På trods af at Danmark er et lille land, så har vi ikke længere én samlet kultur, når det kommer til livsstil og vaner.
- Danmark er opdelt i mindst to. 'Bydanmark' og 'landdanmark'. Her har man meget forskellig livsstil og forskellige normer. Man kan derfor ikke længere tale om én samlet madkultur i Danmark, siger livsstilsekspert Henrik Byager.
Forbrugsudgifterne for en gennemsnitlig familie i hovedstaden er vokset med blot fire procent fra 2009 til 2013. I landets andre regioner er udgifterne steget mellem 7,6 og 11 procent i samme periode.
Det viser en analyse, som Nykredit har lavet for Politiken, på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Kulturen på landet er traditionel
En del af forklaringen kan findes i, at danskerne uden for hovedstaden bruger flere penge på brændstof, smøger og svinekød. Varer, der alle er steget markant ifølge Nykredits opgørelse.
- Når det handler om brændstof, er det geografisk betinget. Det handler om afstanden mellem hjem, arbejde og fritidsinteresser samt kollektivtrafik. Derimod er det noget helt andet ved madvaner. Det handler i høj grad om livsstil og vaner.
- Der er en klar tendens til på alle områder, at livsstil og normer er mere traditionelle på landet. Her er der ting, man ikke er begyndt på, og ting, man holder fast i, forklarer Henrik Byager.
Sundhedsbølge i byerne betyder farvel til cigaretter
Én af de varer, som københavnerne bruger væsentlig færre penge på end resten af danskerne, er netop cigaretter.
- Sundhedsbølgen er i langt højere grad slået igennem i byerne. Her går man mere op i økologi og bæredygtighed, og man køber flere grøntsager. Netop derfor ryger man også mindre i København, siger Henrik Byager.
Derimod er resten af danskerne knap så omskiftelige fast i det, de plejer. Derfor er cigaretterne ikke lagt på hylden.
Flæskesteg og frikadeller hver uge
Når det kommer til jydernes kærlighed til svinekød, lyder stort set samme forklaring, som ved cigaretterne fra livsstilseksperten.
Det handler forskelligt fokus på om sundhed og om at holde fast i traditioner.
- Folk i byerne går meget mere op i sundhed og spiser meget mere varieret. De behøver ikke få flæskesteg, koteletter og frikadeller hver uge. I landområderne holder man langt mere fast i vanerne, så her har man ikke erstattet de traditionelle madvarer med tofu og spelt, siger han.
Debat håner smøger og svinekød
Henrik Byager slår fast, at der ikke er tale om et øget forbrug af smøger og svinekød i landområderne, men at det er de ændrede normer i storbyen, der gør forskellene tydeligere.
- Det er ikke, fordi folk i provinsen og på landet ryger mere eller spiser mere svin. Forskellen slår tydeligere igennem nu, fordi der er andre [storbymennesker, red.], som ændrer deres vaner.
Ifølge livsstilseksperten betyder udviklingen, at vi bør tænke mere over, om sundhedsdebatten hænger en stor gruppe af danskere ud.
- Danmark er blevet opdelt i to, og det udvikler sig stærkt. Den store udfordring er nu at skabe en sammenhæng. Sundhedsdebatten håner ofte dem, der ryger meget og spiser meget svinekød i stedet for at forstå deres vaner. Det er en udfordring at samle så forskellige kulturer, siger han.