Sundhedsminister sadler om: Psykiaters udskrivning af medicin skal undersøges 11 år tilbage

Sundhedsstyrelsen skal nu undersøge, hvor mange patienter der har fået for store doser medicin af hjerneskadet psykiater.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) sørger nu for, at Sundshedsstyrelsen undersøger medicinudskrivninger fra hjerneskadet psykiater. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Sundhedsminister Nick Hækkerup iværksætter nu en undersøgelse af, hvor meget medicin den omstridte hjerneskadede psykiater har udskrevet til sine patienter fra år 2004 og frem - og om det kan kædes sammen med dødsfald.

Det oplyser Sundhedsministeriet til onsdag eftermiddag.

- Den her sag er meget alvorlig. Patienter har eksempelvis fået forkerte diagnoser og fået udskrevet store doser medicin. Derfor er det også vigtigt, at vi kommer til bunds i sagen. Vi skal vide, hvad der er forgået, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Minister sadler om

Beslutningen om at undersøge medicineringen blandt psykiaterens tidligere patienter kommer efter et forløb, hvor sundhedsministeren ellers har oplyst til både DR Nyheder og Folketingets sundhedsudvalg, at det ikke er muligt at undersøge informationer om psykiaterens medicinudskrivninger længere end 12 måneder tilbage.

I et skriftligt svar fra ministeren til sundhedsudvalget står der, at Sundhedsstyrelsen højst må gemme data i ét år.

Men svaret har flere eksperter argumenteret imod. Lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet, Kent Kristensen, fortalte i går til DR Nyheder, at oplysningen er decideret misvisende.

Ifølge ham står det klart og tydeligt i loven, at Sundhedsstyrelsen kan bede Statens Serum Institut om at udlevere oplysninger om lægers ordination af antipsykotisk og afhængighedsskabende medicin og på den måde finde frem til de enkelte patienter.

- Alt skal frem

I pressemeddelelsen forklarer sundhedsministeren forløbet sådan her:

- Sundhedsudvalget har fået oplyst, at Sundhedsstyrelsen ikke ligger inde med informationer om psykiaterens medicinudskrivninger, der er ældre end 12 måneder, og det er korrekt.

- Men alt skal frem i den her sag, og derfor har jeg i dag bedt Sundhedsstyrelsen tage kontakt til Statens Serum Institut for at få udleveret flere informationer om den medicin, psykiateren har udskrevet til sine patienter.

Ifølge Sundhedsministeriet skal oplysningerne blandt andet give indblik i, hvor mange tidligere patienter der i årene fra 2004, hvor Sundhedsstyrelsen første gang fik indberetninger om psykiateren, og frem til i dag eventuelt har fået udskrevet for store doser og forkerte blandinger af medicin.

Krav fra foreninger og pårørende

I begyndelsen af februar krævede patientforeningerne Sind og Bedre Psykiatri, at Sundhedsstyrelsen undersøgte, hvor mange af psykiaterens patienter der har mistet livet af for meget medicin.

Samme krav kom fra Alan Nielsen, der er pårørende til to af psykiaterens afdøde patienter: hans søn og ekskone.

Han er nu meget lettet over, at psykiaterens medicinudskrivninger skal undersøges helt tilbage til 2004, og at det skal undersøges, om for store doser kan kædes sammen med dødsfald.

- Det er så dejligt. Alle har jo været så usikre på, hvad der er sandheden i den her sag, og jeg har hele tiden sagt, at der kan være flere lig i lasten, siger han.

(Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Alan Nielsen mener dog, at det skulle være sat i værk for længe siden.

- Jeg undrer mig over, at de gode forslag skal komme fra borgerne. Det her skulle man da have undersøgt pr. automatik. Ministeren skulle have sat gang i det her for længe siden.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk