Sundhedsstyrelsen: Vi ville intet skjule i psykiater-sag

Ifølge Sundhedsstyrelsen havde den kun saglige motiver til at tilbageholde vigtige oplysninger om sit tilsyn med hjerneskadet psykiater

Folketingets Ombudsmand afgjorde i 2013, at det var forkert, at Sundhedsstyrelsen ikke havde givet offentligheden indsigt i styrelsens dokumenter om en hjerneskadet psykiater. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Sundhedsstyrelsen svarer nu igen på de seneste dages kritik fra politikere og eksperter af, at styrelsen har skjult vigtige oplysninger i sagen om den hjerneskadede psykiater for offentligheden.

Psykiateren praktiserede i ni år og var involveret i dødsfald og voldsomme fejlbehandlinger, inden Sundhedsstyrelsen tog autorisationen fra ham.

Indtil nu har Sundhedsstyrelsen ikke, over for DR Nyheder, ønsket at svare på kritikken af, at den har tilbageholdt en række dokumenter i sagen. Men onsdag aften har den udsendt en pressemeddelelse, hvor den skriver, at Sundhedsstyrelsen ønsker mest mulig åbenhed, men samtidig skal respektere regler om tavshedspligt.

Sundhedsstyrelsen undlod at udlevere en række alvorlige indberetning

er, den havde fået om psykiateren, da DR Nyheder søgte om aktindsigt i dem. Først da Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen, udleverede Sundhedsstyrelsen dokumenterne i juli 2014, med en beklagelse.

Ville overholde loven

Ifølge offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen er Ombudsmandens afgørelse "klar" og efterlader en mistanke om, at Sundhedsstyrelsen har forsøgt at undgå offentlig kritik. Sundhedsordførerne fra SF og Dansk Folkeparti har også langet ud efter Sundhedsstyrelsen for at ville dække over at dens tilsyn har svigtet.

Men det er ikke rigtigt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

- Danmarks Radios omtale af en aktindsigtssag om en psykiater efterlader det indtryk, at usaglige hensyn har spillet ind i Sundhedsstyrelsens vurdering af DR's anmodning om aktindsigt, skriver Sundhedsstyrelsen.

Men ifølge pressemeddelelsen har Sundhedsstyrelsen ikke haft andre motiver end at ville overholde gældende lovgivning.

Personfølsomme oplysninger

- I den konkrete sag er der tale om en vurdering af reglerne om beskyttelse af fortrolige oplysninger og tavshedspligt, skriver Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der kun ret til aktindsigt i tilsynssager, der handler om hvordan læger udfører deres arbejde, mens der ikke er ret til aktindsigt, når det er lægens sygdom eller misbrug, der kan gøre ham til fare for patienterne. Den praksis er Folketingets Ombudsmand enig i, skriver Sundhedsstyrelsen.

I sagen om tilsynet med den hjerneskadede psykiater blev Sundhedsstyrelsen dog underkendt af Ombudsmanden og måtte udlevere sytten dokumenter med alvorlige indberetninger. Den havde tilbageholdt dem med henvisning til, at der var personfølsomme oplysninger i.

Flere dokumenter tilbageholdes

Men offentlighedsrådgiver Oluf Jørgensen, der har læst de sytten dokumenter, mener ikke der var hold i den begrundelse.

- Der er ikke oplysninger af personfølsom art i dokumenterne. Der fremgår ikke noget om psykiaterens egen sygdom, og de få steder, hvor der har stået noget, der kunne identificere patienter, har man kunnet strege det ud. Så begrundelsen holdt ikke, siger Oluf Jørgensen.

Sundhedsstyrelsen understreger, at der fortsat er et antal dokumenter og oplysninger, der er omfattet af tavshedspligt, og som Sundhedsstyrelsen derfor ikke kan udlevere.

Folketingets Sundhedsudvalg har bedt sundhedsminister Nick Hækkerup svare på, hvor mange indberetninger i alt, Sundhedsstyrelsen har fået om den hjerneskadede psykiater.

Ingen svar om vildledning

Kritikken af Sundhedsstyrelsen blev i aften forstærket. Flere eksperter og sundhedsordførere mener, at styrelsen har vildledt Folketinget med en redegørelse som i juli 2013 blev sendt til Folketingets sundhedsudvalg.

I redegørelsen var udeladt en række oplysninger om sagen. Den kritik har Sundhedsstyrelsen ikke ønsket at svare på over for DR Nyheder, og styrelsen giver heller ikke noget svar i pressemeddelelsen.