I år er første gang, at studerende, der søger ind på en videregående uddannelse, skal have det nye uddannelsesloft med i overvejelserne.
I dag klokken 12 var der deadline for ansøgninger på kvote 2.
Studievejledninger i hele landet har tydeligt mærket, hvordan det omstridte uddannelsesloft giver anledning til ekstra sved på panden hos de unge op til ansøgningsfristen.
I en rundringning foretaget af DR Nyheder fortæller samtlige afdelinger af studievalg i landet, at de i høj grad har haft både forvirrede og frustrerende unge til vejledende samtaler.
Uddannelsesloftet betyder nemlig, at hvis man allerede har taget én uddannelse, kan man kun tage en ny, hvis den er på et højere niveau end den første. Med mindre der er gået seks år, fra man tog den første uddannelse.
Det vil sige, at en lærer ikke kan begynde at læse til pædagog, før seks år efter vedkommende afsluttede lærerseminaret.
Og det giver anledning til en del ekstra overvejelser hos de unge, fortæller Sidsel Daubjerg Overgaard, afsnitsleder på studievalg på Aarhus Universitet:
- Vi får rigtig mange henvendelser omkring uddannelsesloftet, siger hun.
Det er både unge, som lige har afsluttet gymnasiet, og det er de lidt ældre, der allerede er i gang med en uddannelse, som vil vide, hvad det betyder for deres fremtidige uddannelsesmuligheder.
- Regeringen skønnede, at det cirka var 2.200, der ville blive berørt af uddannelsesloftet. Jeg vil sige, at de 2.200 for længst har været forbi os, siger Sidsel Daubjerg Overgaard.
Hun har blandt andet talt med en sygeplejerske, som ville opsige sit job, fordi hun nu havde optjent kompetencer til at komme ind på medicinstudiet på kvote 2.
Men fordi sygeplejersken så ville skifte fra en professionsbachelor til en bachelor på medicin, altså samme niveau, kom uddannelsesloftet i vejen.
- Det kunne hun jo så ikke alligevel. Hun blev meget frustreret og ked af det, siger Sidsel Daubjerg Overgaard.
- Ræsonnementet bliver at droppe ud
Hos Studievalg København melder de studerende sig i koret af spørgsmål om uddannelsesloftet.
Men både her og i Østjylland oplever de samtidig, at de unge tager den hårdeste konsekvens af uddannelsesloftet og simpelthen dropper ud af deres nuværende studie.
- Vi har haft studerende, der har droppet ud af deres studie 14 dage, inden de var færdige, for ikke at blive ramt af loftet, siger Torben Theilgaard, der er centerchef på Studievalg København.
- De har ikke haft en chance for at planlægge noget. Loftet kom fra den ene dag til den anden, og de har ikke kunnet gøre noget ved det, siger han.
- Lige nu overvejer mange, mens de skriver deres afsluttende opgave, om de egentlig skal gøre den færdig, fordi det så vil betyde, de ikke kan læse en anden uddannelse oveni, siger han.
Den studerende kan dog godt læse videre, men først efter seks år ifølge udddannelsesloftet. Og det er så længe, at det ikke er noget, de unge medregner, mener Torben Theilgaard.
- Ræsonnementet for mange bliver, at man dropper helt ud, og uddannelserne vil stå med en masse uventede frafald, siger han.
Regeringen har dog lagt en dispensationsmulighed ind, så hvis man blandt andet af helbredsmæssige årsager ikke kan fortsætte på sit studie, har man mulighed for at søge ind på et andet, inden seks år er gået.
Derudover er en såkaldt positivliste med uddannelser, som er undtaget fra de seks år på grund af lav ledighed i brancherne.