Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger, at det ikke må være pengepungen, der skal afgøre, om vi kan få den bedste medicin på sygehusene i Danmark. - Vi ønsker at løfte vores sundhedsvæsen. Et sundhedsvæsen i verdensklasse er et sundhedsvæsen, hvor der er råd til ny og bedre medicin. Det må ikke være pengepungen, der afgør, om man kan få den behandling, som man har behov for, siger Sophie Løhde til DR Nyheder.
Men om der kommer flere penge fra Staten til medicinudgifterne kan hun ikke svare på. - Regeringen ønsker at løfte vores sundhedsvæsen, og nu skal vi til at forhandle økonomiaftale med regioneren om et øjeblik, og der bliver medicinudgifterne en af de ting, der skal drøftes, siger hun.
Råd til det hele
Det er dog uvist, hvordan der skal blive råd til den dyre medicin, da der også skal være råd til flere læger og sygeplejersker. - Jeg synes, præmissen om personale eller medicin er lidt forsimplet. Det er et spørgsmål om at sikre, at vi har råd til begge dele, pointerer Sophie Løhde. Ministeren understreger, at regeringen ikke har planer om at indføre et prioriteringsinstitut, der skal prioritere, hvilken medicin - og om det skal være den dyreste og bedste - sundhedsvæsnet skal indkøbe og benytte sig af.
Netop et prioriteringsinstitut har ellers været foreslået af både Alternativet og SF.
SF mener, at det skal være op til politikerne på Christiansborg at vurdere, om et givent medicinsk præparat skal med på finansloven, eller om det er for dyrt.
Behandlingen mod cystisk fibrose, Orkambi, vil ifølge Information koste to millioner kroner årligt per patient. Det betyder, at ekstraregningen samlet set kan ende på en lille halv milliard kroner, hvis medicinen godkendes til brug i Danmark.