Sundhedsstyrelsen forudser stor risiko for overbelastning af sygehuse

Den stigende coronasmitte kan ramme landets sygehuse hårdt, advarer styrelsen.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Det kan blive et travlt efterår og en travl vinter for de danske sygehuse.

Sundhedsstyrelsen skriver fredag i en pressemeddelelse, at der er "stor risiko for overbelastning af sygehusene".

Vejret er allerede blevet koldere, og det kan læses i antallet af smittede med coronavirus.

I midten af august var der typisk mellem 800 og 1000 nye smittede om dagen. I omegnen af 100 mennesker var indlagt med covid-19.

Siden slutningen af oktober er der imidlertid blevet fundet mellem 1400 og 2000 smittede om dagen, og antallet af indlagte er fredag 246.

Hør direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fortælle om de potentielle konsekvenser ved den stigende smitte på landets sygehuse her:

Antallet af indlagte vokser typisk med en lille smule forsinkelse, når antallet af smittede stiger.

Løber allerede stærkt

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understreger i pressemeddelelsen, at det danske sundhedspersonale allerede "løber stærkt".

- Samtidig har vi ikke den robusthed, som vi tidligere har haft, fordi der har været pres på i en lang periode nu, og der er simpelthen mindre overskud end normalt, siger han.

Alligevel risikerer sundhedsvæsenet at få endnu mere travlt. Selv om tre ud af fire danskere er færdigvaccinerede mod covid-19, har genåbningen af samfundet gjort, at mange fortsat vil blive smittet.

Og den øgede travlhed får formentlig ikke bare betydning for coronapatienter.

Det kan nemlig blive nødvendigt at udskyde planlagte operationer og ambulante besøg for at give tid og plads til coronapatienterne. Ambulante besøg er, når patienter får behandling på dagen og ikke bliver indlagt.

- Det bliver desværre nok sådan, at mange patienter vil komme til at opleve, at deres behandling eller besøg på sygehuset bliver udskudt, siger Søren Brostrøm.

Han opfordrer danskerne til at blive vaccineret mod covid-19, hvis de ikke allerede er det.

- Både for at undgå selv at blive syge, men også for at vi kan tage noget af presset væk fra sygehusene. Vi kan alle få brug for sygehusbehandling, så det er i vores fælles interesse, at vi har en høj vaccinationsgrad, siger han.

/ritzau/