Da Ronni Kristensen døde som 30-årig i december 2011, afviste Sundhedsstyrelsens embedslæger at foretage et retslægeligt ligsyn, hvor dødsårsagen blev undersøgt nærmere.
Det oplyste Ronni Kristensens egen læge til politiet på det sted, hvor Ronni Kristensen blev fundet død.
Embedslægernes afvisning skete, selvom Ronni Kristensen havde været patient hos den hjerneskadede psykiater, som Sundhedsstyrelsen havde fået en lang række advarsler om helt fra 2004.
At der alligevel blev gennemført et retslægeligt ligsyn med en embedslæge skyldes, at politiet ønskede det.
Væsentlig oplysning mangler At Sundhedsstyrelsen modsatte sig det retslægelige ligsyn på Ronni Kristensen, er en af de informationer, der mangler i den redegørelse, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet til Sundhedsministeriet og Folketinget i sagen om den hjerneskadede psykiater.
Det er problematisk, at oplysningen mangler, mener Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret ved Københavns Universitet.
- Det bør fremgå, fordi den afdødes egen læge jo faktisk ønskede, at der skulle foretages et ligsyn og senere også politiet. Så forekommer det jo en lille smule suspekt, at Sundhedsstyrelsens egen embedslæge ikke ønsker dette ligsyn, siger han.
I Sundhedsstyrelsen redegørelse står der, at det er en medarbejder fra Sundhedsstyrelsens Embedslægeinstitution Midtjylland, der under ligsynet får mistanke om, at store doser antipsykotisk medicin kunne være årsag til dødsfaldet.
Ifølge Jens Elo Rytter er det en forkert oplysning, når der er dokumentation for, at det var andre der tog initiativ til, at dødsfaldet skulle undersøges nærmere ved et retslægeligt ligsyn.
- Det kune godt tyde på, at man ønsker at dække over, at man ikke har ført tilstrækkeligt tilsyn med den pågældende psykiater, siger Jens Elo Rytter.
Hvem tog initiativ til retssag? Embedslægens manglende interesse i det retslægelige ligsyn er ikke den eneste oplysning, der mangler om Ronni Kristensen i Sundhedsstyrelsens redegørelse.
Obduktionsrapporten fra Retsmedicinsk Institut under Aarhus Universitet viste, at der blev fundet så meget af medicinen olanzapin i Ronni Kristensens blod, at "den påviste koncentration af olanzapin er forenelig med dødelig eller svær forgiftning", og hans dødsfald førte senere til en retssag mod psykiateren.
I Sundhedsstyrelsens redegørelse fremstår det som om, at det var Sundhedsstyrelsen, der alene tog initiativ til sagen - den 8. oktober 2013.
Det bliver derimod ikke oplyst, at Statsadvokaten allerede to uger forinden bad Sundhedsstyrelsen om en udtalelse til en sag mod psykiateren om blandt andet Ronni Kristensens dødsfald.
Oplysningen ville være vigtig at have med i redegørelsen ifølge Jens Elo Rytter, fordi den viser, hvor aktivt Sundhedsstyrelsen reagerer på oplysninger, der kommer frem:
- Man kunne have forventet, at en myndighed som Sundhedsstyrelsen selv ville reagere på dødsfaldet, men her er det Statsadvokaten, der må reagere.
- Helt østeuropæisk Ronni Kristensens far, Alan Nielsen, har mistet tilliden til Sundhedsstyrelsen, fordi styrelsen ikke greb ind og standsede den hjerneskadede psykiater i tide, selvom han i mere end to år udskrev alt for høje doser af medicin til Ronni Kristensen.
Det har ikke gjort Alan Nielsen mindre kritisk, at det viser sig, at redegørelsen til Folketinget mangler væsentlige oplysninger - blandt andet om hans søns død:
- Jeg kan slet ikke forstå, at det kan lade sig gøre i dagens Danmark. Det virker helt østeuropæisk.
I september 2014 blev psykiateren idømt en bøde på 10.000 kroner for at have "udvist grovere forsømmelse og/eller skødesløshed" i sagen om Ronni Kristensens dødsfald. Dommeren fandt det dog ikke bevist, at psykiaterens behandling var direkte skyld i Ronni Kristensens død.
Løftet øjenbryn
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at stille op til interview med DR Nyheder, men siger i en skriftlig kommentar, at han "har bedt Sundhedsstyrelsen om en fuldstændig redegørelse, fordi han ønsker, at alt skal frem i sagen".
- Hvis væsentlige oplysninger er udeladt af redegørelsen, så er det ikke kun Folketinget, men også ham som minister, der har grund til at løfte øjenbrynene. Og det vil der blive fulgt op på, lyder det i kommentaren.
Sundhedsstyrelsen oplyser til DR Nyheder, at Sundhedsstyrelsen ikke kan kommentere på oplysninger, der er givet til Folketinget i form af en fortrolig redegørelse.
Du kan læse mere om sagen på vores temaside, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk.
Opdateret 11. marts kl. 20.59 med skriftlig kommentar fra ministeren.