Styrelse i provinsen: Danmark er et lille land

Blå blok vil flytte statslige arbejdspladser til provinsen. Hos Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg er direktøren glade for placeringen.

Sikkerhedsstyrelsen har siden 2004 ligget i Esbjerg på den jyske vestkyst. (Foto: © Hanne Høier- DR Syd)

I fugleflugtslinje er der 260 kilometer fra Esbjerg til København.

Skal man køre fra den ene by til den anden, tager det omkring tre timer i bil. Og godt en halv time ekstra, hvis man tager toget.

Men hos Sikkerhedsstyrelsen, der har sit hovedsæde i den vestjyske havneby, føler man ikke, at der er langt fra Esbjerg til hovedstaden.

- Vi opfatter Danmark som et ret lille land, og vi skal jo ikke tilbagelægge kontinenter for at komme til København. Vi kan sætte os ind i et morgentog og være til møde på Slotsholmen klokken ni. Og så anvender vi i høj grad moderne kommunikationsmidler. Vi har for eksempel installeret videomødeudstyr på alle medarbejderes computere.

Sådan siger Lizzi Krarup Jakobsen, direktør i Sikkerhedsstyrelsen, om virkeligheden i provinsen.

Decentralisering af statslige arbejdspladser

Hvis det skal gå efter Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservatives hoveder, så skal flere statslige styrelser flytte – heriblandt Energistyrelsen og Miljøstyrelsen - fra København til provinsen.

Ifølge Jyllands-Posten ligger 36 ud af 43 statslige styrelser nemlig i hovedstadsområdet, og det er et problem, mener blandt andre Dansk Folkeparti.

- Folk flytter i stigende grad til byerne, og hvis vi skal gøre noget aktivt for at stoppe den udvikling, er vi nødt til at decentralisere flere af de statslige arbejdspladser, udtaler udviklingsordfører, Hans Kristian Skibby til Jyllands-Posten.

Gør ikke tingene anderledes

Sikkerhedsstyrelsen, som ligger under Erhvervs- og Vækstministeriet, blev etableret i 2004 og er en af de eneste statslige styrelser, som har sit hovedsæde uden for hovedstadsområdet.

Men det tænker medarbejdere i styrelsen ikke synderligt over, fortæller Lizzy Krarup Jakobsen.

- Vi har fra begyndelsen ligget i Esbjerg, så det har altid været vores virkelighed. Vi er en national styrelse ligesom alle andre styrelser, og vi gør ikke tingene anderledes, blot fordi vi bor i Vestjylland, siger hun.

Ingen rekrutteringsproblemer

Styrelsen blev etableret ved en sammenlægning at en række mindre styrelser, som blandt andet lå i København.

Det er især ingeniører og jurister, som arbejder i Sikkerhedsstyrelsen, og en del af dem blev for ti år siden nødt til at rykke med til Esbjerg for at beholde deres job.

Mange er endt med at slå rod i Vestjylland, fortæller styrelsens direktør. Og derudover har det ikke været noget problem at finde kvalificeret arbejdskraft.

- Vi er vokset og vokset, siden vi blev etableret, og vi har ikke haft rekrutteringsproblemer. En stor del af vores medarbejdere er bosat i lokalområdet, siger Lizzi Krarup Jakobsen.

Hun fortæller, at styrelsens arbejdspladser er så attraktive, at der også er en del pendlere, som kommer fra Fyn og det øvrige Jylland. Det skyldes i høj grad, at medarbejderne i Sikkerhedsstyrelsen eksempelvis forbereder lovforslag og bekendtgørelser.

- Hvis man er jurist, som har lyst til den type opgaver, men ikke har lyst til at bo i hovedstaden, så har vi en ret unik position, da der ikke er andre statslige styrelser i vores nærområde, siger hun.

Lizzi Krarup Jakobsen understreger, at hun ikke kan udtale sig om, hvorvidt andre styrelser vil opleve det samme, hvis de rykker væk fra København.

Korrigeret klokken 12.40: Der stod i den oprindelige artikel, at Sikkerhedsstyrelsen var den eneste styrelse i landed hovedsæde uden for København. Det passer ikke, da Kystdirektoratet, der er en styrelse under Miljøministeriet, har hovedsæde Lemvig.