere priser, siger markedsanalytiker i Landbrug og Fødevarer, Karsten Flemin.

Pressede svinebønder

Svinekød ryger nu ned på 10,40 kroner kiloet, cirka 140 kroner mindre per gris. Og det er ikke overraskende dårligt nyt for producenterne. En af dem er Søren Søndergaard fra Gadbjerg mellem Vejle og Billund.

- Jeg havde forventet et overskud på 1 million kroner i år. Men med de her tal kommer der til at mangle fire millioner kroner på bundlinjen, siger han.

Og det har konsekvenser for alle i branchen, siger svineavler Søren Søndergaard.

- Vi må skære ind til benet, indstille eventuelle investeringer og kan ikke afdrage på vores lån. Og det sker samtidigt med, at det er meget billigere at producere i andre lande. Det her er stille og roligt en afvikling af dansk svineproduktion, siger han.

Håber på nye markeder

Sidste år importerede Rusland 9 millioner svin fra EU. De 1,6 millioner kom fra danske landmænd. Så det er noget af et nyt marked, dørene skal åbnes til.

- Det ene er i Europa med lavere priser. Det andet marked, vi kan sætte en vis lid til, er Kina med stigende priser og rimelige eksportudsigter, siger markedsanalytiker Karsten Flemin fra Landbrug og Fødevarer.

Politikerne kan åbne dørene

Direktør i Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, mener, der fra politisk side kan gøres mere for at redde svineavlerne.

- Drømmescenariet er jo, at der kommer en løsning med Rusland. Men indtil da kan danske og europæiske politikere gøre noget andet, siger han og henviser til lande som Peru, Chile og Columbia.

- Så der håber jeg, danske og europæiske politikere vil sætte de fornødne midler af til eksportcertifikater og virksomhedsgodkendelser, så vi kan åbne for europæisk svinekød i Syd- og Mellemamerika, siger Søren Gade, direktør i Landbrug og Fødevarer.