Sundhedsstyrelsen: En ebola-epidemi i Danmark er helt usandsynlig

Selvom ebola kommer tættere på Danmark, vil vi højst se få tilfælde af smitte i Danmark. En epidemi er ikke realistisk, siger myndigheden.

En ebola-smittet missionær fra Spanien bliver her fragtet ind i et militærfly for at blive fløjet hjem fra Freetown, Sierra Leone, hvor han skal modtage behandling under ordnede forhold. (Foto: © Spanish defence ministry, Scanpix)

Den frygtede ebola-virus kommer tættere og tættere på Danmark.

En spansk sygeplejerske er blevet smittet i Spanien efter at have behandlet en ebola-patient hjemvendt fra Vestafrika.

Og en norsk sygeplejerske lander tirsdag som smittet i sit fædreland.

Alligevel er det ikke realistisk, at der kommer en decideret ebola-epidemi i Danmark, forsikrer Sundhedsstyrelsen om.

- Det er fuldstændig usandsynligt, at vi får en ebola-epidemi i Danmark. Smittekilden, som er en særlig type flagermus, findes ikke på vores breddegrader. Og vi har et sundhedsvæsen, en lovgivning og myndigheder, der gør, at vi aldrig nogensinde ville få et udbrud i Danmark, siger styrelsens chef for sygehuse og beredskab, Søren Brostrøm.

Kan blive konstateret i Danmark

Det er dog sandsynligt, at ebola kan blive konstateret i Danmark, forklarer Søren Brostrøm.

- Vi kan ikke udelukke, at vi ser et tilfælde af indført ebola i Danmark, som det vi ser i Norge, hvor man henter en borger hjem til behandling.

Men landets to ebola-parate sygehuse, Hvidovre Hospital og Skejby Sygehus, kan inddæmme smitten, hvis et enkelt eller få tilfælde skulle ske i landet.

- Danskerne skal ikke være nervøse. Vores risikovurdering er fortsat, at det ikke specielt sandsynligt, at vi får ebola indført i Danmark. Vi kan selvfølgelig ikke udelukke det, men det er ikke noget, man skal bekymre sig for, siger Søren Brostrøm.

Personale på et behandlingscenter for ebola-patienter i Monrovia sprøjter lokale med desinfektionsmiddel for at stoppe eventuel smittespredning. (Foto: © PASCAL GUYOT, Scanpix)

Hvorfor hjemtager man smittede, hvis det øger risikoen for et udbrud?

- Det er rigtig trist og tragisk, at en spansk sygeplejerske er smittet i Spanien, og det er i øvrigt det første tilfælde af ebola-smitte fra menneske til menneske, som vi nogensinde har set i Europa. Men når man hjemtager patienter til behandling i Europa, så følger man faktisk WHO's anbefalinger.

FN's sundhedsorganisation opfordrer nemlig lande til at fragte smittede statsborgere hjem, så de kan få den optimale behandling i velfungerende sundhedssystemer, som er ikke-eksisterende i de værste ebola-ramte lande Liberia, Sierra Leone og Guinea, forklarer han.

Følger klare retningslinjer

I princippet vil der vel kunne være danskere, som kommer hjem fra Vestafrika og er smittet, uden at nogen myndigheder er klar over det?

- Teoretisk set er det muligt, men det er ikke vores opgave at screene og holde øje med alle rejsende.

- Vi har nogle ret præcise retningslinjer. De frivillige organisationer og erhvervsorganisationer, som sender folk af sted til de berørte lande, har jo selvfølgelig også deres rutiner på plads. De ved, hvilke forholdsregler de skal følge, når de kommer hjem til Danmark, så det er vi fuldstændig trygge ved, siger Søren Brostrøm.

Vil ikke tage rejsendes temperatur

I USA overvejer præsident Barack Obama nu, om rejsende fra de vestafrikanske lande skal screenes, inden de ankommer til USA.

Det sker allerede i række afrikanske lande, hvor folks kropstemperatur testes, inden de får lov at komme ind. Feber er et af de første symptomer på ebola.

Herhjemme har Sundhedsstyrelsen dog ingen planer om at screene rejsende. For i Danmark følger vi WHO's anbefalinger om kun at screene folk ved udrejse fra Europa, lyder forklaringen.

- Vores generelle anbefaling er, at hvis man kommer hjem fra Afrika og Vestafrika i særdeleshed med feber, skal man kontakte lægen.

- Hvis man har været i et af de hårdest ramte lande og har symptomer, vil man blive overført til en infektionsmedicinsk afdeling, hvor man er i stand til at tage prøver for at finde ud af, om der er tale om ebola, forklarer Søren Brostrøm.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:542e89de6187a21768807ae8

VIDEO DR: Derfor sendte vi medarbejder til ebolaramt land. Klik på play.

Beredskab afprøvet for første gang

En sådan situation opstod i weekenden, hvor Hvidovre Hospitals ebola-beredskab blev prøvet af for første gang.

En DR-medarbejder netop hjemvendt fra Liberia kom på hospitalet med feber. Og det var første gang, at der opstod mistanke om smitte i Danmark. Prøver viste dog, at vedkommende ikke var smittet med ebola.

Ifølge den nyeste optælling er omkring 3.400 døde af ebola i Vestafrika, mens over 7.400 er smittet med den dødelige virus.

Det er dermed det værste ebola-udbrud nogensinde.