Selvom myndighederne i flere af vores nabolande har besluttet sig for ikke at anbefale coronavaccinen til børn mellem 5 og 11 år, så står Sundhedsstyrelsen fast på den beslutning, som blev taget i slutningen af 2021.
- Sundhedsstyrelsen anbefaler 5 til 11-årige at blive vaccineret fortsat, selvom vi har omikron, siger Bolette Søborg, der er enhedschef og overlæge hos Sundhedsstyrelsen.
- Men det, vi så samtidig siger - i lighed med eksperterne - er, at vi skal genberegne, hvor stor effekten er. Den er nok ikke så stor, som da vi havde vores notat, som kom lige på kanten af, at omikron blev introduceret. Men den er der stadig.
Meldingen fra Sundhedsstyrelsen falder, kort tid efter at politikere samt sammenslutningen af danske børnelæger, Dansk Pædiatrisk Selskab, har opfordret myndighederne til at genoverveje, om coronavaccinen fortsat skal anbefales til børn mellem 5 og 11 år.
Også professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet, Camilla Foged, har talt for, at Sundhedsstyrelsen i lyset af den nye dominerende variant genovervejer anbefalingen.
Vaccinen anbefales fortsat, lyder det her fra Sundhedsstyrelsens Bolette Søborg:
I flere lande - herunder Norge i går - har myndighederne desuden valgt ikke at anbefale coronavaccinen til børn mellem 5 og 11 år.
Kan du sige den præcise grund til, at forældre skal lade deres børn vaccinere?
- Forældre skal lade deres børn mellem 5 og 11 år vaccinere, fordi det reducerer smittespredningen - om end det reducerer mindre, end da vi havde delta - og så fordi vi har et rigtig, rigtig højt smittetryk lige nu. Så den reduktion er betydende i forhold til den samlede befolkningsimmunitet, siger Bolette Søborg.
Hvor meget mindsker det smitten, at børn mellem 5 og 11 år bliver vaccineret?
- Det er vi i gang med at genberegne lige nu.
Men hvis du siger til forældrene, at de skal lade deres børn vaccinere, fordi det kan mindske smitten, men du ikke kan sige, præcis hvor meget eller lidt det mindsker, hvilket grundlag skal de så træffe beslutningen på?
- Indtil videre skal man træffe beslutningen på det grundlag, vi lagde frem i december. Det, som vi rigtig gerne vil, er at være så nøjagtig som muligt, og derfor skal det genberegnes ud fra det, vi for nuværende ved om omikron.
Effekten af vaccinationerne skal genberegnes nu
I alt er 27,4 procent af målgruppen færdigvaccineret, mens 41,1 procent af dem har fået første stik. I de første uger blev der givet rigtig mange stik, men nu er antallet af børn, der får det første stik, næsten gået i stå, viser tal fra Statens Serum Institut.
I Sundhedsstyrelsens grundlag for at anbefale vaccinen i november skrev I, at hvis 40 procent tog den - det vil sige nogenlunde dem, der har taget den nu - vil det give 11 procent færre nyindlæggelser på hospitalerne med corona i januar. Er det sket?
- Det er noget af det data, vi må gå ind og kigge på.
Hovedargumentet for at lade børn vaccinere var oprindeligt at hindre smitte og få færre indlagt på hospitalerne, hvor meget mindre smitte og færre indlagte har det givet, at cirka 200.000 børn mellem 5 og 11 år er blevet vaccineret med første stik?
- Det bliver vi nødt til at genberegne. Det, vi har at fortælle lige nu, er det, vi lagde til grund i december.
Kan det betyde, at når I har regnet på det, så siger I, at nu har vi så meget immunitet af børn, der er blevet vaccineret og smittet, så nu behøver I ikke at lade jeres børn vaccinere?
- Man kan i hvert fald sige, at der lige nu er et vindue med høj smittespredning, og hvor vi gerne vil reducere den. Det er ikke sikkert, det ser sådan ud, når vi kommer længere hen på foråret.
Når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt det er henholdsvis bedst for børnene at blive vaccineret mod corona eller immun ved smitte, er svaret fra Bolette Søborg, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn mellem 5 og 11 år bliver vaccineret, fordi det laver en grundimmunitet.
Men børnene er dog "rigtig godt dækket med begge dele".
- Bliver du smittet med omikron, så er du bedre dækket over for en gensmitte med omikron. Men man skal vide, at hver gang man bliver smittet, så løber man altid en risiko, og den vil man også gerne minimere, siger hun.
Med en anbefaling følger et ansvar
Vaccinen er stadig et tilbud i Danmark, som man kan tage imod eller lade være, ligesom man kan i de lande, der ikke har valgt at anbefale den - eksempelvis i Norge. Forskellen er bare, at der i Danmark ligger en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, lyder det fra Bolette Søborg.
- Det betyder, at der også er et ansvar for os til at oplyse borgeren om, hvorfor vi synes, det er en god ide.
- Man kunne måske sige, at det ansvar bortfalder en smule, hvis man siger, det her kan du selv gå ned og aktivere, hvis du vil. Derudover bliver ansvaret måske også en smule mindre i forhold til at skulle kommunikere på hvilket grundlag, man skal træffe den beslutning.
Sundhedsstyrelsen har anbefalet vaccination af 5 til 11 årige siden den 25. november 2021, efter vaccinen fra Pfizer-BioNTech blev godkendt til målgruppen af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).