Den lurende miljøkatastrofe ved Nordic Waste i Randers handler ikke alene om forurenet jord, men også om en stor mængde af det såkaldte microfiller, som er spredt udover jordskreddet.
Det kan nemlig give problemer for de medarbejdere, der lige nu arbejder med at fjerne jorden.
Den 16. december sidste år tildelte Arbejdstilsynet virksomheden Nordic Waste et strakspåbud, som blandt andet påbød de ansatte at bruge værnemidler, der skulle skærme mod støv fra det sundhedsskadelige stof microfiller.
Billeder fra Arbejdstilsynet viser, hvordan støvet fra det farlige hvide microfiller hvirvlede rundt i luften og lagde sig på alt fra biler til skraldespande:
Materialet stammer fra cementproduktion på Aalborg Portland og bruges blandt andet til at stabilisere store jordmængder.
En stor mængde opbevares fortsat på pladsen, hvor Randers Kommune arbejder for at afværge en miljøkatastrofe ved landsbyen Ølst uden for Randers.
Ifølge Mette Christophersen, afdelingsleder ved Rambøll og ekspert i forurenet jord og grundvand i ingeniørforeningen IDA, indeholder materialet en del tungmetaller, og derfor bør man ikke have direkte kontakt med det.
- Det er et restprodukt, som har en vis farlighed, og det skal man håndtere korrekt. Det vil være ved at sørge for, at det ikke blæser rundt, fastslår hun.
Ifølge Arbejdstilsynet kan microfiller medføre "betydelig risiko for hudirritation, allergisk hudreaktion, alvorlig øjenskade og irritation af luftvejene", hvis mennesker kommer i kontakt med det.
Strakspåbud
Arbejdstilsynet konkluderede i december, at virksomhedens arbejde med hvid microfiller ikke blev udført "sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt" på pladsen.
Det skyldes ifølge tilsynet flere forskellige udfordringer.
Blandt andet blev det konstateret, at de gående ansatte på pladsen ikke bar personlige værnemidler såsom "åndedrætsværn, handsker eller beskyttelsesbriller", som det er tilskrevet.
Støvet fra microfiller kunne mærkes i øjne og luftveje, og pladsen var i det hele taget ramt af en betydelig mængde, der lagde sig på vandrette overfalder som biler og renovationsspande.
Påbuddet slog fast, at Nordic Waste herefter skulle sikre, at de ansatte brugte værnemidler omkring microfiller. Men da virksomheden forlod pladsen og det igangværende jordskred senere i december, forsvandt strakspåbuddet også.
Arbejdstilsynet besøgte pladsen igen i år den 22. januar, og her var der ingen anmærkninger.
- Vi har på besøget ikke konstateret nogen overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen, fremgår det i resultatet.
Det kan ifølge Mette Christophersen skyldes, at den seneste tids nedbør har gjort microfilleren våd, så den ikke længere blæser rundt på pladsen.
Men det vil den gøre igen.
'En farlig arbejdsplads'
For selvom Arbejdstilsynet ikke længere vurderer, at der er behov for et strakspåbud, så er Mette Christophersen ikke uden bekymring.
Ifølge hende kan microfilleren skabe problemer, når den tørrer og potentielt begynder at hvirvle rundt blandt pladsens ansatte.
- Risikoen for støv kommer igen, når det bliver tørt og varmt. Så vil der være fornyet risiko. Og jeg forestiller mig ikke, at nogen har fejet det, som allerede er støvet ud, sammen, påpeger hun.
Den bekymring deler Morten Jørgensen, der er formand for byggegruppen i 3F Randers.
Han har bedt om adgang til jordskreddet, så han blandt andet kan undersøge, om de ansatte har de rette værnemidler, hvis microfiller begynder at hvirvle op igen.
- Jeg håber, at vi kan komme ind og se, hvad der foregår. Vi vil kigge på, om man tænker arbejdsmiljø ind i det (oprydningen ved Nordic Waste red.), så der ikke er nogen, der kommer til skade. Det er en farlig arbejdsplads, vurderer han.
Forstår bekymring
Hos Randers Kommune bekræfter kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, at der fortsat er microfiller på pladsen.
- Jeg forstår godt bekymringen, og microfiller er bestemt relevant at bekymre sig for. Lige nu gør vi alt for at sikre, at man er tryg, siger han.
Ifølge kommunaldirektøren skaber pladsens microfiller ikke bekymring på nuværende tidspunkt, fordi det våde vejr har sikret, at den ikke støver. Der skal dog bæres åndedrætsværn og sikkerhedsbriller, hvis ansatte arbejder tæt på.
- Der er ikke tegn på, at det bliver tørt lige nu, men hvis det gør, tager vi de forholdsregler, man kan, for at sikre, at det ikke spredes, siger kommunaldirektøren.
Randers Kommune forsøger lige nu at samle materialet sammen ét sted på pladsen, men ønsket er, at det på sigt kan køres væk.
- Vi skal gerne have det microfiller væk fra området. Udfordringen er at finde et sted, hvor vi kan køre det hen. Det arbejder vi på, siger Jesper Kaas Schmidt.
Kommunaldirektøren kan ikke oplyse, hvor meget microfiller, der er på pladsen, men der er tale om "en del."
Lastbiler fra Kristian Rytter har kørt microfilleren fra Aalborg Portland til Nordic Waste. Lastbilerne kører nu jord væk fra området for Miljøstyrelsen, og derfor har DR spurgt styrelsen, hvor meget microfiller, der er blevet kørt til Nordic Waste forud for konkursen.
Miljøstyrelsen henviser dog til kommunens svar om, at der er tale om "en del."