Sultne sæler plager vestjyske åer

Sæler bruger i stigende grad vestjyske åer som spisekammer, og det generer områdets lystfiskere.

Sæler generer områdets lystfiskere, da sælerne gør indhug i fiskebestandene. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, Steffen Ortmann)

Sæler holder normalt til ved kyster og fjorde, men nu er de også begyndt at trække op i flere vestjyske åer.

Her æder de ørreder og andre fisk, som lystfiskere havde glædet sig til at få på krogen.

- Det er et temmelig stort problem. Det skader fiskebestanden i vandløbene, og det skræmmer lystfiskerne væk, siger Helge Jakobsen, formand for Lystfiskerforeningen for Skive og Omegn.

Sælerne, der hjemsøger blandt andet Karup Å og Storåen, kommer fra Limfjorden for at søge føde.

- Det er ikke naturligt, at de trænger op i ferskvand. Men de gør det, fordi der er for mange sæler i forhold til mængden af føde i Limfjorden, siger Helge Jakobsen.

Lystfiskerne har brugt tid og penge på at opformere åernes fiskebestande. Det arbejde kan være truet af dyret med den plettede pels.

- Vi har i årevis kæmpet for at få fiskebestandene på ret køl. Vi har været ude og elfiske efter moderfisk, og vi har sat afkom ud i åen igen.

- Det er hårdt at se, at det, vi har kæmpet for i 40 år, bliver skudt til hjørne i løbet af en sæson, siger Helge Jakobsen.

Sælernes indtog har angiveligt skræmt flere lystfiskere væk.

- Vi har mistet 52.000 kroner i indtægt på salg af dagkort, og vi er ikke den eneste forening, der har oplevet det, siger Helge Jakobsen.

Sælen er som udgangspunkt beskyttet af EU's habitatdirektiv. Og lystfiskere kan normalt ikke få tilladelse til at regulere sæler.

Men det vil miljøminister Esben Lunde Larsen (V) lave om på.

Han har bedt Miljøstyrelsen undersøge muligheden for at give lystfiskerne tilladelse til at skyde sæler, der trænger op i åerne.

- Det er et problem, vi skal gøre noget ved.

- Vi har ikke lavet vandløbsrestaureringer og lystfiskerprogrammer i millionklassen og fået genoprettet fiskebestandene for så passivt at se på, at sælen bruger åerne som madkasse, siger Esben Lunde Larsen.

Som reglerne er nu, kan kun erhvervsfiskere få tilladelse til at regulere sæler.

/ritzau/