Sundhedsøkonom frygter, at kræftsag fra Aarhus kun er toppen af isbjerget

Der er sandsynligvis sket lignende sager i alle fem regioner, vurderer Jes Søgaard.

På Aarhus Universitetshospital har en række kræftpatienter ventet for længe på livsvigtige operationer. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

De 293 kræftpatienter, der har ventet for længe på operationer på Aarhus Universitetshospital, er sandsynligvis ikke de eneste.

Det vurderer Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

- Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle være foregået andre steder, siger han.

Alle landets fem regioner har undladt at indberette overtrædelser af ventetider på kræftområdet til Sundhedsstyrelsen, når patienterne har accepteret at måtte vente for længe. Det bekræfter regionerne overfor DR tirsdag.

Kræftpatienter har en lovbestemt ret til at blive opereret indenfor de første 14 dage, efter at de har fået tilbudt operationen. Hvis ventetiderne ikke bliver overholdt, skal det indberettes til Sundhedsstyrelsen.

Men i regionerne har man ikke indrapporteret overskridelserne, hvis patienten selv har givet samtykke til, at den maksimale ventetid blev overskredet. Og det er i strid med loven, vurderer flere eksperter.

Reglerne har været uklare

Ifølge Jes Søgaard tyder det på, at der har været uklarhed om reglerne.

- Hvis regionerne har ment, at de har fulgt reglerne, så er det også Sundhedsstyrelsen, der har været uklare i deres regelsætning, siger han.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har tidligere udtalt, at reglerne på området er "klokkeklare".

Men Jes Søgaard mener ikke, at reglerne er hensigtsmæssige, som de er i dag.

- Jeg mener, regionerne skal være forpligtede til at indberette alle tidsoverskridelser, for det er en vigtig del af monitoreringen af det her område, siger han.

Forestiller du dig, at der kan gemme sig lignende sager i andre regioner end Midtjylland?

- Helt klart ja. Det er ikke fordi, de er inkompetente på Aarhus Universitetshospital - snarere tvært imod - så selvfølgelig er det sket andre steder også.

Ifølge Jes Søgaard er det vigtigt, at regionerne nu får gennemgået deres patientjournaler, for finde ud af problemets omfang.

- Jeg kan godt frygte, at det kun er toppen af isbjerget, siger han.

Regeringen nedsatte tirsdag en sundhedsstrukturkommission, der over det næste år skal se på, hvordan det danske sundhedsvæsen skal indrettes. Det kan du læsere mere om her.