Sundhedsminister vil til bunds i dødsfald blandt psykiaters patienter

Årsagen til 65 dødsfald blandt hjerneskadet psykiaters patienter skal undersøges.

Hvad vi kan få frem, skal vi have frem, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) om bagrunden for 65 dødsfald blandt psykiaters patienter. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er nu klar til at undersøge alle muligheder for at finde årsagen til 65 dødsfald blandt patienter hos en tidligere psykiater med en hjerneskade.

- Hvis der er ting, der ikke er blevet undersøgt grundigt nok, og som vi har mulighed for at undersøge bedre, er jeg helt åben over for det, siger Sophie Løhde.

Både pårørende, patientforeninger og et politisk flertal i Folketinget har længe presset på for at få årsagen til dødsfaldene undersøgt.

- Jeg har ingen interesse i at tilbageholde oplysninger overhovedet. Hvad vi kan få frem, skal vi have frem, siger sundhedsministeren nu.

Høje dødstal

Den hjerneskadede psykiater behandlede ifølge Sundhedsstyrelsen 1.966 patienter fra 2007 og frem til 2013, hvor han blev stoppet.

Antallet af dødsfald er iøjnefaldende mener overlæge og professor i psykiatri ved Glostrup Hospital, Poul Videbech:

- 65 dødsfald lyder af meget. Jeg har selv arbejdet med misbrugere, og jeg kan ikke erindre, at vi har haft så høje dødstal. Alene mistanken betyder, at det skal undersøges. Det kan vi anstændigvis ikke lade ligge, siger Poul Videbech.

Samme vurdering Henrik Rindom, der er overlæge i psykiatri ved Stofrådgivningen i København.

- Det må give mistanke om, at der sket noget, der ikke er hensigtsmæssigt, siger han.

Vend hver en sten

Landsforeningen Bedre Psykiatri er en af de parter, der har presset på for at få dødsfaldene undersøgt.

- Vi kan ikke leve med, at der er mennesker, der måske har mistet livet ved en fejlbehandling. Det er uacceptabelt. Derfor har vi brug for at få vendt hver en sten i sagen, siger landsforeningens generalsekretær, Thorstein Theilgaard.

Sophie Løhde gør opmærksom på, at det kan blive svært at komme helt til bunds i, hvad der ligger bag dødsfaldene.

- Det er sket så mange år tilbage, at det ikke nødvendigvis er alle svar, vi kan få i de her ulykkelige sager, siger hun.

Overlæge Poul Videbech er enig i, at det kan blive vanskeligt at få fuldstændig klarhed.

- Det kan godt være, at man ikke finder ud af det 100 procent til bunds, men man må gøre forsøget og med de data, man nu har, siger han og peger på, at myndighederne bør kortlægge, hvad psykiateren har udskrevet af medicin til de 65 patienter, der i dag er døde.

Sigtet for dødsfald

Psykiateren er hverken tiltalt eller dømt i sager om hans patienter. I december 2015 blev han imidlertid sigtet efter § 250 i Straffeloven.

Han risikerer op til otte års fængsel for at have efterladt en patient i en hjælpeløs tilstand i en campingvogn på sin ejendom.

Politiet afventer i øjeblikket en mentalundersøgelse af den tidligere psykiater. Derefter bliver der taget stilling til, om manden skal tiltales.

DR Nyheder har fortalt om flere af de 65 patienter, der i dag er døde. Du kan læse deres historier og dykke ned i hele sagen på temasiden her