Styrelse har plan for at stoppe farlige læger

Sundhedsstyrelsen vil nedlægge embedslægerne og skabe magtfuld centralt tilsyn for bedre at gribe ind over for dårlige læger

Else Smith, Sundhedsstyrelsens direktør

For at undgå flere sager med dårlige læger, der ikke bliver stoppet i tide, vil Sundhedsstyrelsen nedlægge de tre embedslægeinstitutioner rundt i landet og i stedet skabe en mere magtfuld tilsynsenhed centralt i København med regionale kontorer.

Det fremgår af en handlingsplan, som Sundhedsstyrelsen i dag sendte over til sundhedsminister Nick Hækkerup. Han bad styrelsen om en handlingsplan efter at internationale eksperter i juni kom med skarp kritik af styrelsens tilsyn, efter en række svigt i tilsynet.

Det gælder ikke mindst i sagerne om to psykiatere, som DR bragte frem sidste år. Psykiateren Arne Mejlhede fejldiagnosticerede og overmedicinerede i årevis patienter, uden at Sundhedsstyrelsen stoppede det. Og en vestjysk psykiater praktiserede i en årrække på trods af en alvorlig hjerneskade, før styrelsen fratog ham autorisationen.

Mere fokus på risiko

Det fremgår af handlingsplanen, at styrelsen desuden vil flytte mere fokus over på at føre tilsyn med de områder, hvor man vurderer der størst risiko for patienterne. I dag er en stor del af tilsynsressourcerne bundet til faste opgaver med regelmæssige tilsyn på privathospitaler, plejehjem og hos plastikkirurger.

Dermed bruges der, ifølge rapporten, mange ressourcer i dag på at føre tilsyn med 'organisationer, der udgør en lav risiko for patientsikkerheden" og med "sundhedspersoner, der har en velfungerende praksis."

Styrelsen vil bl.a. bruge sundhedsdata til at finde frem til de områder, hvor patienter kan være i fare. Desuden vil den udarbejde et kvalitetssystem for sit arbejde, gøre mere ud af at uddanne de medarbejdere, der arbejder med tilsynet, til opgaven, og styrke kommunikationen med omverdenen.

Kammeradvokat skal hjælpe

Sundhedsstyrelsen har fået besked af ministeren på at inddrage ekspertise udefra til at sikre at man overholder forvaltningsretlige regler. I Mejlhede-sagen havde styrelsen ikke fulgt bl.a. reglerne for notatpligt og journaliseringspligt.

I handlingsplanen lægger styrelsen op til, at det er Kammeradvokaten, der skal hjælpe med den opgave og komme med anbefalinger til, hvordan Sundhedsstyrelsens sagsbehandling i tilsynssager kan blive bedre.

Lovændringer påkrævet

Forslaget om at nedlægge embedslægerne og lægge deres tilsynsopgaver ind under et mere magtfuldt centralt tilsyn, vil kræve lovændringer. Det samme vil forslaget om at flytte ressourcer over til at føre tilsyn med områder, hvor der er særlig risiko, med mindre der kommer flere ressourcer til Sundhedsstyrelsen, fremgår det af handlingsplanen.

I alt foreslår Sundhedsstyrelsen 25 nye indsatser fordelt på 9 områder for at sikre at Sundhedsstyrelsen bliver bedre til at reagere, når der er fare for patienter.