Sundhedskorrespondent: Der vil fortsat være tvivl om HPV-vaccine

Det kan tage år, før tvivlen om den meget omtalte HPV-vaccine forsvinder, vurderer DR's sundhedskorrespondent.

Danskerne er ifølge Peter Qvortrup Geisling generelt skeptiske over for vacciner.

Beslutningen om at lade sig selv eller sit barn vaccinere mod en virus, der kan forårsage livmoderhalskræft, burde måske være ligetil.

Men den massive medieomtale af mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen Gardisil har skabt så meget tvivl, at det kan være en af forklaringerne på, at antallet af 12-årige, som lader sig vaccinere, er faldet.

- Langt de fleste vil mene, at årsagen er den negative omtale af vaccinen. Mig bekendt er Danmark faktisk et af de lande i verden, hvor der har været mest negativ omtale, siger DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af 12-årige, som har ladet sig vaccinere, nærmest er halveret fra 2014 til 2015 og ifølge afdelingslæge Bolette Søborg handler det nu om at genskabe tilliden til vaccinationen efter længere tids debat.

Flere piger har de seneste år indberettet bivirkninger som kvalme og træthed som følge af HPV-vaccinen, men en international rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) afviste i efteråret, at der er en sammenhæng mellem Gardisil og sygdommen POTS, som giver svimmelhed og træthed samt smertesyndromet Complex Regional Pain Syndrome (CRPS).

- Man skal bestemt ikke negligere, at de her piger, som oplever symptomer, virkelig har det skidt. Når det så er sagt, er der lande, hvor man ikke har vaccineret mod HPV, hvor ligeså mange oplever de samme symptomer. Det er en del af baggrunden for, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i efteråret konkluderede, at der ikke er en sammenhæng mellem vaccinen og POTS og CRPS, forklarer Peter Qvortrup Geisling.

Uvisheden har bidt sig fast

Uvisheden og tvivlen har dog bidt sig fast, vurderer Peter Qvortrup Geisling, der sammenligner debatten om HPV-vaccinen med en lignende debat om MFR-vaccinen.

- Omtalen af bivirkningerne ved MFR-vaccinen forårsagede et kraftigt i fald i antallet af forældre, der takkede ja til at vaccinere deres børn, og det er først ved at blive udlignet nu. Men det har taget en del år, og det er formentlig det samme billede, vi ser nu, siger han.

Danskerne er ifølge Peter Qvortrup Geisling generelt skeptiske over for vacciner, så diskussionen om eventuelle bivirkninger ved Gardisil forsvinder ikke lige med det samme, mener sundhedskorrespondenten.

- Jeg tror, at det, der kan vende hele debatten, er, hvis der kommer nogle alvorlige historier frem om tilfælde af livmoderhalskræft, der kunne være forebygget. Men der kan jo gå flere år, fordi det tager tid, før livermoderhalskræft udvikler sig, siger han.