Sundhedsjurist: Vanskelig opgave at granske 1.900 patientjournaler fra hjerneskadet psykiater

Det er omfattende, men nødvendigt at gennemgå alle patientjournaler fra psykiater, mener Kent Kristensen.

Kent Kristensen mener, at der bliver skrevet historie med den omfattende undersøgelse af patientjournaler, sundhedsministeren har sat igang.

Det er en usædvanlig og stor opgave, som sundhedsminister Nick Hækkerup har sat i gang med initiativet til, at alle patientjournaler fra den hjerneskadede psykiater skal gennemgås.

Det vurderer sundhedsjurist ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen.

- Det er rigtig omfattende og vanskeligt. Det er flere end 1.900 patienter, der skal have vurderet deres journaler. Vi taler måske en arbejdsdag pr. patient. Så det er mange arbejdsdage, der vil gå med det, siger han.

Kent Kristensen peger på, at opgaven ikke bliver nemmere af, at psykiateren har udskrevet medicin til patienter i andre patienters navne, at han har praktiseret i en anden læges navn, og at hans patienter skal have en ny udredning, hvis man vurderer, at de er blevet behandlet forkert.

Nødvendigt skridt

Selvom det er en omfattende opgave, sundhedsministeren har sat i værk, mener Kent Kristensen, at den er fornuftig.

- Det er nødvendigt, fordi der er en risiko for, at patienter er blevet fejlbehandlet, som ikke er blevet opdaget, og som ikke er blevet samlet siden i behandlingssystemet.

Det er endnu uklart, hvem der skal stå for den omfattende undersøgelse, der skal være uvildig. Det vil sundhedsministeren drøfte med Folketingets Sundhedsudvalg.

- Vi skal forholde os til, hvordan det skal tilrettelægges bedst muligt, så vi på den ene side kan komme hurtigt ud over stepperne, men samtidig sikrer, at vi har kompetencerne til at forstå sagerne. Der vil givetvis os være brug for medicinsk kompetence, siger Nick Hækkerup.

Fortsat politisk ansvar

Torsdag blev Sundhedsstyrelsens øverste direktør, Else Smith, fyret, men Kent Kristensen mener ikke, at hun har taget hele ansvaret med sig, og at politikerne bør se på, om Sundhedsstyrelsen skal have ekstra ressourcer til at rette op på det svigtende tilsyn.

- Det har jo foregået over rigtig mange år, så fyringen er jo et politisk svar på et problem. Derfor er det nødvendigt at se på, om der er ressourcer nok. Det er et politisk ansvar, siger han

Oveni den uvildige undersøgelse af patientjournalerne har ministeren taget initiativ til, at en arbejdsgruppe skal gennemgå alle tilsynssager med sundhedspersonale.

Formålet er at sikre, at der ikke er sundhedspersonale, der praktiserer, selvom de ikke burde.

Derudover satte ministeren i slutningen af februar gang i en undersøgelse af, hvor meget medicin den omstridte hjerneskadede psykiater har udskrevet til sine patienter fra år 2004 og frem - og om det kan kædes sammen med dødsfald.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk