Den 83-årige prins Henrik er blevet diagnosticeret med demens, oplyser Kongehuset i en meddelelse.
- Demens er en sygdom, der kommer snigende, og derfor kan det også være svært at stille diagnosen, siger DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.
- Tit vil det være en selv eller pårørende, der bemærker, at patienten ikke fungerer, som han eller hun plejer. Det kan tage lang tid at få stillet diagnosen.
Med diagnosen er prinsen blevet ramt af det, som Peter Qvortrup Geisling kalder for en "folkesygdom".
- Demens er en folkesygdom, som er karakteriseret af, at ens hukommelse bliver dårligere, og man mister evnen til at fungere i hverdagen. Man bliver for eksempel hurtigt forvirret. 80 procent af al demens i Danmark er Alzheimers demens, men demens dækker over 200 forskellige sygdomme, siger han.
Hvert år rammes omkring 8.000 danskere af en demenssygdom.
- Dermed er der 80 procent sandsynlighed for, at prinsen er blevet ramt af Alzheimers Demens. Ved den form for demens går nerveceller i hjernen til grunde, og derfor dukker symptomer op som manglende hukommelse og manglende evne til at fungere godt i hverdagen, siger Peter Qvortrup Geisling.
Det er et specialistteam på Rigshospitalet, der hen over sommeren undersøgt prins Henrik og konkluderet, at han lider af sygdommen.
Kæmper med sit helbred
Prins Henrik har kæmpet med sit helbred hen over sommeren. Den 14. august blev han indlagt på Rigshospitalet med smerter i højre ben. Smerterne var kommet, efter at prinsen i juli var blevet opereret i højre lyske og fik en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Ifølge Kongehuset blev han udskrevet otte dage senere.
Det vides ikke, om det har været i denne periode, at lægerne konkludere, at prinsen lider af demens.
En anden ting, som fik mediernes mikrofoner og kameraer til at rette sig mod ham, var, da han 3. august meddelte, at han ikke vil begraves med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, som det ellers var planlagt. Årsagen er, at han ikke føler sig ligestillet med dronningen på grund af sin titel som prins.
Og netop sådan en udtalelse kan - ifølge sundhedskorrespondenten - med stor sandsynlighed tilskrives demens.
- Med allerstørste sandsynlighed har det været demensen, altså sygdommen, der har gjort, at prinsens situationsfornemmelse ikke altid har været optimal og gjort, at han har sagt nogle ting, som han nok ikke ville have sagt i gamle dage, siger Peter Qvortrup Geisling.
- De fleste, der får stillet en demensdiagnose i Danmark, er over 65 år. Prins Henrik er 83. Og som jeg læser meddelelsen fra kongehuset, så er han ikke bare let ramt af demens. Noget tyder på, at det er i sværere grad. Så i fremtiden vil vi opleve, at Kongehuset vil skærme og passe på Prins Henrik på en helt anden måde.
Mellem 70.000 og 85.000 danskere er demente, og eksperter anslår, at antallet bliver fordoblet frem til 2040. Det skyldes først og fremmest, at vi bliver ældre.
Den vigtigste behandling er ro
For nogle demenssygdomme findes der allerede nu behandling, der kan dæmpe for symptomerne. Det er dog ikke muligt at kurere eller stoppe sygdommen helt. Derfor er den vigtigste behandling ifølge Gunhild Waldemar, der er professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, at indrette sin måde at leve på, så man kan leve et godt liv med en demenssygdom.
- Det handler om at indrette hverdagen på en mere enkel måde, hvor man måske ikke skal forholde sig til alt for mange mennesker på én gang, siger Gunhild Waldemar.
Rundt omkring i verden og i Danmark bliver der testet nye typer medicin, som er særligt rettet mod Alzheimers.
- Udviklingen i behandlingen af Alzherimers er spændende. De forsøg, som bliver foretaget nu, vil vise, om det kan lykkes at stoppe forandringer i hjernen, inden det giver anledning til demens, siger Gunhild Waldemar.
Fakta om demens
- •
Der er cirka 8000 nye tilfælde af demenssygdomme hvert år.
- •
Demens er betegnelsen for en tilstand, hvor de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom.
- •
Ordet demens kommer fra latin og betyder "væk fra sindet". Selv om man ikke ved, hvorfor demenssygdomme opstår, skyldes det altid sygelige forandringer i hjernen.
- •
Der er mere end 200 forskellige sygdomme, som medfører demens.
- •
I Danmark lever 70.000-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har cirka 50.000 Alzheimers.
- •
Risikoen for at få en demenssygdom stiger med alderen. Men det er en myte, at en demenssygdom er en naturlig følge af alderdom.
- •
De fleste demenssygdomme er fremadskridende. Der findes ingen helbredende kur mod sygdommen.
- •
Den demensramte bliver langsomt dårligere, og behovet for hjælp vil vokse. Længden af forløbet kan variere fra nogle få år til flere årtier, inden man dør af sygdommen.
- •
Kilde: Alzheimerforeningen