Et stigende antal bekymrede forældre og andre familiemedlemmer henvender sig til Københavns Kommune, fordi deres børn er i fare for at blive radikaliserede.
Det får nu kommunen til at nedsætte en ekspertgruppe, der skal hjælpe kommunen med at komme radikaliseringsproblemerne til livs. Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, der til daglig er er forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm, skal stå i spidsen for gruppen.
- Vi har taget initiativ til at nedsætte en ekspertgruppe, hvor vi er så heldige, at Magnus Ranstorp har sagt ja til at være formand og sætte sig i spidsen for at komme med nogle tydelige anbefalinger til, hvordan vi skal forbedre vores anti-radikaliseringsindsats, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (RV) til DR Nyheder.
Hun begrunder blandt andet indsatsen med det øgede antal henvendelser til kommunen. I 2014 var der 60 henvendelser til kommunens antiradikaliseringsenhed, VINK, hvilket er en stigning på 50 procent ifølge Berlingske.
Øget trusselsbillede kræver større indsats
Samtidig er det nødvendigt at optrappe indsatsen grundet et øget trusselsbillede mod Danmark, mener hun.
- Jeg mener, at både Aarhus og København har været på forkant. Vi kan bygge videre på en meget stærk og flerårig indsats.
- Men vi må også sige, at trusselsbilledet har ændret sig så markant, at jeg mener, vi vil svigte vores opgave, hvis ikke vi så vores indsats efter i sømmene. De unge bliver manipuleret på en ny måde.
Ekspertgruppen kommer til at bestå af både repræsentanter fra kommunen, politiet samt af forskere.
Tæt dialog med familier
Han vil særligt fokusere på, hvordan kommunen kan komme tættere på de familier, hvor de unge er i risikozonen for at blive radikaliserede og i yderste konsekvens drager til Syrien og Irak for at medvirke i hellig krig.
- Vi skal komme nærmere dem, der ser problemstillingen i dagligdagen. Det er forældre, venner og andre, som er tæt på dem. Det er dem, der bedst kender dem, og dem, vi bedst kan have tillid til, henvender sig til kommunen, siger Magnus Ranstorp til DR Nyheder.
Ekspertgruppens anbefalinger skal efter planen fremlægges senest til august. PET vurderer, at mindst 110 personer er rejst til Syrien og Irak for at deltage i krig. Mindst 16 af dem formodes dræbt.